- ØKER RISIKOEN: Pølser og posteier kan øke risikoen for å få kreft, ifølge en ny, svensk undersøkelse. Foto: Sara Johannessen/VG

Studie: Pølse og postei gir økt kreftrisiko

Å spise bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon eller leverpostei øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge svenske forskere.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Jo mer man spiser, desto mer øker kreftfaren, og risikoen øker med nesten 20 prosent for hvert 50. gram bearbeidet kjøtt en person spiser om dagen, viser studien.

Kreft i bukspyttkjertelen er dog en relativt uvanlig kreftform, så sjansen for å bli rammet av den er liten.

Det er ikke kjøttet i slike produkter i seg selv som øker kreftrisikoen, men de stoffene som tilsettes for å øke holdbarhetstiden, forklarer dosent Susanna Larsson i epidemiologi ved Karolinska institutet.

- Risikoen beror på mengden. Jo mer man spiser, desto mer øker risikoen, sier hun.

Studien hun presenterer i British Medical Journal of Cancer, er en sammenstilling av sju andre undersøkelser.

- Ettersom de andre studiene er godt utført, anser jeg vår studie for å være svært pålitelig, sier hun.

I 2009 var det 691 mennesker som fikk bukspyttkjertelkreft i Norge, likt fordelt blant menn og kvinner, ifølge kreftforeningen.no. Kreftformen er vanskelig å behandle og «blant de verste man kan få», ifølge Larsson.

Hun har tidligere vist at bearbeidede kjøttprodukter også øker risikoen for en betydelig vanligere kreftform, nemlig mage- og tarmkreft.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder