I LEGEMIDDEL: For første gang er et legemiddel med cannabis godkjent i Norge. Foto: Afp

Cannabisspray lovlig i Norge

(VG Nett) For første gang er et legemiddel med cannabis godkjent i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er cannabissprayen Sativex, som fra før av er godkjent i både Sverige og Finland, som nå også kan brukes av norske pasienter.

- Den ble nylig godkjent her i Norge, bekrefter Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk overfor VG Nett.

Munnsprayen er beregnet på pasienter med multippel sklerose (MS). Det er en kronisk sykdom i nervesystemet, som rammer mellom 250 og 300 nordmenn hvert år.

- God effekt

Ingen vet foreløpig hva som er årsaken til MS, og det finnes ingen kur. Derfor kan heller ikke cannabissprayen stoppe sykdommen, men skal hjelpe mot spastisivitet og lindre smerter.
- Legemidlet har vist effekt og er godkjent for pasienter med MS. Studier har vist liten grad av avhengighetsproblemer, og det vurderes derfor at misbrukspotensialet er lavt for dette legemidlet, skriver Cecilie Daae, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en e-post til VG Nett.

På narkotikalisten

Mellom 7000 og 8000 nordmenn har MS.

Siden virkestoffet cannabis står på narkotikalisten, er det enn så lenge vanskelig for leger å skrive ut Sativex til pasientene sine.

- Legemidler med innhold av cannabis er i henhold til narkotikaforskriften som utgangspunkt forbudt. Det kreves derfor en særskilt rett for å rekvirere disse, skriver Daae.

Både de og Helse - og omsorgsdepartementet går nå inn for å fatte et vedtak som gjør at alle leger som har rett til å skrive ut legemidler i reseptgruppe A, også får skrive ut sativex.

- Vi arbeider nå med å ordne de praktiske detaljene for å få dette på plass, sier hun.

- Ikke avhengighetsskapende

FØRSTE GANG: Munnsprayen Sativex blir det første legemidlet med cannabis som godkjennes i Norge. Dette bildet er tatt av produsenten selv. Foto: Ap

Tidligere har det vært mulig å bruke sprayen på såkalt godkjenningsfritak, noe som et fåtall MS-syke har gjort.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, bekrefter overfor VG Nett at Sativex nylig ble godkjent i Norge.

- Den påvirker plagene som pasienten har, og da er det først og fremst smerter og muskelkramper. Den virker i hjernen og nervesystemet, og har en gunstig effekt hos noen av disse pasientene, har Madsen tidligere sagt til VG Nett.

- Kan man bli avhengig av den?

- Det ser ikke ut til det, dette legemiddelet har liten eller ingen ruseffekt, sier Madsen.

Tidligere har et fåtall pasienter fått Sativex på såkalt godkjenningsfritak, selv om legemiddelet ikke har vært formelt godkjent.

- Vi synes det er flott at det nå har blitt godkjent. Legene har ikke mange medisiner å hjelpe med når det gjelder smerter, MS og spastisitet, så det at det nå kommer en ny medisin som er godkjent synes vi er veldig bra, sier Olav Førde, informasjonsrådgiver i MS Forbundet, til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder