NY MARKEDSFØRING: Alle produsenter av p-piller skal ha med en tekst som opplyser om blodpropprisiko i markedsføringen. Ifølge Steinar Madsen har firmaene vært svært positive til å sørge for bedre opplysning rundt bivirkninger. Foto: Illustrasjonsfoto: Kristin Svorte

Skal advare mot blodproppfare ved p-pillebruk

- Noen bør velge annen prevensjon

(VG Nett) Statens Legemiddelverk har utarbeidet en ny tekst som skal være med i all markedsføring av p-piller.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Særlig vil Legemiddelverket at helsepersonell er oppmerksomme på at det å bruke p-piller gir en økt risiko for blodpropp.

- Dette er snakk om en merking i legemiddelfirmaers markedsføring for å gjøre legene og sykepleierne oppmerksom på at de må vurdere pasientene. Det er for å styrke pasientsikkerheten, sier overlege Steinar Madsen til VG Nett.

I 2007 døde fem unge, norske kvinner av blodpropp som følge av p-pillebruk.

Grundig vurdering

For å bevisstgjøre de som deler ut pillene skal nå denne tekstinformasjonen følge med markedsføringen til helsepersonell:

«Alle p-piller av kombinasjonstypen gir en liten økning i risiko for blodpropp, og noen kvinner bør velge annen prevensjon. Grundig vurdering av alle som skal begynne med p-piller, informasjon om bivirkninger og risikofaktorer, samt rask oppfølging ved mistanke om blodpropp er viktig.»

Madsen sier det også er viktig at leger også gjør pasientene sine oppmerksomme på symptomene ved blodpropp.

- Symptomene på blodpropp er først og fremst hevelse av et ben eller en arm, tungpustethet, eller smerter når man puster, forklarer Madsen.

- Større fare for blodpropp under graviditet

Selv om p-piller gir en liten økt risiko for blodpropp har eksperter tidligere gått ut og sagt at de er bekymret for at færre bruker pillen.

Seniorrådgiver i Legemiddelverket Harald Lislevand sa til VG Nett i fjor at selv om det er registrert dødsfall, så anser de pillen som trygg.

- Vi anser fortsatt p-pillen som trygg prevensjon. Risikoen for blodpropp ved graviditet er faktisk større enn ved p-pillebruk, så folk skal ikke droppe pillen, sa Lislevand.

Ifølge Legemiddelverkets nettsider er risikoen for blodpropp størst de første seks til tolv månedene etter at man starter med p-pillen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder