Da Åse Myhrene (36) bestemte seg for å gå ned tretten kilo i stedet for ti, løsnet endelig vektreduksjonen og hun gikk ned 14 kilo. Foto: Frode Hansen

Motivasjonsforedrag tente slanke-lysten

Som så mange andre kvinner, ble Åse Myhrene (36) overvektig etter å ha fått to barn. Hennes forsøk på å slanke seg, var bare halvhjertige. Så fikk hun høre et motivasjonsforedrag.

  • Trine Bækkevar Semb
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Før Åse Myhrene fra Oslo fikk barn, veide hun 65 kilo. Etter at hun var ferdig med å amme sitt andre barn, var vekten oppe i 75 kilo. Flere ganger forsøkte hun å gå ned ti kilo i vekt, uten å lykkes.

I 2009 hørte hun i forbindelse med jobb et foredrag om motivasjon av motivasjonsekspert i Vektklubb.no, Øyvind Hammer.
- Kort sagt så sa han at et mål som ikke er det du egentlig vil, ikke gir nok motivasjon. Da jeg ett år senere fant ut at jeg måtte gjøre ting annerledes for å klare å gå ned i vekt, kom jeg til å tenke på foredraget, og på viktigheten av å ha et skikkelig «hårete» mål. Dette ble avgjørende for meg. Det er jo morsommere å nå et «hårete» mål enn et akkurat passe mål, mener Åse.

Vil du ned i vekt? Prøv Vektklubb.no!

Foredragsholder og motivator i VGs Vektklubb.no,Øyvind Hammer. Foto: Daniel Sannum Lauten

- Ha et gjennomtenkt mål

- Å sette seg mål om å gå ned fem, ti eller femten kilo, er ikke nødvendigvis så gjennomtenkt for alle. Dette er runde tall som mange faller på mer eller mindre tilfeldig, sier motivasjonsekspert Øyvind Hammer.

- Det ligger ofte en mer gjennomtenkt og grundig argumentasjon, bevisst eller ubevisst, å bestemme seg for å gå ned for eksempel tretten kilo, og det fører ofte til at man gjør noe mer, forklarer han.

Å sette seg et mer ambisiøst mål, kan sette i gang helt andre prosesser, mener han.

- Bestemmer du deg for å ta en dagstur istedenfor å gå deg en tur, gjør du mer ut av det. Du pakker kanskje en sekk, smører matpakke, passer på at du har drikke i flere timer, og så videre.

- Desto større prosjektet blir for deg, desto mer må du legge i det, og dermed øker sjansen for at du får det til og oppnår mer.

Les også: «Sukkerslaven» Dag Eivind (35) tok av 30 kilo

- Fått mer overskudd

Den lille justeringen på tre kilo ble avgjørende for Åse Myhrene. Hun begynte å tenke helt nytt om hva som var viktigst i hverdagen, og satte hovedfokus på egne kost- og treningsvaner. Svangerskapskiloene slapp endelig taket.

Å konkretisere hva hun egentlig ville oppnå ved å ta av 13 kilo, var også med på dra hjulene skikkelig i gang.

Her er Åse Myhrene (61 kilo) stylet i en kjole (1395 kr) fra Maggie Wonka, Dixi skinnbelte (239 kr) og sandaler (699 kr) fra www.mittlillehjem.no, Hasla smykke (1730 kr) og Angelica Leon armbånd (250 kr pr stk) fra Skaperverket. Foto: Daniel Sannum Lauten

- Det å «få tilbake» kroppen min, føle meg vel igjen, passe inn i fine klær og kjoler, og få mer overskudd, var viktige ting som jeg ble tent på å kjempe for, forteller hun.

Snudde opp ned på prioriteringene

Åse var medlem i Vektklubb.no i hele 2009, men så lenge hun holdt fast ved gamle prioriteringer, ble det kun et støttemedlemskap.

Slanking tok hun seg tid til bare dersom det var tid igjen i døgnet.

- Jeg rakk aldri å trene, eller det vil si, jeg tvang det aldri igjennom, sier hun.

Når målet ble hårete nok, gjorde Åse om på prioriteringene. Det førte til endring av vaner og 14 kilos vektreduksjon.

Les også: Du må bestemme deg!

- Kaloritelling og trening kom på toppen, og det ble slutt på at jeg brukte familien og husarbeid som en unnskyldning til ikke å trene, sier hun.

Mat - en viktig del av livet

Mat er en stor og viktig del av hverdagen til Åse, som bor og jobber i Oslo. Hun er driftsleder i ferskvaresegmentet i en dagligvarekjede, en arbeidsplass der matglede er
stikkordet.

- Jobben min handler om å spre matglede, og jeg er nødt til å forholde meg til mat og fristelser, også på jobb, sier hun.

Matnyheter, feiringer og sosiale settinger byr på mange prøvelser.

- Prøvesmaking, flotte syvretters middager og mye selskapelighet er fortsatt utfordrende for vekten, men jeg har blitt flinkere til å si nei, forteller Åse.

Hun liker Vektklubb-mottoet «du kan spise alt men ikke alltid», og følger kostholdet som blir foreslått i menyene.

- Jeg forsøker å spise så normalt som mulig, men å spise mindre mengder. Når jeg skal spise i forbindelse med jobben, tar jeg bare litt.

Hun kjemper fortsatt en daglig kamp, både på jobb og privat, med å stå imot fristelser.

- Jeg er generelt glad i godteri og alt som smaker godt av søtt, salt og fett. Mørk sjokolade for eksempel, bare må jeg ha fortsatt, sier hun.

Les også: Slik blir du kvitt søtsuget

Nå skal hun bli sterk

Åse motiveres av tall, statistikker og struktur.

- Når jeg først begynte å bruke Vektklubb aktivt, holdt det meg i sjakk. Dagboken utgjør mye av suksessen for min del, forteller Åse.

I dag veier Åse 61 kilo.

- Jeg måtte ha noe å måle, registreringen av vekt og midjemål i dagboken var nytt og motiverende for meg.

Treningsdagboken i klubben har gitt henne oversikt over treningsinnsatsen.

- Jeg har ikke trent så mye, men jeg er godt i gang, og totalt sett føler jeg meg i bedre form enn noen gang, sier hun.

Åse synes hun er i en god sirkel og opplever at lavere vekt og bedre form virker positivt på mye.

- Alt det som betyr noe blir bedre, selvtilliten, selvfølelsen, arbeidslysten og trivselen.

I 2010 ble hun slank. I 2011 skal hun bli sterk.

- Jeg var lutrygget og svak, jeg har godt av å ha mer muskler, og ha nå fått et styrkeprogram for overkroppen av personlig trener. Jeg skal jeg bruke året til å bli sterk, sier hun.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder