MISTET SØNNEN: I fjor fortalte foreldrene Erik og Vivi Stedt om novemberkvelden i 2012 da sønnen Are døde etter et basketak med en ambulansesjåfør og to politibetjenter. Foto: Karin Beate Nøsterud , VG

Legevaktdødsfallet til Høyesterett: Foreldrene: – Vi ønsker åpenhet om hvordan Are døde

Are Stedt (35) ble kvalt på Oslo Legevakt for tre år siden, men media er nektet tilgang til overvåkningsvideoen som viser hendelsen. Nå skal høyesterett avgjøre saken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

 – Vi ønsker åpenhet om hvordan Are døde, og vil derfor at offentligheten skal få innsyn i videoen, sier Ares foreldre Erik og Vivi Stedt. De har selv sett videoen der deres yngste sønn blir kvalt til døde.

– Det vi ser er at Are blir redd og aggressiv fordi han blir holdt igjen av to politibetjenter. Så blir han lagt i bakken av en ambulansesjåfør, som tar kvelertak på Are i 58 sekunder, slik at han dør.

Les hele historien om Ares liv som paranoid schizofren.

Henlagt

TAR SAKEN TIL TOPPS: NRK, her ved nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Obduksjonsrapporten slo fast at Are døde av «kvelning med press mot halsen. Men Spesialenheten for politisaker, som etterforsket både politibetjentene og ambulansesjåføren, henla begge sakene. Det var uenighet innad i Spesialenheten om det var grunnlag for rettssak mot ambulansesjåføren, men henla til slutt saken etter bevisets stilling.

NRK sendte en begjæring til Spesialenheten om innsyn i overvåkningsvideoen, men fikk avslag. Dette til tross for at Politidirektoratet i et rundskriv til hele Politi-Norge har understreket at det skal praktiseres åpenhet og merinnsyn i saker der folk dør i kontakt med politiet. Deretter sendte både VG og NRK innsynsbegjæring til Riksadvokaten. Begge fikk avslag.

NRK tok Riksadvokatens vurdering til retten.

– Denne saken har stor allmenn interesse og handler om vår tillit til offentlige tjenestemenn og om hvilken maktutøvelse de kan tillate seg å bruke i pågripelsessituasjoner, sa daværende reportasjeredaktør i NRK, Alexandra Beverfjord.

Tap i to instanser

NRK har tapt både i tingretten og lagmannsretten. NRK har med støtte fra Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening anket avslagene, og Høyesteretts ankeutvalg har tillatt anken.

Saken vil pågå i Høyesterett i dag og i morgen, og avgjørelse i saken er ventet innen to-tre uker.

Sist NRK tok Riksadvokaten for retten, var i Treholt-saken. NRK vant frem. Saken gikk til Høyesterett, der NRK vant og fikk utlevert opptakene fra Treholt-rettssaken. Nå prøver statskanalen denne saken etter samme regelverk.

VGs sjefredaktør gir full støtte til NRK.

– Hendelser der personer dør i kontakt med politi og offentlig tjenestepersonell, har stor offentlig interesse. Som kontrollør av myndighetenes maktutøvelse, mener VG at det er rimelig at mediene får tilgang til etterforskningens mest sentrale dokument, nemlig videoen, sier sjefredaktør Torry Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

TURKAMERAT: Are hadde et nært forhold til hunden Rex. Foto: Karin Beate Nøsterud , VG

– Få innsynsrettigheter

Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund yter partshjelp under Høyesteretts behandling av saken.

– Dette er en viktig sak fordi den handler om innsyn i sentral dokumentasjon i en straffesak der en person døde. Den har prinsipielle sider med hensyn til både Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 10, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen til NRK.

Han sier norske medier per i dag har få rettigheter når det kommer til innsyn i saker som ikke er behandlet i retten.

– Når man ikke får innsyn i dokumentene, står man igjen med et dødsfall under en pågripelse politiet har ansvar for, og man får ingen rettslig belysning av hva som skjedde. Rettssikkerhetsmessig mener vi det er meget tvilsomt, mener Jensen.

Dersom NRK skulle få medhold i Høyesterett, mener Jensen det vil føre til at det blir vanskeligere for politi og påtalemyndighet å nekte mediene innsyn i straffesaksdokumenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder