VERDIFULLT STIKK: En enkel blodprøve kan vise om du vil utvikle diabetes type 2, flere år før du får symptomene, hevder forskere ved Harvard University i USA. Foto: Bjørn Halfdansen, Scanpix

Diabetesforskning med nytt gjennombrudd

(VG Nett) En enkel blodprøve kan avsløre diabetessymptomer ti år før de oppstår, hevder amerikanske forskere.

  • Ingrid Marie Henneseid
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Gjennom en enkel test tror forskere at det kan bli mulig å oppdage diabetes type 2, lenge før den utvikler seg hos mennesker. Det kan også føre til at relaterte komplikasjoner som blindhet kan unngås, skriver BBC.

Foreløpig kan leger kun sjekke risikoen for diabetes, som rammer 120 000 nordmenn, gjennom å se på vekt og blodsukker.

Les også: - Diabetes er arvelig

Vil unngå diabetes-komplikasjoner

Studien, som blant annet ble gjennomført av et forskerteam ved Harvard Univeristy, har tatt for seg fem forskjellige nivåer av aminosyrer i blodet hos mennesker. Blant 2422 frivillige som lot seg teste, var det 201 som utviklet diabetes i løpet av 12 år, som var studiens testperiode.

Blodprøvene tatt av de frivillige ved testperiodens begynnelse, kunne allerede da avsløre at de 201 personene ville utvikle diabetes, type 2.

Disse menneskene hadde et forhøyet nivå av aminosyrer i blodet, og hadde dermed fem ganger større sannsynlighet for å utvikle sykdommen.

Mens diabetes type 1, gjerne er mest vanlig blant yngre under 35, er type 2 den som oppstår hyppigst i voksen alder, og med klarest sammenheng mellom overvekt og sykdommer. Mennesker som er rammet av diabetes type 2, er også mer utsatt for diabetesrelaterte sykdommer, slik som blindhet og hjerteproblemer.

Victoria King, leder for det engelske forskerteamet ved Diabetes, UK, hever forskningen kan hjelpe til med å forebygge slike relaterte sykdommer.

- Tidlig diagnostisering og kontroll over type 2 diabetes er viktig slik at man kan redusere risikoen for utviklingen av komplikasjoner som hjertesykdommer, slag, nyresvikt, blindhet og amputasjon.

Denne forskningen kan i fremtiden føre til at vi kan identifisere de som er i risikosonen, samt å gi ny innsikt hvordan og hvorfor diabetes 2 utvikles, sier hun til BBC.

Les også: Håp om diabetesvaksine

- Finnes enklere metode

- Jeg skjønner hva forskerteamet forsøker å gjøre, men dette er en svært vanskelig metode, sier professor i indre medisin og diabetes, Kristian Folkvord Hanssen til VG Nett. Han forteller at det finnes enklere metoder for å kartlegge hvem som vil få diabetes.

- Det finnes rundt to steder i Norge som tar i bruk en slik metode, ellers fyller man ut skjemaer for diabetesrisiko hos diabetesforbundet, eller foretar en måling av blodsukkeret hos legen, sier han.

Hanssen forteller at metoden både er dyr og svært krevende, men synes forskningen av aminosyrer er interessant.

- Forskerne driver bredt og forsøker å skape en slags blodprofil. Jeg synes denne type forskning er veldig interessant, men det er forskjell på teoretisk forskning og praktisk anvending, sier han og påpeker at Norge ikke bedriver lignende diabetesforskning, til tross for at sykdommen kun øker i omfang.

- Det er ingen tvil om at diabetes er den nye folkesykdommen, men i Norge finnes ingen lignende forskning. Det dreier seg mer om samfunnsmessige tiltak og fokus på mat og helse. Forskning vil ikke kunne løse problemet med diabetes, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder