Lovende amerikansk forsøk med krefthunder

LUJKTESANS: Turid Buvik har lært opp hunden Kaos til å skille mellom voksne mennesker og barn. Nå håper håper hun hunder kan trenes til å oppdage kreft, der tekologien svikter. Foto: Thor Nielsen / VG

Hunder lukter kreft

Kreft lukter og hvis hunder blir trent riktig vil de bli i stand til å avsløre sykdommen, hevder amerikanske forskere.

  • Tom Berby

Artikkelen er over 14 år gammel

Flere saker om helse på VG Nett
Forskerne trente fem hunder til å identifisere prøver på pust fra mennesker med og uten lunge- eller brystkreft. I følge nettstedet WebMD klarte hundene i nesten alle forsøk å skille mellom de prøvepersonene som hadde og de som ikke hadde kreft.

Blant forskerne er Michael McCulloch ved The Pine Street Foundation, en hjelpeorganisasjon i California som har fokus på kreftpasienter og hvilken behandling som velges. Studien vil bli publisert i marsutgaven av tidsskriftet Integrated Cancer Therapies.

Norsk ekspert

Senest i Norgesglasset på NRK i januar i år uttalte hundeinstruktør og eier av en hundeskole, Turid Buvik, at hun tror hunder kan lukte kreft, og at hunder om noen år kan brukes til å finne kreft som teknologien ikke klarer å oppdage.

McCulloch og hans kollegaer trente opp fem hunder, hvorav tre var labradorer, både hanner og hunner mellom sju og 18 måneder.

Godbit

Prøvene de fem hundene ble satt til å sniffe på var reagensrør med forseglet pust fra mennesker med og uten sykdommen. Hundene ble belønnet med en godbit når de markerte riktig på pustprøven.

Teamet startet sine undersøkelser på basis av anekdoter de hadde hørt om at hunder kunne avsløre om mennesker hadde kreft.

Les mer om helse på VG Nett

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder