FÅR ERSTATNING: 89 personer har fått erstatning etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa. Foto: Terje Mortensen

Svineinfluensavaksinen: Har fått 89 millioner i erstatning

89 personer har fått erstatning etter å ha tatt vaksinen mot svineinfluensa.

Artikkelen er over fem år gammel

Over fire år etter at den omfattende vaksineringen startet i Norge, kommer det fremdeles inn nye erstatningskrav til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Bare i år har de mottatt 31 saker, og 77 personer venter nå på svar på om de får erstatning eller ikke.

- Man må melde saken inn innen tre år etter at man ble klar over at man fikk en skade av behandlingen. Det kan bety at vi får inn saker også i tiden som kommer, sier Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonsdirektør i NPE.

- Hva kan være grunnen til at folk ber om erstatning så lenge etter?

- Hos en del av de som har fått medhold så dreier det seg om nevrologiske lidelser. De kan ofte komme gradvis, man kan ha andre forklaringsårsaker til symptomene og det tar kanskje litt tid før man tenker at dette kan ha noe med vaksinen å gjøre. Vi ser ikke bare i disse sakene, men i andre også at det tar litt tid før folk melder fra. Det er ikke det første du tenker på når du blir syk.

Flest barn og unge

61 av sakene gjelder barn og unge, og 28 av sakene gjelder voksne over 19 år. Totalt har NPE betalt ut 89 millioner kroner i erstatning, og avslått erstatning i 260 tilfeller.

Da svineinfluensaen brøt ut i Norge i 2009, anbefalte myndighetene at befolkningen skulle vaksinere seg mot den.

Da var det ingen kjente, alvorlige bivirkninger av vaksinen, som ble kalt pandemrix. 2,2 millioner nordmenn fulgte rådet.

Kan ha forhindre 100.000 tilfeller

Tidligere har bare barn fått erstatning for å ha fått narkolepsi etter å ha tatt vaksinen. I fjor viste ny forskning at det kan være en sammenheng også mellom voksnes narkolepsi og vaksinen. Da fikk voksne for første gang erstatning på dette grunnlaget.

- Forskningen skjer underveis. Vi har ikke anledning til å vente 5-10 år før forskningen er ferdig, vi må håndtere disse sakene fortløpende. Derfor har vi også på eget intiativ åpnet noen avslag for å se på dem på nytt. Vi følger tett den forskningen som skjer. Dersom det skulle vise seg at flere har krav på erstatning, vil vi vurdere å gjenåpne flere saker, sier Castberg.

Det er antatt at vaksineringen kan ha hindret rundt 110.000 tilfeller av influensa i Norge. 32 personer døde av influensaen i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder