SVARTE LESERNE: Lege Siri Hauge fikk over 3000 spørsmål fra VG Netts lesere om svineinfluensa og annen influensa.

Dette bør du vite om svineinfluensa

(VG Nett) Er det farlig å ta vaksinen når man er gravid? Hvor lenge virker medisinen? Hva er symptomene? Her får du svarene.

 • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

Folkehelseinstituttets råd om svineinfluensa

Influensasesongen er over oss for fullt, og blant flere av sykehusene er kapasiteten sprengt som følge av influensasyke pasienter. Onsdag kveld svarte Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet på spørsmål fra VG Netts lesere om svineinfluensa.

- Det er veldig mange som lurer på om de bør ta vaksinen eller ikke, og om svineinfluensavaksinen fortsatt virker. Gravide er også veldig usikre, sier Hauge, som er lege ved avdeling for infeksjonsovervåkning.

I løpet av få timer kom det inn over 3000 spørsmål. Hauge er overveldet over responsen.

- Det var en enorm pågang. Folk har tydeligvis et stort informasjonsbehov.

- Hva sier det om hvor flinke Folkehelseinstituttet har vært til å nå ut med informasjon?

- Det er sikkert enda flere kanaler som kan brukes for å opplyse folk. Vi får se hva vi kan gjøre i tiden fremover for å få ut all informasjonen vi kan, sier Hauge.

Dette var blant spørsmålene som gikk igjen:

1. Jeg ble vaksinert mot svineinfluensa for tre år siden. Er jeg fortsatt beskyttet, eller må denne vaksinen tas flere ganger for å opprettholde effekten?
Svar: Du har nok noe restbeskyttelse, men hvis du er i risikogruppene bør du ta vaksinen på nytt for å være på den sikre siden.

2. Hvorfor anbefaler man at gravide bør vaksinere seg? Og hvor «farlig» er det dersom man får influensa som gravid? Når bør man i så fall oppsøke lege?
Svar: Heldigvis får de fleste av oss sjelden influensa. For gravide er risikoen for komplikasjoner av influensasykdom størst mot slutten av svangerskapet. Man antar at det er en kombinasjon av dårligere lungekapasitet i tillegg til endringer i immunforsvaret som gjør at gravide er mer utsatt. Hvis du blir influensasyk under svangerskapet synes jeg du bør går til legen uansett, særlig hvis du er på slutten av svangerskapet.

3. Jeg er gravid i uke 28. Kan vaksinen være farlig for barnet mitt?
Svar: Det er ikke påvist noen bivirkninger for barn i magen. Gravide bør ta vaksinen fordi de mot slutten av svangerskapet har større risiko for å få komplikasjoner av influensainfeksjon. Nøyaktig hvorfor det er slik vet vi ikke, men det er nok en kombinasjon av at lungekapasiteten er dårligere samt noen endringer i immunforsvaret til mor. Hvis du tar vaksinen vil også babyen ha beskyttelse i tiden etter fødselen.

4. Jeg lurer på om media blåser dette opp mer en nødvendig?
Jeg synes nok at det blir litt mye medieoppmerksomhet nå, og at dette kan skremme folk unødig. Influensasykdom og innleggelser av syke pasienter er noe som skjer hvert år, også i de årene man ikke har svineinfluensavirus. Men det er bra at vi får oppmerksomhet rundt influensavaksinering av risikopasienter, det er alt for få av disse som vaksinerer seg i Norge.

5. Vaksinen i år beskytter mot tre virus, etter det jeg har skjønt. Hvor godt beskyttet er man egentlig fra å få influensaen når man har tatt vaksinen?
Svar: Det stemmer. Vaksinen gir beskyttelse mot tre influensavirus: A(H3N2), A(H1N1) (svineinfluensa) og influensa B. Vaksinen gir først og fremst økt beskyttelse mot alvorlig sykdom, man kan fremdeles får en mildere sykdom selv om man er vaksinert.

6. Hvordan vet legen om man har svineinfluensa eller om man har vanlig influensa (eller annet)?
Svar: Influensavirus påvises vanligvis ved å ta en hals- /neseprøve. Man kan også ta blodprøver men det er nok ikke så vanlig. Man kan ikke se virus i vanlig mikroskop.

7. Hvordan merker jeg forskjellen på svineinfluensa og vanlig influensa?
Svar: Svineinfluensaen gir samme symptomer som andre influensavirus, selv om kanskje barn litt oftere får symptomer fra mage/tarm ved svineinfluensa. Hovedsymptomene er hoste og feber. I tillegg kan man få hodepine, vondt i kroppen og noen får sår hals og snørr, men de siste er oftere forkjølelse enn influensa.

8. Hvordan blir man smittet?
Svar: Alle typer influensa smitter på samme måte; hovedsakelig ved at en syk person hoster på deg (dråpesmitte). Man kan også overføre viruset via hender (hvis man håndhilser på en syk som har hostet i hånden sin), men dette er nok mindre vanlig.

9. Jeg bruker daglig astamedisin (seretide) med lett astma. Burde jeg vaksinere meg?
Svar: Ja det synes jeg du burde gjøre. Personer med astma har større risiko enn andre for å få komplikasjoner av influensainfeksjon - ikke bare av svineinfluensa, men alle andre influensavirus også.

Her kan du lese alle spørsmål og svar fra Tett på Nett-møtet med lege Siri Hauge.

Les også

 1. 72 pasienter med svineinfluensa ved Ahus: Overlege: - Vi er midt i en epidemisk topp

  (VG Nett) Siden 17. desember har 72 pasienter fått påvist svineinfluensa ved Akershus universitetssykehus.
 2. Strømmer til legevakten for å få svar om svineinfluensa

  (VG Nett) Bekymrede influensapasienter strømmer til legevakten for å svar på om de har svineinfluensa.
 3. Ahus hever beredskapen som følge av svineinfluensa

  (VG Nett) Sykehuset setter i verk flere tiltak for å håndtere den store pågangen av pasienter med svineinfluensa.
 4. 181 har fått påvist svineinfluensa ved Ahus

  (VG Nett) Akershus Universitetssykehus opplever stor pågang av folk med svineinfluensa.
 5. Titalls innlagt for svineinfluensa i dag

  (VG Nett) Totalt har 84 pasienter testet positivt for svineinfluensa på Akershus Universitetssykehus (Ahus).

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Frykter helsepersonell influensasmitter pasienter

 2. Årets influensavaksine er for dårlig

 3. Pluss content

  Legens råd: Bør du ta influensavaksine eller ikke?

 4. Folkehelseinstituttet: – Altfor få tar influensavaksine

 5. Flesteparten av de som får influensa denne sesongen, vil få svineinfluensa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder