Byttet ikke sprøyte

Ventet tre måneder med å gi pasientene beskjed

BOTOX: Det blir mye brukt over hele verden, blant annet til å løse opp smertefulle krampetilstander hos mennesker med hjerneskade og lammelser, men preparatet er mest kjent for å behandle rynker, skriver norsk helseinformatikk på sin hjemmeside. Foto:Claude Cortier - Cc Studio - Bel,

Botox-behandling kan ha utsatt pasienter for hivsmitte

Feil prosedyre kan ha utsatt botox-pasienter ved Universitetssykehuset i Nord-Norge for smitte av hepatitt B, C eller hiv.

  • Øystein Larsen-Vonstett
  • Camilla Svennæs Bergland

Artikkelen er over fire år gammel

I en pressemelding som er sendt fra Universitetssykehuset i Nord-Norge blir det informert om at avdelingen ikke har fulgt dagens krav om hvordan injeksjon skal utføres. Og dette kan ha utsatt pasientene for smitte.

– Man har en stor sprøyte med Botox som settes inn i muskulaturen. Når man har sprøytet inn det man skal av Botox i muskulaturen har det vært vanlig å bruke selve sprøyten som ennå ikke er tomt for Botox om igjen. Sprøytespissen har blitt byttet ut. Det som i verste fall kan skje da er at kroppsvæske fra en pasient trekkes inn i sprøyten før sprøyten brukes videre på neste pasient, sier Avdelingsoverlege ved Nevrologisk avdeling, Claus Albretsen til VG.

Botox brukes blant annet til å løse opp smertefulle kramper hos mennesker med hjerneskade og lammelser.

Har du informasjon om denne saken, eller kanskje du har mottatt brevet fra sykehuset? Ta kontakt med ved å klikke på denne linken.

Det var avisen Nordlys som først omtalte saken.

Ber alle ta test

Han bekrefter at prosedyren om å bytte også sprøyte, ikke bare sprøytespiss, har eksistert i hele perioden fra 2009 til mai 2015. I denne perioden har de behandlet 188 pasienter på denne måten.

– Det var en våken ny lege på opplæring hos oss som gjorde oss oppmerksom på rutinesvikten, sier Albretsen.

Alle pasientene er ifølge han over 18 år og er hjemmehørende i en av de tre nordligste fylkene.

Ventet tre måneder med å gi beskjed

VG har fått bekreftet fra UNN at de ble gjort oppmerksomme på prosedyrefeilen tidlig i mai 2015. Allikevel valgte de først å informere pasientene om den mulige risikoen av feilen før i går, rundt tre måneder senere.

– Hvorfor informerte dere ikke om dette tidligere?

– Vi vurderte det sånn at rett foran sommerferien så ønsket vi ikke at pasientene skulle finne dette brevet i postkassen. Våre fagfolk hadde også vært på ferie. Vi valgte derfor å vente til etter ferien for å sikre pasientene best mulig informasjon, sier kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Annie Pettersen.

Les også:Botox kan spre seg fra ansiktet til hjernen

Lav risiko

Overlegen beskriver risikoen for å pådra seg hepatitt B, C eller Hiv som meget lav. Allikevel har de valgt å sende ut brev til alle de 188 pasientene og deres fastleger.

– Vi ber alle om å ta en screening. Vi kan ikke være helt sikre. Derfor er dette viktig overfor pasientene selv om det også påfører disse en psykisk belastning,

– Hvordan kan dette skje?

– Det ligger nok tilbake noe i tid da fokuset var mer på sprøytespisser. Dette er det verste en lege kan bli utsatt for- at det er de som kan påføre lidelse. Det er ille. Det er helt klart. Men vi håper og tror vi ikke finner noe i disse screeningene, sier han til VG.

Les også:Derfor tar norske menn Botox

– Vi beklager at dette har skjedd. Og vi håper at vi nå beklager en prosedyrefeil som ikke har hatt medisinske følger, sier Albretsen til Nordlys.

Tilsyn

Nå er saken oversendt til kvalitetsutvalget i UNN og Statens helsetilsyn.

Fylkeslegen i Trom, Svein Steinert, bekrefter at de har mottatt saken fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Vi vil i morgen se på informasjonen vi har fått fra UNN og vurdere om det er grunnlag for å opprette en tilsynssak.

Han bekrefter også at Fylkeslegens kontor har vært informert om prosedyrefeilen siden i sommer.

– Ja, det stemmer at vi da ble informert om at UNN jobbet aktivt med saken og ønsket å ta kontakt med alle pasientene for å gi dem direkte informasjon, sier Steinert.

Han mener at måten UNN har valgt å løse denne saken på er bra måte.

– Det er veldig bra at UNN har avdekket svikt i egne prosedyrer ved internkontroll og at de aktivt gjør noe med det for å forhindre at skader kan skje i fremtiden. Det er også veldig bra at de har tatt kontakt med dem som kan ha blitt utsatt for smitte og vil stadfeste om disse er smittet. t fra det jeg har sett er imidlertid risikoen for smitte, svært liten.

– Ikke noe vi ville ha gjort

Overlege Tomm K. Bjærkeved den private klinikken Teres Colosseum reagerer på at det på UNN har vært brukt samme sprøyte på flere pasienter, selv om sprøytespissen er blitt byttet mellom hver injeksjon.

– Slik det blir beskrevet her, er det er en fare for kontaminasjon og ikke noe vi ville ha gjort. Det settes sikkert flere titusenvis doser med Botox i Norge årlig, og min kunnskap er at det innenfor kosmetisk kirurgi i alle fall er slik at man alltid bruker rene sprøyter og rene sprøytespisser, sier Bjærke til NTB.

Deres klinikk alene setter flere tusen doser av nervegiften i kosmetisk behandling av pasientene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder