MÅ HANDLE: Helsepolitiker i Arbeiderpartiet, Torgeir Michaelsen, vil gi norske pasienter bedre tilgang på kreftmedisiner. Han lover å innføre fem tiltak hvis Ap vinner valget i høst. Foto: Therese Alice Sanne VG

Ap-Michaelsen krever strakstiltak for bedre tilgang til nye medisiner: – Har fått nok

Flere kliniske studier, lettere tilgang til ny medisin og bedre internasjonalt samarbeid er blant tiltakene helsepolitikeren i Arbeiderpartiet lover norske pasienter.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg lover at kampen mot todeling av helsetjenesten i Norge vil være en av Aps viktigste saker, sier Ap-politiker og nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, til VG.

Etter å ha lest flere historier om pasienter som må betale medisiner privat, er Ap-politikeren lei av det han kaller «passiv politikk» fra regjeringen.

– Jeg har fått nok, sier han.

Helseøkonomisk barometer viser at helsepolitikk er en av de to viktigste saken når folk skal stemme til høsten. Den andre er skole. VG har den siste tiden skrevet flere saker om utfordringene ved å innføre nye, dyre kreftmedisiner til Norge. Norske kreftleger har sendt bekymringsbrev til Høie, og industrien fortviler om langventetid. Legemiddelverket bekrefter at de mangler kapasitet, og imens havner pasienter i limbo.

Les også: Fremtidens kreftmedisin - dette er behandlingen som gir håp

Her er Aps fem forslag:

  1. Ny unntaksbestemmelse: Norske leger kan søke om å få benytte utprøvende medisiner på enkeltpasienter som skiller seg fra sinpasientgruppe, selv om medisinen ikke er godkjent. Men ordningen fremstår tilfeldig. Michaelsen mener det bør etableres et nasjonalt råd som kan ta slike vurderinger.
  2. Etablere en såkalt «second opinion-ordning»: Ordning etter modell fra Danmark, som VG har skrevet om tidligere. Alvorlig syke pasienter kan få vurdert sin sykdom og muligheten til å være med på kliniske studier av erfarne fagfolk.
  3. Nytt regelverk for «compassionate use»: Legemiddelindustrien kan gi nye legemidler gratis til pasienter, mens medikamentet vurderes. Ap mener regelverket er for strengt, og vil lempe på reglene. For eksempel bør pasienter som får legemidler gjennom «compassionate use» få fortsette behandlingen, selv om medikamentet ikke blir godkjent av staten.

    Leste du? Bjørg Dalen reddet livet med privat behandling
  4. Nytt program for kliniske studier. Søknadsprosessen for å få gjennomføre studier skal bli mer strømlinjeformet. Studienes kostnader skal deles mellom selskapene og staten. Programmet kan kombineres med «compassionate use»-ordningen (se over).
  5. Norge skal gå i spissen for å etablere et internasjonalt prissamarbeid om innkjøp av nye legemidler. Ved å inngå et samarbeid på tvers av Europa kan myndighetene hindre at legemiddelfirmaene unytter land med gode betalingsvilje og økonomiske posisjon.

Leste du? Drastisk nedgangen i kliniske studier

TODELT HELSEVESEN: Torgeir Micaelsen er blant mange som mener Norge er i ferd med å få et helsevesen hvor de som kan betale får tilgang til bedre behandling og ny medisin. Foto: Therese Alice Sanne VG

Micaelsen: Snakk med oss!

Micaelsen mener systemet Norge har med å godkjenne medikamenter gjennom Beslutningsforum bør bestå. Likevel er han åpen for forandring.

– Diskusjonen om tilgang på nye, dyre kreftmedisiner er krevende. Jeg vil derfor gjøre det helt klart: Jeg vil personlig invitere alle kloke hoder fra industrien, politikken og samfunnet til å komme med forslag, sier han.

Det gleder Hans Petter Strifeldt, direktør for samfunnskontakt i legemiddelfirmaet MSD Norge. Firmaet er størst i landet på kliniske studier og gir rundt 2000 norske pasienter tilgang på utprøvende medisiner.

– Jeg vil oppfordre politikerne til å prate med firmaene som tilbyr medikamenter, så hjelper vi til med løsninger som er bærekraftige, sier han til VG.

Les også: Bent Høie – vi er for dårlig på utprøvende behandling

Bent Høie: Stjeler min ide!

Helseminister Bent Høie (H) sier Aps forslag er mistenkelig like flere tiltak som Helse- og omsorgsdepartementet startet utredningen av før sommeren, og som Høie har fortalt om til VG og Aftenposten tidligere.

– Her har han nok lest intervjuene og prøvd å gjøre det om til sin politikk, sier Høie til VG.

– Stjeler Ap ditt arbeid?

– Ja, på en måte gjør de jo det. Jeg kjenner igjen alle tiltakene, dette er noe vi jobber med. Det vil komme en utredning i august, slik at oppdragene på å gjennomføre dette kan bli gitt allerede før valget.

Micaelsen vil ikke la Høie ha siste ord:

– Han har vært statsråd i fire år og en utredning er det han har fått til? Det er rett og slett veldig svakt og føyer seg inn i rekken av at regjeringens utredninger og prestisjereformer, med lite nytte for pasientene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder