Flere jenter enn gutter på fylla

Flere mindreårige jenter enn gutter har drukket alkohol, og flere jenter enn gutter drikker hver måned.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

HAR KONTROLL: Julie (t.v.) og Ida Mellingen er enig i at jentene drikker oftest, men mener at de gjør det for å kose seg. Foto: Jan Petter Lynau, VG.


Det kommer frem i den nye landsdekkende spørreundersøkelsen MMI har gjennomført for Sosial- og helsedirektoratet.

Nå starter en krisekampanje i Oslo rettet mot jenter og drikking.

For jentenes alkoholforbruk øker eksplosivt - over hele landet: Seks av ti jenter mellom 15 og 17 år innrømmer at de drikker en eller flere ganger i måneden. Dette utgjør over 51000 jenter på landsbasis. Til sammenligning svarer kun fire av ti av guttene at de drikker like ofte. Dette utgjør over 42000 av alle norske gutter i samme aldersgruppe. 84 prosent av jentene og 75 prosent av alle guttene sier at de har drukket alkohol.

Tall fra SIRUS - Statens institutt for rusmiddelforskning - viser at totalforbruket av alkohol blant jenter mellom 15 og 20 år fra 1996 til 2005 har økt med 88 prosent.

Tåler mindre

Guttene har til sammenligning økt sitt forbruk med 38 prosent.

- Jentene tar etter mødrenes økende alkoholkonsum. I dagens samfunn møtes kvinner heller over et glass vin enn over en kaffekopp, sier forskningsleder Astrid Skretting ved SIRUS.

Oslo kommune skal 20. november starte en massiv krisekampanje for å stanse det eksplosive drikkemønsteret blant mindreårige jenter.

Assistentlege Gudrun Høiseth ved Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet tror ikke jentene er klar over hvor mye dårligere de tåler alkohol sammenlignet med guttene.

- Utviklingen er bekymringsverdig. Jentene veier mindre enn guttene. I tillegg har de en høyere fettandel. Rent fysiologisk tåler de derfor mindre enn guttene, og utsetter seg derfor for større fare enn dem når de drikker like mye alkohol.

- Koser seg

16-åringene Julie og Ida Mellingen hevder gutter drikker mer enn jenter - når de først drikker.

- Jenter drikker oftest, men gjør det for å kose seg. Gutter drikker for å bli veldig fulle, sier de to venninnene, da VG møter dem på den alkoholfrie kafeen Condio på Majorstua i Oslo.

De er ikke overrasket over at det er jentene som topper alkoholstatistikken.

- 80-90 prosent av venninnene mine drikker, gjerne i koselige sammenkomster. Guttene drikker sjeldnere, og gjør det for å bli voldsomme og bråke i fylla, mener Julie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder