NYTT HÅP: Mette Tschopp-Fageraas får nå stamcellebehandling mot lymfekreft i Sveits. Foto: Privat

Donor-treff etter Facebook-jakt

I høst ble det satt i gang en Facebook-aksjon for å finne en stamcelledonor til lymfekreftsyke Mette Tschopp-Fageraas (29). Nå har hun fått hjelp til å komme i gang med sitt livs kamp.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Jeg ble kjempeglad da jeg fikk vite at jeg hadde fått en donor, og ringte rundt til alle, forteller Tschopp-Fageraas til VG, på telefon fra sykehuset i Basel i Sveits, hvor hun får behandling.

- Etterpå gikk det mer opp for meg hva jeg faktisk skal gjennom. Det er en tøff behandling. Men jeg er veldig motivert, og vet jo at jeg i hvert fall ikke blir frisk av å ha kreft, sier hun.

Stor respons

I slutten av august ble det opprettet en støtteside for Mette på Facebook, årets store internettfarsott. Moren Berit hadde sendt rundt en e-post med en innstendig bønn om at folk meldte seg inn i benmargsgiverregisteret. Mettes gode venninne Karoline Kuipers (25) foreslo da å lage Facebook-siden.

- Det fungerte jo som bare det; plutselig tok det helt av, med opptil fire hundre nye medlemmer på siden hver dag. Vi hadde ikke ventet så stor respons, forteller Kuipers.

Nå har siden over 5000 medlemmer. Og nylig fikk Mette den glade nyheten om at det var funnet en donor som passet hennes vevstype.

Ut av landet

Kampen har likevel bare så vidt begynt. Mette er nå på isolat, hvor hun blir værende frem til nyttår hvis alt går som det skal.

- Nå får jeg en cellegiftkur i høydose som skal bryte ned immunsystemet mitt i størst mulig grad. Så begynner vi med stamcellebehandlingen på fredag. I gjennomsnitt må man da være på isolat i to uker etterpå, deretter kan de se om stamcellene har funnet veien til benmargen, sier Mette, som har fått beskjed av legene om at det er veldig god sjanse for å bli frisk i kjølvannet av behandlingen.

Hun måtte imidlertid ut av landet for å få et håp om å bli helt frisk igjen.

- Radiumhospitalet ga meg beskjed om at de kun gir denne behandlingen til blodkreftpasienter, ikke til folk med lymfekreft. De ville heller sette meg på et kronisk behandlingsprogram, men det blir man jo aldri frisk av, sier Mette.

Lykkeligvis er hun gift med en mann fra Sveits, noe som gjør at hun får behandling der uten å måtte betale enorme summer for det.

- Vi giftet oss før jeg ble syk, altså, ler hun.

Ingen garanti

Kreftforsker Arne Kolstad sa til VG tidligere i høst at behandlingen Mette får kan være farlig.

- All transplantasjon av stamceller fra fremmed donor er det vi kaller utprøvende behandling. Den er både ytterst komplisert og farlig, men vi kommer trolig til å gjøre mer av dette i Norge i fremtiden, fortalte Kolstad.

Mette selv sier at hun er klar over at hun ikke har noen garanti for å bli frisk.

- Men nå har jeg i hvert fall en god mulighet, påpeker hun.

Og selv om hun ikke vet sikkert om hennes donor ble vervet via Facebook-siden, er hun veldig glad for at så mange har meldt seg som donorer i kjølvannet av den.

- Alle monner drar, og dette kan bidra til å hjelpe andre også, sier Mette Tschopp-Fageraas.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder