HER GÅR DET GALT: På en høring i Stortinget 3.november informerte helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen (t.h) og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v) om at Norge snart skulle bidra med forskning til et europeisk svineinfluensaregister. Det var helt feil. Foto: ESPEN BRAATA

Helsedirektoratet ga feil svineinfluensa-info til Stortinget

Norge fortsatt ikke med i internasjonalt pasientregister

Helsedirektoratet feilinformerte helseministeren om hvordan norske svineinfluensa-pasienter skal registreres. Hun brakte feilinformasjonen videre til Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Nå har helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen sendt brev til Stortingets helsekomité og beklaget.

- Jeg hadde fått informasjon som har vist seg i ettertid å ikke være riktig, sier helseministeren til VG.

Fortsatt usikker? Sjekk argumenter FOR og MOT vaksinering

De feilaktige opplysningene fikk hun fra helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.

Nå legger helsedirektøren seg flat: - Jeg har misforstått informasjon i eget hus om hvor raskt det lar seg gjøre å delta i det europeiske registeret. Denne informasjonen har jeg gitt videre på pressekonferanse, til statsråden og til Stortinget. Det beklager jeg, sier Larsen til VG.

VG har ettergått helsemyndighetenes arbeid med å knytte Norge til det europeiske svineinfluensaregisteret H1N1.

Stikk motsatt

Registeret er en del av det intense arbeidet som pågår for å finne ut hvem som dør av svineinfluensa. Med 18 døde i Norge vil internasjonal registrering på sikt gi intensivlegene flere svar om sykdomsforløp, eventuelt ukjente risikogrupper og behandling av de sykeste pasientene.

Vaksineguiden:Sjekk tid og sted i din hjemkommune

På en høring i Stortinget for to uker siden sa helseministeren at registreringen av norske pasienter skulle skje innen få dager. Helsedirektør Larsen deltok på møtet.

Helseministeren sa det samme til VG lørdag 31. oktober, etter å ha blitt informert av Larsen. Men i et brev til Datatilsynet to dager før, skrev ansatte i Helsedirektoratet det stikk motsatte:

«Det planlegges ikke å utlevere opplysninger til det europeiske registeret på nåværende tidspunkt, slik som tidligere opplyst.»

Misforsto

Bjørn-Inge Larsen sier han ikke var kjent med det nøyaktige innholdet i dette brevet.

- Jeg var ikke kjent med denne ordlyden, sier helsedirektør Larsen til VG.

- Hva tenker du om at denne feilinformasjonen kom ut?

- Det er ganske alvorlig. Jeg har misforstått mine medarbeidere, sier Larsen. Han vil ikke utdype hvordan «misforståelsen» oppsto, men sier:

- Dette direktoratet er meg. I dette huset gir jeg signaler om hva det skal jobbes for. Vi har internt en god debatt og blir enige om det meste, sier Larsen. 4. september i år fikk Helsedirektoratet oppdraget fra departementet med å utrede Norges mulighet til å delta i H1N1-registeret.

Facebook:Svineinfluensa i Norge

Registeret drives fra en database i Spania. Men da Direktoratet skulle komme i kontakt med databasen tok ting svært lang tid: I løpet av 24 dager sendte direktoratet kun to e-poster for å få kontakt med den spanske databasen.

Artikkelen fortsetter under bildet

18 DØDE SIDEN AUGUST: Grafikk: VG


- I mellomtiden har det også vært tatt flere telefoner fra oss for å finne de rette kontaktpersonene. Men jeg er ikke fornøyd med denne fremdriften, og kunne ønske at vi kunne vært i mål, slik at dette intensivregisteret nå kunne vært oppe og stå, sier Larsen.

- Alvorlig

- Heldigvis er det slik at forsinkelsen med hensyn til hvor raskt vi kan koble oss mot det europeiske registeret ikke har vært avgjørende for liv og helse for pasientene på norske sykehus. Dette har vi også fått forsikring om fra de regionale helseforetakene. Dersom dette hadde hatt betydning for liv og helse, ville vi også gjort det vi kunne for å fremskynde denne prosessen, sier Bjørn-Inge Larsen.

Debatt:Vondt i halsen etter å ha tatt vaksinen

- Dette er alvorlig og viser at Helsedirektoratet ikke har hatt kontroll på en veldig viktig sak, sier leder Bent Høie (H), i helsekomiteen.

- Jeg forventer nå at det går fortgang i arbeidet og at Helsedirektoratet setter inn alle ressurser slik at de kan ta igjen den tapte tiden dette rotet har medført, sier Høie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder