FIREBARNSMOR: - Jeg har ikke hatt tid til å trene, og må derfor være ekstra påpasselig med hva jeg selv putter i munnen, sier Lena Waglen-Olsen, her med Vilja (10 måneder). Foto: Ole-Martin Grav

Amming kan hjelpe mot overvekt

Tar fett fra hofter og lår

Du kan gå ned en halv kilo i uken ved å amme. Men de fleste kvinner går opp i vekt etter en barnefødsel.

  • Hanne Eide Andersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


En kvinne som fullammer produserer rundt 7,5 dl morsmelk daglig, noe som gir en ekstra forbrenning på rundt 500 kilokalorier (kcal) om dagen.

- Spiser og beveger du deg som før, vil ammingen gi et ukentlig minus på 3500 kcal, noe som tilsvarer et vekttap på 0,5 kilo, sier Jøran Hjelmesæth, overlege ved Senter for Sykelig Overvekt (SSO), Sykehuset Vestfold i Tønsberg.

Overlege og ekspert i Vektklubb.no, Jøran Hjelmesæth. Foto: Scanpix


- Men ifølge nyere, internasjonal forskning, går gjennomsnittskvinnen ned kun én kilo i løpet av barseltidens tre første måneder, forteller Hjelmesæth.

Og når barnet fyller ett år, veier mødrene i snitt mellom en halv og tre kilo mer enn de gjorde før de ble gravide.

Har du spørsmål om amming og vektreduksjon? Overlege Jøran Hjelmesæth stiller til nettreff onsdag klokken 14. Send inn spørsmål her nå!

- Flere studier viser også at hele 15-20 prosent av alle kvinner går opp fem kilo eller mer i løpet av et svangerskap og barselperioden. Det er en internasjonal trend, sier Hjelmesæth, og antyder at dette kan være en viktig forklaring på at kvinner generelt har mer fedme enn menn. I USA er mer enn dobbelt så mange kvinner som menn sykelig overvektige.

- Men årsaken til vektoppgangen er nok hovedsakelig det vanlige: Man spiser mer enn man forbrenner, sier Hjelmesæth, og minner om at 500 kcal i økt forbrenning ikke er veldig mye.

- Det tilsvarer for eksempel et inntak av cirka 100 gram sjokolade.

Les også: Velg riktig yoghurt

Liten tid til trening

«Du går nok fort ned i vekt igjen, du som ammer».

- Det hører jeg folk si stadig vekk, sier Lena Waglen-Olsen. Hun ammer fortsatt datteren Vilja (10 måneder).

Lena Waglen-Olsen med datteren på ti måneder. Foto: Ole-Martin Grav

- Min erfaring er at jeg må jobbe omtrent like hardt nå som ellers for å gå ned i vekt.

- Samtidig må jeg tenke ekstra på hva jeg putter i munnen, så både Vilja og jeg får den næringen vi trenger, sier Lena, som vil amme til datteren er rundt ett år gammel.

I en travel hverdag som firebarnsmor har det blitt lite trening siden fødselen.

- Dermed har jeg måttet være ekstra bevisst på maten, sier hun.

Les også: Kutt ubevisst spising - gå ned i vekt

- Ammingen kompenserer rett og slett ikke nok til at jeg kan sitte og spise så mye jeg vil, uten å gå opp i vekt.

Roligere livsstil

Ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge. Foto: Scanpix

Kari Bugge er ernæringsfysiolog i Grete Roede, som har egne kursopplegg for gravide og ammende.

- Tidligere var det nok flere som gikk ned i vekt når de ammet, sier Bugge.

Hun påpeker at dagens nybakte mødre har en roligere livsstil og større tilgang til usunne fristelser i kostveien enn før.

- Hverdagen er travel i dag også. Men tekniske hjelpemidler har gjort husarbeidet lettere, og permisjonstiden byr ofte på mye sosialt liv. Dette er positive goder, men fører nok til at mange kvinner spiser mer og beveger seg mindre enn de gjorde i barseltiden for bare noen tiår siden, sier Kari Bugge.

Les: Havre - gullkornet for deg som vil ned i vekt

Amming en fordel

Den gode nyheten for ammende mødre er at kvinner som ammer, og spesielt de som fullammer, kommer raskere tilbake til vekten de hadde før graviditeten enn ikke-ammende nybakte mødre.

- Kvinner som ammer minst tre måneder etter fødselen, er nærmere den kroppsvekten de hadde før svangerskapet et halvår senere enn dem som ikke ammer, forteller Jøran Hjelmesæth, og får støtte av Norges fremste ammeekspert, lege Gro Nylander.

- Vi har også mye god dokumentasjon på at for hver måned du ammer, reduseres risikoen for overvekt. Det ekstra kaloriforbruket ved amming ser for øvrig ut til å forbrenne mest fett fra hofter og lår, forteller Nylander.

LES: Elisabeth (23) tok av 30 kilo på syv måneder

Advarer mot råslanking

Gro Nylander understreker at råslanking frarådes når du ammer. Mye tyder nemlig på at intensiv slanking fører til at fettløselige miljøgifter som er lagret i kroppen, frigjøres og skilles ut i morsmelken. Kvinner som sulter får også en mindre næringsrik melk.

- Men det er ikke farlig å gå rolig ned i vekt, for eksempel en halvkilo i uken på en sunn måte, beroliger Nylander, og råder nybakte mødre til å spise mye og godt, men sunt og ernæringsmessig riktig sier Nylander.

Blir ofte «fysen»

Linn Mari Saksvik fra Trondheim opplevde ingen økt sult da hun gikk gravid med sin førstefødte.

- Men da jeg begynte å amme henne, økte appetitten noe fryktelig. Jeg ble veldig fysen på både søtt og salt, forteller Linn Mari, som likevel har gått ned ti kilo siden fødselen.

SØTT OG SALT: Linn Mari Saksvik (29) fikk økt appetitt da hun begynte å amme. Her med datteren Ronja Mari (20 måneder). Foto: Privat


- Jeg sluttet å amme i januar, men først i mai følte jeg at fysingen avtok og at kroppen fungerte normalt igjen.

Kari Bugge i Grete Roede har hørt mange lignende historier blant kursdeltagere.

- Mange som ikke har vært «fysne» før, opplever å bli det når de ammer. Det økte energibehovet varierer og arter seg ulikt fra kvinne til kvinne. Søvnmangel bidrar også til lyst på fet og salt og usunn mat, sier Bugge.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder