PLASTER: Et nytt amerikansk plaster kan hjelpe mot alvorlig depresjon. Foto: Scanpix

Depresjonsplasteret godkjennes

Vi har røykeplaster og p-plaster. Nå kommer depresjonsplasteret.

Mozon Geir Arne Johansen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL


Det første plasteret mot depresjon lanseres i USA i disse dager. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har godkjent plasteret, som kan brukes i behandling av alvorlig depresjon, skriver usatoday.com. Men det er lite som tyder på at plasteret havner på norske apotek.

Ikke til Norge

Ifølge Anne Wästgård, kommunikasjonsdirektør for produsent Bristol-Myers Squibb i Skandinavia sier at plasteret ikke er aktuelt for Norge med det første.

- Plasteret Emsam er godkjent i USA og i Canada, og det er foreløpig ingen planer om å gå inn på det norske markedet, sier hun til Mozon.

Plasteret inneholder det angstdempende stoffet selegilin, som blir mye brukt i

behandlingen av pasienter med Parkinson. I studiene som ligger til grunn for godkjenningen fra FDA, kommer det frem at plasteret også har god effekt på behandling av alvorlig depresjon.

Visste du at fiskeoljer kan hjelpe mot depresjon og mentale lidelser?

For alvorlige tilfeller

- Innholdsstoffet i dette plasteret, selegilin, er ikke noe nytt. Det kommer bare i en annen form. Hvorvidt produktet kommer ut på vårt marked avhenger helt av om produsenten vil søke om markedsføringstillatelse i Norge, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk.

Han presiserer at middelet skal brukes i de mer alvorlige tilfellene av depresjon, og ikke som et supplement til

lykkepiller og andre midler.

- Selegilin i tablettform kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige bivirkninger, blant annet voldsom blodtrykksøkning. Det er derfor viktig at brukerne holder seg unna enkelte matvarer som inneholder bestemte aminosyrer, sier han.

- Det ser ikke ut som om plasteret gir denne typen bivirkninger fordi mengden av selegilin i blodet blir lavere enn med tabletter, sier Madsen.

Slipper å ta mathensyn

Plasteret Emsam finnes i tre styrkegrader, og fungerer ved å tilføre kroppen selegilin gjennom huden over tid. Virkningstiden er på tjuefire timer, så plasteret må skiftes en gang i døgnet.

Den svakeste utgaven er godkjent for å kunne benyttes uten at pasienten må ta hensyn til kostholdet. Det gir en betydelig fordel sammenlignet med selegilin i tablettform, som i kombinasjon med enkelte matvarer kan føre til

betydelig økt blodtrykk.

Med plasteret følger det uansett en lang liste over mat, drikke og andre medikamenter man bør unngå ved bruk av dette.

Selegiline ble først godkjent av FDA i 1989, og ble brukt i behandlingen av parkinsonpasienter. Medikamentet benyttes vanligvis først dersom pasienten ikke responderer på andre antidepressive medisiner som Prozac, Zoloft og Paxil.

Depresjonsplasteret er kun ment for voksne brukere.

Saken er skrevet av helsenettstedet Mozon.no

VG tar ikke ansvar for innholdet i eksterne saker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder