Her er KrF-ministerens kondom-plan

Tilgjengelig på offentlig sted * Gratis på helsestasjoner * Drosje-prosjekt evalueres

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) vil ha kondomer på flyplasser, tog- og busstasjoner samt andre offentlige steder.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Det går frem av en omfattende strategiplan mot HIV, AIDS og andre kjønnssykdommer nylig vedtatt av Regjeringen.

Planen legges frem på en pressekonferanse i morgen, en dag før verdens AIDS-dag. Samtidig legger statsråden 16,6 millioner kroner på bordet til tiltak som settes i verk allerede neste år.

I tillegg forsterkes innsatsen internasjonalt. I morgen leder Høybråtens statssekretær Kristin Ravnanger et møte i Murmansk om den nordisk-baltiske innsatsen mot spredning av HIV, AIDS og tuberkulose.

Uansvarlige nordmenn

- Et hovedmål er å hindre at nye smittes av seksuelt overførbare sykdommer og at smitte sprer seg. Det kan gjøres enten ved at vi lever i forpliktende samliv eller ved at vi beskytter oss. Slik kan vi også bidra til lavere aborttall.

- I planen legger vi vekt på tiltak som vil gjøre seksuallivet sikrere. Det betyr ikke at vi skal fungere som moralens voktere, men vi mener det er viktig å fokusere på at hver og en av oss har ansvar for å opptre forpliktende og ansvarsfullt i forhold til seg selv og andre, sier Høybråten.

Studier viser at Norge ligger på et bunn-nivå når det gjelder kondombruk. Blant annet bruker grekere, sveitsere, franskmenn og italienere langt oftere kondom enn nordmenn når de har samleie med en ny partner. Kondombruken går også ned i Norge.

I tillegg viser studier at antallet med homoseksuelle erfaringer nesten er fordoblet siden begynnelsen av 90-tallet og hver femte nordmann og mer enn hver tiende kvinne har sidesprang.

Henger sammen

Vel 70 prosent av heteroseksuelle menn som smittes av HIV, smittes i utlandet.

Det er også klart at andre kjønnssykdommer som gonoré, klamydia, syfilis, hepatitt B og herpes øker risikoen for HIV-smitte fordi disse sykdommene ofte gir sår på kjønnsorganene.

- Vi har valgt å legge vekt både på forebygging av HIV/AIDS samt andre kjønnssykdommer samtidig.

Det blant annet fordi vi vil normalisere HIV og AIDS. I tillegg henger sykdommene nøye sammen. Strategiene er sammenfallende, sier Høybråten som nå sender planen ut til kommunene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder