VELFORTJENT: Etter en treningstur mener mange de har fortjent en øl eller tre. Foto:Krister Sørbø,VG

Hevder vi drikker mer alkohol etter trening

De dagene vi trener, drikker vi også mer alkohol ifølge en amerikansk studie.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For første gang er smarttelefonteknologi benyttet for å kartlegge folks trenings- og drikkemønster. Forskerne i Pennsylvania i USA gjennomførte studien med 150 personer i alderen 18 til 89 år, hvor deltakerne skulle loggføre både aktivitet og alkoholforbruk.

Undersøkelsen pågikk 21 dager i strekk, tre ganger i løpet av et år, og resultatet var entydig: På de dagene deltakerne var fysisk aktive, drakk de også mer alkohol.

- Vi tror dette skyldes at folk ønsker å belønne seg selv etter en treningsøkt. Men det kan også skyldes at velværen vi føler etter fysisk aktivitet gjør oss mer sosiale, og at man derfor oppsøker situasjoner der det er naturlig å drikke alkohol, sier David E. Conroy, som har ledet studien.

Resultatet ble første publisert i Health Psychology og gjengitt i Science Daily.

Idrettslege Terje Halvorsen, som også er daglig leder på NIMI Ulleval, mener folk flest ikke er klar over den negative sammenhengen det er mellom alkohol og trening.

Påvirker nervesystemet

- Inntak av alkohol, også i mindre mengder, påvirker blant annet nervesystemet og dermed balansen og konsentrasjonen. Redusert balanse og konsentrasjon når du skal trene dagen derpå er en dårlig kombinasjon, sier Halvorsen.

At alkoholinntak dagen før trening er ikke er smart, har nok mange erfart, men at det er skadelig etterpå er man mindre oppmerksom på.

- Hvor mye alkohol kan man drikke etter trening før det reduserer effekten av treningen?

- Det vet vi faktisk ikke. Et glass øl eller vin er nok ikke særlig hemmende. Mens en fyllekule klart har ødeleggende effekt. Men hvor grensen går, er høyst usikkert. Det vi vet er at alkohol gjør at kroppen restituerer seg saktere, sier Halvorsen.

- Tror du den amerikanske undersøkelsen gjelder i Norge også, at folk drikker mer på dager de har trent?

- Dert blir jo ren spekulasjon fra min side. Men det kan være så enkelt som at folk føler at de har fortjent en øl etter en treningstur, sier Halvorsen.

- Mindre feilmarginer

Tidligere studier har konkludert med at folk som trener mye, også generelt drikker mer alkohol enn andre. Men denne amerikanske undersøkelsen viste ingen slike utslag.

- Folk som trener mer, drikker ikke mer enn andre. Men de drikker mer enn andre på de dagene de er fysisk aktive. Men dette gjaldt for hele gruppen, både de som var veldig aktive og de som var lite aktive. På dager de trente, drakk de også mer, sier Conroy.

Han er overbevist om metoden med bruk av smarttelefoner har ført til langt mer pålitelige data.

- I tidligere undersøkelser har man eks. måtte huske tilbake de siste 30 dagene. Her har deltakerne rapportert på en daglig basis. Det gir langt mindre feilmarginer, sier Conroy.

Han håper at funnene kan bidra til en mer åpen debatt om trening og alkohol.

- Vi ønsker at folk skal være mer aktive og drikke mindre alkohol, sier Conroy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder