FINT DRIV: Her kommer Kristian Waalen i fint driv langs Frognerstranda på første maratonrunde. Foto: BJØRN HYTJANSTORP Foto: BJØRN HYTJANSTORP,

Kristian (142 kilo) klarte maraton

Kristian Waalen (27)  gjennomførte Oslo maraton til tross for at han veier 142 kilo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Waalen mener selv at vekten ikke har så mye å si for hva man kan gjøre, noe han beviste ved å løpe – og gå noe – hele 42.195 meter gjennom Oslos gater på lørdag.

Han kom i mål på tiden 6:01:43, noe som var et lite hakk langsommere enn målsettingen om å klare løpet på under seks timer.

– Runde én var super, da var jeg i godt humør og koste meg, forteller han på telefon fra Sandnes. Runde to var mye verre.

– Målet om å klare det på under seks timer forsvant ganske fort etter at jeg begynte på andre runde, forteller IT-utvikleren.

Tøft etter 32 km

Og etter rundt 32 kilometer buttet det skikkelig imot.

– Det sto ikke på energien, men musklene. Særlig lårene. Knærne var fine hele veien, sier 27-åringen som alltid bruker knestøtte på lange turer.

– Fikk du backing av publikum?

– På de strekningene hvor det var publikum var det ganske bra med heiarop på første runde. Det hjalp godt.

– Vurderte du noen gang å gi opp?

– Tanken var der, men jeg gikk aldri ut og sa det. Jeg hadde lyst til å gi opp, men hadde bestemt meg for ikke å gi meg. Det var en kamp. Jeg satte meg små delmål og jogget i nedoverbakkene for å få mest mulig gratis. Jeg visste jeg skulle i mål, men jeg var ganske langt nede på slutten, forteller Waalen.

Omvendt intervall

27-åringen hadde planlagt å løpe i intervaller, 12 minutters jogging og tre minutter rask gange.

– Men på slutten ble det 10 minutter gåing og tre minutter med jogging. Det gikk akkurat som forventet, det var ingen overraskelser. Jeg visste at jeg ville få en knekk og at det ville bli vondt. Knekken kom etter 32 km, oppsummerer IT-utvikleren.

Da Waalen kom i mål la han seg rett ned for å spare bena.

– Men Norsk Folkehjelp ville ikke la meg ligge der, de ville ha meg opp og var vel redd for at jetg skulle stivne, sier 27-åringen som kreket seg til hotellet sitt rett ved Stortinget.

At hotellet lå rett ved mål var nøye planlagt. Da måtte han jo til mål uansett, noe som var enda en grunn til å fullføre.

– Jeg var ganske stiv og måtte holde noen i skulderen for ikke å miste balansen på veien tilbake til hotellet, forteller han.

Vel framme tok Waalen en dusj før han la seg i sengen med en flaske Urge og Netflix på TV-en. Det var nesten umulig å kare seg ut av sengen.

– Men du kom deg ned til middag?

– Ja, det var jeg motivert til, flirer 27-åringen som hadde ladet opp til løpet med en solid frokost som inkluderte masse bacon. Etter løpet var det lasagne.

Godt trent

Lørdagens løp var Waalens første helmaraton. Før han begynte å trene og legge om livsstilen i juni i fjor viste vekten 186 kilo, nå er han hele 44 kilo lettere.

Men han er i god form og har allerede dette på CV-en: I fjor løp han halvmaraton i Oslo og i år har han løpt samme distanse i både Bergen og Stavanger. I oljebyen klokket han inn på 2:40:56 den 30. august i år – over 20 mindre raskere enn i Bergen.

De første 21,1 km i Oslo på lørdag tilbakela han på 2:40:41, og gjennomsnittsfarten per km hele løpet under ett ble 8 minutter og 34 sekunder.

I tillegg til merittene nevnt ovenfor har Waalen deltatt i flere sykkelritt, blant annet Nordsjørittet, et nimils sykkelløp som fra Egersund i sør til Sandnes i nord.

Han var sliten, men skadefri etter lørdagens helmaraton.

– Jeg slapp billig unna og hadde ingen blemmer eller gnagsår, forteller Waalen som hadde vaselin mellom lårene og under armene for å unngå gnisseskader.

Sikter mot halv ironman

– Frister lørdagens løp til gjentagelse?

– Ikke akkurat nå, nei. Men jeg vil gå opp et hakk og prøve meg på halv ironman i Haugesund i juli neste år, sier Waalen som hele tiden setter seg nye mål.

En halv ironman består av 1,9 km svømming, 90 km på sykkel og en halv maraton.

– Jeg må ha noen mål; i fjor var det halvmaraton, i år helmaraton, da er det bare logisk å gå videre til ironman neste år, avslutter Waalen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder