SPIS MER FRUKT! Barn bør spise minst 400 g frukt og grønnsaker pr. dag, mener Verdens Helseorganisasjon. Foto: STOCKXPERT

Barn spiser for lite frukt og grønt

(VG Nett) De fleste barn liker frukt og grønnsaker. Likevel spiser de for lite av disse vitaminrike matvarene, viser en europeisk undersøkelse.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Pro Children Projekt, som det europeiske forskningsprosjektet heter, viser også at økt tilgjengelighet er en viktig faktor for å øke inntaket av frukt og grønnsaker hos barn.

- Ønsker å spise mer

- Barn liker frukt og grønnsaker godt og ønsker å spise mer, men vil ha bedre tilgjengelighet på denne type matvarer, sier Camilla Sandvik til På Høyden, nettavisen til Universitetet i Bergen.

Hun er stipendiat ved HEMIL-senteret og ved Avdeling for ernæring ved Universitetet i Oslo.

Med bakgrunn i undersøkelsen mener Sandvik at gratis frukt på skolen vil føre til at barn spiser mer.

- Undersøkelsene våre viste klart at når tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker øker, så øker inntaket. For eksempel vil gratis frukt på skolen føre til økt fruktinntak i alle grupper. Og jo tidligere en begynner å øke inntaket av frukt og grønt, jo mer varige endringer får en, sier stipendiaten.

Ingen spiste nok frukt

Pro Children Projekt undersøkte hvilke faktorer som fremmet inntaket av frukt og grønt hos skolebarn i alderen 11 til 13 i ni europeiske land.

Undersøkelsene pågikk i to faser, først en kartleggende tverrsnittstudie og deretter en intervensjon, hvor forskerne forsøkte å påvirke familienes matvaner.

Tverrsnittstudien gikk ut på å finne ut hvor mye frukt og grønnsaker skolebarn i de forskjellige landene spiste, samt hvilke faktorer som påvirket dette inntaket.

Resultatene fra undersøkelsen viste store forskjeller mellom de forskjellige landene. Barna spiste generelt mindre grønnsaker enn frukt, og guttene spiste generelt mindre både av frukt og grønnsaker enn jentene. Skolebarn i Portugal og Østerrike spiste mest frukt og grønt, med Sverige hakk i hæl. Norge lå midt på treet, mens Island og Spania var de landene hvor inntaket var minst.

Ingen nådde anbefalt mengde

Felles for alle landene var at barna gjerne ville spise frukt og grønnsaker. Likevel var det ingen av landene som hadde et gjennomsnittlig daglig inntak på 400 g eller mer, som Verdens Helseorganisasjon anbefaler.

- I de beste landene spiste elevene omtrent halvparten av det anbefalte målet. Årsaken til at svenskene kom så godt ut er antakelig at de inkluder grønnsaker i det daglige varme skolemåltidet som barna får gratis, forteller Sandvik.

I Norge deltok 1300 sjetteklassinger fra 20 skoler, og omkring 1000 foreldre i intervensjonsprogrammet. Formålet med intervensjonsstudien var å iverksette et program for å øke inntaket av frukt og grønnsaker hos skolebarna og deres foreldre. Målet var at elevene skulle spise 20 prosent mer frukt og grønnsaker.

- For oss var det viktig å ikke virke moraliserende, men prøve å gjøre det litt gøy og konkurranseaktig for å få ungene til å spise mer frukt og grønt, sier Sandvik.

Tiltakene fungerte

Og opplegget fungerte. Sammenlignet med elevene i kontrollskolen gikk inntaket av frukt opp med rundt 20 prosent og grønnsaksinntaket økte med ca 18 prosent i Norge, Nederland og Spania.

Intervensjonsprogrammet var omfattende både for elever og foreldre, med aktiviteter både på skolen og hjemme. De lærte hvilke vitaminer og mineraler man finner i frukt og grønnsaker, og hvilke helsegevinster det er ved å spise slik mat. Det siste halvåret av andre året fikk barna gratis skolefrukt.

- Skolene ble også anbefalt å legge til rette for en frukt- og grøntpause i løpet av skoledagen, noe barna likte godt, forteller Sandvik.

Utviklingen av intervensjonen var basert på en gjennomgang av forskningsresultater fra liknende prosjekter, og på kvalitative og kvantitative studier i alle ni Pro Children-landene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder