RISIKOØKER: Hurtigmat, slik som denne hamburgeren, er med på å øke risikoen for å utvikle astma og eksem, ifølge en ny rapport. Foto: Fredrik Solstad / VG

Ny rapport: Hurtigmat øker risikoen for astma og eksem blant unge

(VG Nett) Å spise hurtigmat tre ganger i uken øker risikoen for astma og eksem blant unge. Det viser en ny rapport som har tatt for seg data fra flere enn 500.000 barn og unge.

  • Jonas Wikborg

Artikkelen er over syv år gammel

Har hurtigmat noe å si for økningen av astma og eksem blant unge?

Data fra over 500.000

Det var det sentrale spørsmålet syv forskere ønske å finne svaret på i en ny internasjonal studie på astma og allergier i barndommen (ISAAC). Mandag ble rapporten publisert på nettstedet til det anerkjente tidsskriftet Thorax.

Totalt samlet forskerne inn data fra flere enn 500.000 barn og unge i begynnelsen av tenårene, og resultatene tilsier at barnets diett og kosthold spiller en viktig rolle angående hvorvidt et barn utvikler astma og eksem eller ikke.

Hurtigmat øker risikoen

Studien viser nemlig at barn i tidlig tenårene som spiser tre eller flere ukentlige hurtigmatmiddager øker risikoen for å utvikle alvorlig astma med 39 prosent. For seks- og syvåringer var tallet 27 prosent økt risiko.

Medforfatterne og professorene Innes Asher fra Universitetet i Auckland, New Zealand og Hywel Williams fra Universitetet i Nottingham, Storbritannia sier at dette kan være viktige funn.

- Hvis det er en faktisk årsakssammenheng mellom inntaket av hurtigmat og utviklingen av astma og eksem, da har funnene stor betydning for folkehelsen på grunn av det økte forbruket av hurtigmat på globalt basis, sier de ifølge BBC.

Frukt reduserer risikoen

Studien viser også at man kan redusere risikoen for å utvikle astma og eksem dersom man spiser mye frukt. Resultatene viser at man reduserer sjansen for alvorlig astma og eksem med mellom 11 og 14 prosent dersom man spiser tre eller flere porsjoner med frukt i uken.

- Bekrefter tidligere mistanker

Karin Lødrup Carlsen er professor ved Universitetet i Oslo og har forsket mye på astma. Hun er ikke overrasket over resultatene.

- Det har lenge vært mistanke om at det er en slik sammenheng, så funnet er interessant. Det interessante er at en studie nå viser en sammenheng mellom kost vi lenge har sett er ugunstig og allergiske sykdommer, sier hun til VG Nett.

- Legger grunnlag for nye studier

Men ifølge Carlsen kan man ikke umiddelbart slå fast at det er en faktisk sammenheng mellom inntaket av hurtigmat og risikoøkning for astma og eksem.

- Studien viser at risikoen øker for de som spiser mye hurtigmat, mens man reduserer risikoen ved å spise frukt og grønt. Men de gruppene som rapporterer inn hyppigere hurtigmatinntak enn andre har nok en annen livsstil generelt også, så man kan ikke være helt sikker på at dette er den utslagsgivende faktoren, sier hun, og fortsetter:

- Som grunnlag for ytterligere studier som kan etterprøve funnet er dette absolutt interessant.

FAGSJEF: Helle Stordrange Grøttum jobber i Norges astma- og allergiforbund og oppfordrer til en sunn livsstil. Foto: Nina Brun / NAAF

Oppfordrer til sunt kosthold

Carlsen får støtte fra Helle Stordrange Grøttum, som er fagsjef på matallergi i NAAF.

- Å fraråde barn og unge å spise visse matvarer er vanskelig på bakgrunn av en studie, men å oppfordre til et sunt kosthold er lett. Det er andre studier som viser at fet fisk, frukt og grønt beskytter mot sykdom, også astma og allergi. Fysisk aktivitet anbefales også, både for å forebygge astma og for å ha det bedre om man har astma, sier Grøttum.

- Pålitelige studier

Hun er heller ikke overasket over resultatene.

- Rapporten bekrefter tidligere teorier fra inn- og utland. ISAAC-studiene er seriøse og gjennomført av anerkjente forskere, og det er derfor ingen grunn til å tvile på resultatene. At forekomst av allergisk sykdom øker, spesielt i den vestlige verden er noe som har bekymret Norges astma- og allergiforbund (NAAF) lenge, sier hun til VG Nett.

Flere artikler

  1. Forskere mener tran senker risiko for barneastma

  2. Forskere: Astma begynner før fødselen

  3. Kan gi helseplager: 150.000 nordmenn har utviklet allergi mot parfyme

  4. Peanøtter forebygger allergi hos babyer

  5. Pluss content

    Ny forskning: Bakterieskrekk gjør oss allergiske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder