RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) var rørt til tårer da hun møtte venninnen Gunhild Stordalen før Stordalen holdt sin tale på EAT-konferansen mandag. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Mette-Marit rørt til tårer i møtet med Gunhild Stordalen: Gunhild utfordret politikerne til kamp mot junk food

- Jeg er her mot mine legers råd

STOCKHOLM (VG) – Jeg er her mot mine legers råd, fordi mat er den største globale utfordringen i fremtiden, sa Gunhild Stordalen (37) da hun åpnet EAT-konferansen i dag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gunhild Stordalen skal tilbake til avgjørende behandling ved sykehuset i Nederland onsdag, men mandag formiddag utfordret hun verdens politikere og næringslivsledere.

Les: Gunhild: Dette skal jeg klare

Før talen møtte hun kronprinsesse Mette-Marit, hvor du ser at kronprinsessen er rørt i sitt møte med den syke EAT-sjefen. Kronprinsessen skal senere lede et debatt under konferansen.

Junkfood-lovers

Hun sa at politikerne dessverre må ta kortsiktige hensyn, fordi de skal gjenvelges.

– Det gjør at mange politiker er redd for å miste stemmer hvis de går ut mot junkfood-lovers, sa hun.

– Jeg ber dere i stedet ta med velgerne dit de bør; til produkter som er mer sunne, sa hun.

Hun fortalte hvor mange barn som lider av feil og feit mat.

JUNK ADVARSEL: Gunhild Stordalen åpnet EAT-konferansen i Stockholm i dag, blant annet ved å utfordre politikerne til ikke ta hensyn til alle som ønsker å spise junk foood. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Dagens barn skal ikke dø av tobakk. De skal ikke død av alkohol. De skal dø på grunn av mat, sa hun og viste til at verdens vil slite med å skaffe nok mat – og sunn mat – til ni til ti milliarder mennesker som vil fylle kloden i vårt århundre.

Business

Hun utfordret også næringslivet, de som skal produsere maten:

– Jeg vil oppfordre dere til ikke å tenke kortsiktig profitt, men bidra til at vi får en bærekraftig produksjon av sunn mat. Jeg vet at mange av dere i salen er i ferd med å vise vei; det må bygges nye bærekraftige business-modeller, sa hun engasjert og heftig:

Utenom et hode uten hår, var det lite som viste at hun i tillegg til å kjempe for at verden skal få bedre og mer mat, kjemper en kamp for livet.

– Imponert

Folk på utsiden som følger Gunhild Stordalen, sliter med å forstå hvordan hun kan ofre så mye tid på jobben, samtidig som hun er til meget komplisert behandling for en livstruende sykdom.

– Vi som følger henne på innsiden skjønner det: Jeg er utrolig imponert over det fokuset hun har på EAT-konferansen. Til tross for store personlige utfordringer, så legger hun alle sine krefter inn i å skape en faglig spennende konferanse med noen av verdens ledende forskere og politikere, for at verden i fremtiden skal ha nok mat å spise, og ha sunn mat å spise. Det er jeg veldig stolt av, sier Petter Stordalen.

Les også: Gunhild Stordalen: Dette skal jeg klare.

– ANNEN FOKUS ER VIKTIG: Petter Stordalen på sitt eget Clarion Sign Hotel i Stockholm hvor EAT Stockholm Food Forum-konferansen avholdes. Han sier at hans syke kone har trengt å ha noe annet å ha fokus på enn egen sykdom. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Gunhild Stordalen er midt i behandlingen for den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Han sier det er viktig å ha noe annet å tenke på, når man faktisk har så farlig sykdom.

– Det kan være bra at sykdommen kommer i annen rekke i en fase, selv om den faktisk er livstruende. Med den iveren og fokuset Gunhild har hatt på å lage en god konferanse, så tror jeg det bare har vært bra for henne. Så blir det full fokus på sykdommen igjen onsdag, da vi reiser tilbake for behandling ved sykehuset i Nederland, sier Petter Stordalen og legger til:

– Denne gangen skal vi lykkes.

Jamie Oliver

EAT-konferansen i Stockholm samler noen av verdens fremste forskere og politikere til debatt om hvordan kloden skal greie å gi sunn mat til en stadig økende befolkning.

Blant deltagerne er kjendiskokk Jamie Oliver, som har engasjert seg kraftig for å få britene til å spise sunnere mat.

Han har blant annet kjempet for at det ble innført skatt på sukkerholdig drikke i Storbritannia.

EUs kommissær for helse og matsikkerhet, litauiske Vytenis Andriukaitis, kommer også-

Han har satt på dagsorden at vi må få slutt på at enorme mengder mat kastes: Åtte prosent av verdens klimautslipp kommer fra mat som kastes.

Aktuelt: Maten du kan spise etter utgått dato

Mange topper

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til EAT Stockholm Food Forum.

Les også: Gunhild Stordalen tar ny rolle

Sjefen for en av verdens største matvareprodusenter, Paul Polman, og statsminister Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi fra Samoa kommer også, en av øyene som først risikerer å bli tatt av vannet etter klimaoppvarmingen.

Tre tidligere presidenter kommer; en av dem er tidligere president Mary Robinson fra Irland. Hun er klimautsending for FN og har vært het kandidat til å bli ny toppsjef i FN.

Gunhild Stordalen åpner konferansen i formiddag. VG kommer tilbake med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder