Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky drikker en shake laget med acaipuré. I Norge får du ikke kjøpt ferske bær, men de finnes i frossenpuré i helsekostbutikker. Foto: Jan Petter Lynau

Acai er det nye superbæret

Stinn av sunne stoffer

Men slankende effekt ikke dokumentert

Det brasilianske acaibæret er fullt av helsebringende antioksidanter, men kan det også hjelpe deg i kampen mot kiloene?

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Av Torhild Ribe

Du har sikkert hørt om acai. Det mørke, lilla bæret som vokser vilt i Brasils regnskog, er spekket med sunne næringsstoffer og skal inneholde mer antioksidanter enn blåbær.

Acai inneholder også omega-3-fett, proteiner, kostfiber og noen mineraler. Det hevdes at bæret både styrker immunforsvaret, er godt for hjertet og utsetter aldringsprosessen.

LES:Ulovlige helsepåstander i reklame

Etter at talkshowdronningen Oprah Winfrey lanserte acai som supermat nr. 1, har etterspørselen eksplodert i USA. Acai har blitt en millionindustri og funnet veien inn i både juicer, detox- og antirynkeprodukter. Nå hevdes det også at acai er det nye slankebæret, som på magisk vis øker forbrenningen, renser kroppen og bedre fordøyelsen.

Få studier
- Acai er nytt og eksotisk, og det har nok blitt veldig populært på grunn av det høye antioksidantinnholdet, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Hun forteller at det er gjort svært få studier av bærets effekt på mennesker.

- Det man vet, er fra reagensglass og noen få dyrestudier. Da ser acai ut til å kunne være bra for hjertet og nyttig i kampen mot leukemi og betennelser som er relatert til kroniske lidelser. En slankende effekt er ikke dokumentert på mennesker, forklarer Arsky.

LES:Forfatter hevder du kan spise deg yngre

Gunn Helene Arsky lager en shake av banan, appelsinjuice og acai. Foto: Jan Petter Lynau

Hun advarer også mot mange av de såkalte acaidiettene, som baserer seg på detox-produkter og tablettkurer.

- Diettene er magre og svært skjevt sammensatt. Vekten vil gå ned, og du kan føle at du får energi og overskudd, men diettene renser ikke kroppen, eller bør følges over tid. Jeg vil uansett ikke anbefale acai i tablettform.

Syrlig
- Generelt bør man være skeptisk til vidundermidler, og spesielt hvis de selges med aggressiv markedsføring og autotrekk fra kontoen din. Det er stor sannsynlighet for at du blir lurt, advarer ernæringsfysiolog Gry Hay, ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Acaibær er naturlig fattig på sukker og er derfor ganske syrlige, og ikke spesielt gode i smaken. På grunn av det høye innholdet av antioksidanter og næringsstoffer, er acai likevel noe du med fordel kan få inn i kosten. Gjerne i form av juice.

LES OGSÅ:Spar fett og kalorier med nøkkelhullet

- Du får ikke tak i acai som friske bær. De er alt for skjøre og må fryses i form av fruktkjøtt eller juicerett etter plukking. Du kan også få tak i frysetørret pulver. Begge disse produktene har bevart et høyt innhold av antioksidanter, men vi vet lite om hvor mye av dette som er tilgjengelig i kroppen, sier Gunn Helene Arsky.

I Vektklubb.no får du veldokumenterte kostråd som hjelper deg ned i vekt.

Acai er en steinfrukt som vokser vilt i Amazonas i Brasil, og som ifølge nettstedet frukt.no er blitt brukt av indianere i generasjoner på grunn av sitt høye næringsinnhold. Acaibæret ser ut som et blåbær, men smaker som en blanding av bjørnebær og kakao. Foto: Reuters

Rådyrt
I helsekostforretninger får man kjøpt acaibær som frossenpuré a 15 kr pr. porsjon. En porsjon rekker til en smoothie / shake. Man får også kjøpt acai som pulver og kapsler fra ca 150-300 kr. Acai selges også på nett i juiceform til hele 189 kr pr. flaske, og som energibar til 28 kr pr. stk. Det finnes også hudkremer og rensekremer tilsatt acai.

I 2008 ble 53 nye produkter som inneholder acai introdusert på det amerikanske markedet. Salg av produkter som har acai som hovedingrediens, nådde 106 millioner dollar samme år, ifølge New York Times. Avisen har publisert flere kritiske artikler om de brasilianske bærenes påståtte supervirkninger, og en av avisens journalister har blogget om hvordan han regelrett ble lurt da han skulle bestille et prøveabonnement på juice fra bærene.

Supermat
Supermat ble et begrep på 2000-tallet, men hva betyr det egentlig?

- Det er ikke et definert begrep, ikke av fagfolk. Men det pleier å omfatte mat som har ekstraordinært gode helseegenskaper på grunn av sitt unike innhold av næringsstoffer, som er naturlig til stede, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Gå ned i vekt på en naturlig måte med Vektklubb.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder