- ØKER RISIKOEN: Pølser og posteier kan øke risikoen for å få kreft, ifølge en ny, svensk undersøkelse. Foto: Sara Johannessen/VG
Studie: Pølse og postei gir økt kreftrisiko
Å spise bearbeidede kjøttprodukter som pølse, bacon eller leverpostei øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen, ifølge svenske forskere.
Jo mer man spiser, desto mer øker kreftfaren, og risikoen øker med nesten 20 prosent for hvert 50. gram bearbeidet kjøtt en person spiser om dagen, viser studien.
Kreft i bukspyttkjertelen er dog en relativt uvanlig kreftform, så sjansen for å bli rammet av den er liten.
Det er ikke kjøttet i slike produkter i seg selv som øker kreftrisikoen, men de stoffene som tilsettes for å øke holdbarhetstiden, forklarer dosent Susanna Larsson i epidemiologi ved Karolinska institutet.
- Risikoen beror på mengden. Jo mer man spiser, desto mer øker risikoen, sier hun.
Studien hun presenterer i British Medical Journal of Cancer, er en sammenstilling av sju andre undersøkelser.
- Ettersom de andre studiene er godt utført, anser jeg vår studie for å være svært pålitelig, sier hun.
I 2009 var det 691 mennesker som fikk bukspyttkjertelkreft i Norge, likt fordelt blant menn og kvinner, ifølge kreftforeningen.no. Kreftformen er vanskelig å behandle og «blant de verste man kan få», ifølge Larsson.
Hun har tidligere vist at bearbeidede kjøttprodukter også øker risikoen for en betydelig vanligere kreftform, nemlig mage- og tarmkreft.
Les også
Regjeringen vil forby tipakningen
Regjeringen foreslår endringer i tobakksskadeloven som blant annet innebærer forbud mot røyking på arbeidsplasser og…Undersøkelse: Så mange år tar uvanene fra livet ditt
(VG Nett) For tykke, for tynne og de som røyker mye har kanskje bedre grunn enn andre til å holde på nyttårsforsettene.Kvinne skal ha blitt syk av å se Manchester United
(VG Nett) Fotballsupporteren (58) ble ofte dårlig mens favorittlaget hennes spilte kamp.SV vil gi deltidsansatte sykepleiere bedre overtidsvilkår
SVs Inga Marte Thorkildsen mener deltidsansatte sykepleiere bør få overtidsbetalt for hver time de jobber mer enn…Legionellasyk i Trondheim trolig smittet hjemme
Mannen som er innlagt på sykehus i Trondheim på grunn av legionella, ble trolig smittet hjemme hos seg selv.Bekymret over mangel på antibiotika
(VG Nett) For første gang er apotekene nesten fri for den mest brukte antibiotikamedisinen som hjelper mot…
Mer om
Flere artikler
Fra andre aviser
Studie: Pølse og postei gir økt kreftrisiko
FædrelandsvennenWHO: Kjøttprodukter kan være kreftfremkallende
AftenpostenNortura tviler på kreftforskning
FædrelandsvennenNortura vil ha mer forskning om kjøtt og kreft
FædrelandsvennenWHO: Kjøttprodukter kan være kreftfremkallende
FædrelandsvennenHverken bacon, pølser eller rødt kjøtt er like farlig som røyk
Aftenposten