TETTE BÅND: Generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund har personlige bindinger til selskapet bak Vitaepro, som i flere år har sponset pasientorganisasjonen. Foto: Produsenten / Tore Meek / NTB scanpix ,

Anbefaler Vitaepro til medlemmene –
kosttilskuddet eies av generalsekretærens eks-samboer

Revmatikerforbundet har avtale og anbefaler Vitaepro til sine medlemmer, til tross for skepsis fra fagmiljøer. Samtidig er forbundets generalsekretær eks-samboer med en av Vitaepros største eiere.

  • Karoline Flåm

Artikkelen er over fire år gammel

Nå får generalsekretær Tone Granaas kritikk for rolleblanding.

Den tidligere samboeren hennes, Andres Kongsgaard Flaaten (47), eier 50 prosent av selskapet som står bak kosttilskuddet Vitaepro, Vitaelab - et selskap som omsatte for hele 209 millioner kroner i 2014.

– Jeg har vært åpen om denne relasjonen overfor revmatikerforbundets styre. Derfor var det også naturlig for oss at de ansvarlige for våre samarbeidsavtaler vurderte både samarbeidet og innholdet i avtalen med VitaeLab, skriver Granaas til VG som svar på kritikken hun nå får.

Får pengestøtte

Det var i 2013 at selskapet inngikk en samarbeidsavtale med Norsk Revmatikerforbund (NRF), der Flaatens eks-kjæreste og tidligere samboer altså er generalsekretær.

For NRF har samarbeidet blant annet betydd pengestøtte fra Vitaelab, og at de rundt 36.000 medlemmene har fått tilbud om rabatterte priser på kosttilskuddet. Vitaelab har til gjengjeld fått markedsføring, anbefaling av produktet til organisasjonens medlemmer, og tilgang til en potensielt stor kundemasse. Selskapets omsetning baserer seg blant annet på at kunder abonnerer på kosttilskuddet.

ANBEFALER: – Vi vet at mange revmatikere bruker VitaePro og fant det derfor naturlig å utvikle et formelt samarbeid, sier generalsekretær Tone Granaas på Norsk Revmatikerforbunds nettsider. Foto: SKJERMDUMP ,

Etter at VG omtalte samarbeidet forrige uke, valgte NRF sist tirsdag å fjerne informasjonen om samarbeidet fra nettsidene sine:

FJERNET: Reklamen for Vitaepro og omtalen av samarbeidet med kosttilskuddsselskapet ble tirsdag fjernet fra Norsk Revmatikerforbunds nettsider. Foto: SKJERMDUMP ,

Får kritikk

Flere har stilt spørsmål ved samarbeidet mellom pasientorganisasjonen og helsekost-giganten.

RELIS Sør-Øst, et statlig legemiddelorgan, har ikke minst vært kritisk til at en pasientgruppe - som ellers går på en rekke medisiner - blir direkte anbefalt å ta et konkret kosttilskudd. Ifølge RELIS kan en av ingrediensene i kosttilskuddet trolig ha negative effekter på virkningen av medisiner.

– Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg det er underlig at de har dette samarbeidet. Produsenten sier at de lager et produkt for friske mennesker, men inngår likevel et samarbeid med en pasientorganisasjon. Det hadde vært interessant å vite hvilke vurderinger som er gjort før dette samarbeidet ble inngått, har lege og klinisk farmakolog Kari Kjeldstadli ved RELIS Sør-øst uttalt til VG.

KRITISK: – At en pasientorganisasjon anbefaler et konkret produkt har enorm verdi for produsenten, og at organisasjonen får penger for denne anbefalingen, reiser klare spørsmål ved deres uavhengighet, sier BI-professor Peggy Brønn. Foto: Torbjørn Brovold ,

– Skader troverdighet

BI-professor Peggy Brønn, som er ekspert på omdømme og bedrifters samfunnsansvar, synes NRFs kobling til Vitaepro er «svært problematisk»:

– At en pasientorganisasjon anbefaler et konkret produkt har enorm verdi for produsenten, og at organisasjonen får penger for denne anbefalingen, reiser klare spørsmål ved deres uavhengighet, og kan skade troverdigheten deres, sier Brønn.

– Dette problemet forsterkes selvfølgelig ytterligere av at det er en personlig binding mellom lederen i NRF og selskapet, legger hun til.

Vurderte habilitet

Generalsekretær Tone Granaas i NRF har svart via mail på VGs spørsmål om hennes personlige relasjon til Vitaepro-eieren:

– Jeg har en flott sønn sammen med Andres K. Flaaten og jeg har vært åpen om denne relasjonen til Norsk revmatikerforbunds styre. Derfor var det også naturlig for oss at de ansvarlige for våre samarbeidsavtaler vurderte både samarbeidet og innholdet i avtalen med VitaeLab, skriver hun.

– Hvem tok beslutningen om å inngå samarbeidet med Vitaepro? Og ble din habilitet i forbindelse med saken da vurdert?

– Ja. Vurderingen ble gjort av avtaleansvarlig i Norsk Revmatikerforbund på det tidspunktet.

– Hvor mye økonomisk støtte får dere fra Vitaepro?

– Vi har mottatt 300.000 kroner årlig. Dette er på nivå med andre samarbeidsavtaler vi har.

Har vært orientert

– Du får kritikk for rolleblanding. Ser du selv noe betenkelig i at du anbefaler medlemmene et produkt som eies og markedsføres av en du har en personlig relasjon til?

– I slike saker er det veldig viktig for oss å være åpne og ryddige, og det har vi forsøkt å være. Det er også årsaken til at andre enn meg har hatt og har ansvaret for samarbeidet og avtalen med VitaeLab. Når noen likevel stiller spørsmål til om vi har gjort ting riktig, er det viktig og naturlig at vi er åpne for å lære, og ydmyke for om vi kunne håndtert noe annerledes, skriver Granaas.

VG har vært i kontakt med styreleder i NRF som bekrefter å ha vært kjent med Granaas’ og Flaatens personlige forhold.

– Spiller ingen rolle

BI-professor Peggy Brønn synes ikke dette gjør saken mindre alvorlig.

– Det spiller ingen rolle for allmennheten hvem som tok denne avgjørelsen. Det viktige er at avgjørelsen faktisk ble tatt, og at dette nå betyr negativ oppmerksomhet for NRF - som så må bruke tid og ressurser på å overbevise om at de har opptrådt ryddig.

Hun mener organisasjonen på sett og vis har ført medlemmene sine bak lyset, ved å ikke gi alle opplysninger knyttet til samarbeidet med Vitaepro:

– Medlemmene i NRF er avhengige av at forbundet går god for produkter som faktisk er i deres interesse - og de må kunne stole på at de gjør nettopp det. At de mottar penger fra et selskap og så anbefaler produktet deres, reiser spørsmål ved om de kan opptre kritisk og uavhengig overfor produktet, sier hun.

– Vi inngår avtaler som vi mener har en fordel for våre medlemmer, og som gjør at vi kan jobbe enda mer målrettet med revmatikersaken. Økonomi er viktig, men vil aldri være avgjørende - det viktige er at vi jobber til det beste for saken og våre medlemmer. Skulle avtalen med VitaeLab vise seg å ikke være det, vil vi selvfølgelig revurdere vår anbefaling, svarer Granaas på kritikken.

Tjener millioner

Flaaten har ikke selv ønsket å kommentere saken. Kommunikasjonssjef i VitaeLab, Vibeke Hoff Norbye, svarer på selskapets vegne:

– At de to har en personlig relasjon er ingen hemmelighet. Revmatikerforbundet gjør en flott jobb for folk som sliter med plager og vi opplever det som positivt å kunne være med å bidra i deres arbeid, både med økonomisk støtte og rabatt på produkter til medlemmene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder