Kjøtt, kikerter, fisk, vanlige erter, avokado, tunfisk, fullkornris og cottage cheese er mat som holder deg mett lenge. Foto: VG

Her er slankematen som gjør deg mett

Hvilken mat gir deg den mest varige metthetsfølelsen? Vi har spurt seks kostholdseksperter.

Hanne Eide Andersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Du har sikkert opplevd å bli bråsulten kort tid etter et måltid, selv om du har spist gode mengder av maten som ble servert. Eller omvendt, du kan ha spist små mengder, men er god og mett i timevis etterpå.

SE EKSPERTENES BESTE TIPS LENGER NED I SAKEN

Det er flere årsaker til at noen matvarer metter bedre enn andre. To viktige faktorer er:

- Hvordan de påvirker hormonene som styrer insulin- og blodsukkerproduksjon.

- Hvordan og hvor hurtig de fordøyes av kroppen. Langsom fordøyelse gir økt metthetsfølelse.

De aller fleste kostholdsekspertene er enige om at både proteiner, langsomme, sunne karbohydrater og sunt fett gir mest og sunnest metthetsfølelse. Men hvor mye av hver det bør være i et helhetlig, sunt kosthold, og ikke minst hvilke typer fett man bør mette seg med, det er de som kjent svært uenige om.

Trenger du hjelp til å sette sammen måltidene dine slik at de blir mer mettende? Ernæringsfysiolog i VGs Vektklubb.no stiller til nettreff torsdag klokken 14.30. Send inn spørsmål her allerede nå

Ekspertenes beste tips

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, BAMA

Gunn Helene Arsky Foto: Scanpix

Mettende mat: Fisk, bønner, linser, kylling, rent, rødt kjøtt, egg, nøtter og magre melkeprodukter.

- Fullkornprodukter og rotgrønnsaker er både fiberrike og inneholder stivelse. I kombinasjon gir de en varig energitilførsel til cellene, noe som sender metthetssignaler til hjernen. Pumpernickel, byggryn, jordskokk, sellerirot og pastinakk er gode eksempler.

Andre råd: - Proteinrik, mager mat er det beste. Noen matvarer kan være kaloririke, men gi stor metthetsfølelse, slik at du ikke trenger så mye av dem. Nøtter er kaloririke, men rike både på fiber- og protein, og dermed svært mettende.

Nederst i saken får du oppskrift på Arskys mettende jordskokksuppe

Ernæringsfysiolog Kari Bugge, Grete Roede AS

Kari Bugge Foto: Scanpix

Mettende mat: Egg, tunfisk, kyllingfilet og cottage cheese. Fet fisk som laks, ørret, sardiner og makrell. Havregryn og havregrøt, grovt rugbrød og klibrød er rike på de langsomme karbohydratene som fyller godt opp og gir energi som varer.

Andre råd: Høyt fiberinnhold bidrar også til stabilt blodsukker og god fordøyelse. Fra planteriket særlig avokado og nøtter som er rike på sunt fett. En skive grovt rugbrød med røykelaks og hardkokt egg er en utmerket, mettende kombinasjon av langsomme karbohydrater med sunt fett og proteiner!

Les også: Melding til overvektige: Det er bare å begynne å løpe

Laila Hægh, daglig leder i Libra Helse og Kosthold

Laila Hægh Foto: Privat

Mettende mat: Belgfrukter som bønner og linser, avokado, nøtter, frø og oljer. Klibrød som supplement hjelper godt for å få opp fiberinntaket. Grønnsaker til alle måltider fyller opp magen, og er bra for fordøyelse. Alle typer fisk, kjøtt, egg og andre proteinrike råvarer bør med i hvert måltid.

Andre råd: Spis helst fire-fem daglige måltider med både protein, fiberrike produkter (grove kornvarer og grønnsaker), samt fortrinnsvis sunt fett fra fet fisk. Styr unna det feteste kjøttet, og se opp for blandingsprodukter av fisk som kan inneholde mye hvetemel.

Fedon Lindberg, indremedisiner og lavkarbo-guru

Fedon Lindberg Foto: Scanpix

Mettende mat: Fisk, kjøtt, kylling, egg og kesam sammen med brokkoli og belgfrukter (kikerter eller bønner). Nøtter er også en naturlig kombinasjon av protein, fiber og fett og gir derfor varig metthet.

Andre råd: - Velg proteinrike matvarer, gjerne sammen med fiber (såkalte langsomme karbohydrater) og sunt fett. Husk at matvarer som sukker, poteter, fint brød, pasta og ris) kan gi stor metthethetsfølelse rett etter inntak, men kort tid etter en økt sultfølelse fordi «raske karbohydrater» også fører til et svingende blodsukker som går raskt opp og raskt ned igjen.

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson, Senter for Sykelig Overvekt, Sykehuset Vestfold i Tønsberg og ekspert i Vektklubb.no

Foto: Scanpix

Mettende mat: For eksempel grovt brød og grov kornblanding (gjerne helkorn), ris og pasta av fullkorn, bønner, erter, linser, grønnsaker, frukt og bær, protein fra magre meieriprodukter, fugl, fisk, egg eller kjøtt. Tilfør gjerne også litt umettet fett fra myk margarin, planteoljer, avokado, oliven eller nøtter.

Andre råd: Spis fiberrike, regelmessige måltider med tre-fire timers mellomrom, og ikke spis for fort - det tar en stund fra du spiser til metthetssignalene når hjernen. Metthetseffekten påvirkes ikke bare av enkeltmatvarer, men også helheten i måltidet. Et mettende måltid bør være fiberrikt, men også ha proteiner og umettet fett.

Torkel P. Andersen Foto: Privat

Lege Torkild P. Andersen, opphavsmann bak Ketolysekuren

Mettende mat: Kjøtt, fisk, ost, egg, og noen andre meieriprodukter som ikke inneholder for mye karbohydrater.

Andre råd: Et kosthold med mye fett og proteiner, og minimalt med karbohydrater, er uovertruffent når det gjelder å fjerne sult. Har du et mer normalt, tradisjonelt norsk kosthold spiller flere ting inn. Langsomme karbohydrater, samt proteiner og fett som nedsetter magesekkens tømming, er viktig. Tilberedningen teller også. Utkokte grønnsaker metter for eksempel mer enn rå grønnsaker.

OPPSKRIFT PÅ JORDSKOKKSUPPE
- I motsetning til vann, som renner mer eller mindre rett gjennom, vil en fyldig suppe ligge lenger i magesekken. Når magesekkens overflate utspiles, får hjernen metthetssignaler og vi slutter å spise. En kalorifattig, men næringsrik suppe, eller for eksempel en smoothie, er derfor et sunt, mettende og slankende valg, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Jordskokksuppe. Foto: Annemor Larsen


3-4 porsjoner
500 g jordskokk
Vann til koking
1-2 dl melk
3-4 ss Skyr naturell
1 ss friske urter
Salt og pepper
3-4 halve skiver pumpernickel
Skyll eller børst jordskokken, men ikke skrell dem. Del de største i mindre biter. Ha i en gryte med kokende, lettsaltet vann som så vidt dekker. Kok på middels varme til jordskokkene er møre, kjenn med en kniv (ca. 5-8 minutter). Hell av og spar kokevannet. Ha jordskokkene tilbake i gryten og mos til puré med stavmikser. Spe med litt og litt kokevann, deretter med melk, til passe tykk konsistens. Smak til med salt og pepper, fordel i skåler og topp med Skyr.
Server med pumpernickelbrød ved siden av.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder