Hjemmesiden til konferansen i Madrid.

To nye behandlinger av alzheimer

Plaster og nytt virksomt stoff presentert på konferanse i Madrid

Flere lovende behandlinger for Alzheimers sykdom er de site dagene presentert under konferansen i Madrid. Blant annet et plaster som skal hemme virkningene av sykdommen.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Det blir bra å få et alternativ til piller, sier Dr. Bengt Winblad ved Karolinska Instituttet til AP.

Han er legen som leder arbeidet med å framstille plasteret, som nå er inne i utviklingsfase 2.

Les om sykdommen her.

Den avslutende fase 3 gjenstår før produsenten Novartis vil søke det amerikanske legemiddeltilsynet om godkjenning. Men det virksomme stoffet i plasteret er alt kjent, og finnes i dag i kapsler i form av produktet Exelon.

Øker livskvalitet

Det virksomme stoffet i medisinen - både i kapsel- og plasterform - hemmer nedbrytning av et stoff i hjernen - acetylcholine. Jo lenger dette stoffet varer, jo lenger varer også evnen til å huske.

Plasteret har i følge AP to fordeler. Prøver viser at administrering av medisinen via piller fører til tre ganger så mye kvalme og oppkast som når man bruker plaster. Dessuten har ofte alzheimerpasienter problemer med å svelge piller og kapsler.

- Plasteret øker definitivt pasientenes livskvalitet, sier Dr. Sam Gandy ved Thomas Jefferson University i USA til AP.

Ny behandling

På konferansen i Madrid som varte fra 15 til 20. juli avslørte også produsenten NeuroPharma i følge en artikkel i DrugResearcher.com at de har kommet et godt stykke på vei i å bli ferdig med en medisin som skal behandle alzheimer på en helt ny måte.

De har kommet fram med et virksomt stoff kalt NP-12 som angriper et enzym kalt GSK-3. Overproduksjon av dette enzymet er en viktig del av sykdomsbildet, skriver denne kilden.

Ingen bivirkning

Framstillingen av dette produktet er kun inne i det farmasøytisk undustri kaller fase 1, som betyr at de har vurdert hvordan medisinen skal doseres. Dette betyr at de er klar for å teste ut optimale doser i fase 2 og 3, før produktet eventuelt lanseres.

- Til dag har mer enn 30 forsøkspersoner fått NP-12. Vi har til nå ikke registrert relevante negative bivirkninger, sier medisinsk direktør Teodoro del Ser fra NeuroPharma til DrugResearcher.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder