FLUORFRI: Småbarnsmor Melissa Thelwall Bjargo (34) holder barna unna fluor og vaksiner. Foto:PRIVAT,

Småbarnsmor: – Derfor er vi fluor-motstandere

Familien Bjargo unngår fluor konsekvent – både i form av tannkrem, skyllevann, fluortabletter og springvann.

  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Småbarnsmoren Melissa Thelwall Bjargo (34) fra Oslo leste en kritisk artikkel om fluor for 13 år siden. Det gjorde henne engasjert i tematikken – og etter det har hun og familien unngått fluor så godt det har vært mulig.

– Dagen etter sluttet jeg å kjøpe tannkrem med fluor, og har siden unngått stoffet. Da jeg fikk barn falt det meg naturlig å fortsette med fluorfrie produkter, sier Bjargo, til VG.

Bakgrunn: Stadig flere frykter fluor-tannkrem

Jeg er skeptisk til langtidseffekten av å tilføre kroppen fluor hver dag, selv om det er i små mengder

Fluor- og vaksinemotstander

Hun er mor til to små jenter, på fem og syv år. Siden Bjargo vil unngå kjemikalier, har hun heller ikke vaksinert barna.

– Jeg unngår tannkrem og skyllevann tilsatt fluor konsekvent. Og vi har filter på kranen i springen og i dusjen. Mange synes sikkert jeg er rar, men jeg mener det bør være lov å være skeptisk til å tilføre kroppen kjemikaler. Jeg er skeptisk til langtidseffekten av å tilføre kroppen fluor hver dag, selv om det er i små mengder, sier 34-åringen.

– Det er bred enighet om at fluor forebygger mot hull i tennene. Er du bekymret for at det skal gå utover tennene til deg og barna at dere ikke bruker fluor?

– Jeg har ikke brukt fluor på over 13 år og har ikke hatt et eneste hull siden den gang. Mine barn og mann har også hvite tenner uten hull, sier Bjargo.

Reduserer heller sukkerinntaket

Hun forklarer at familien heller fokuserer på å redusere inntaket av sukker for å unngå karies.

– Lite søtsaker som ødelegger emaljen er mye bedre enn å bruke fluor. Dessuten sørger vi for god munnhygiene ved å pusse tennene flere ganger om dagen, sier Bjargo.

Bjargo mener det er feil fokus på et tannhelse-problem å gi fluor.

– Jeg tenker at man heller bør ta tak i problemet som forårsaker karies i stedet for å bruke midler for å fjerne de. Av samme grunn fjerner vi søppel for å holde skadedyrene borte, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder