Mattilsynet for sent ute med å sjekke E.coli-mistanke

Mattilsynet var for sent ute da 200 besetninger med E.coli-mistenkt sau skulle sjekkes i vår. Nå er sauene på beite.

  • NTB

- Slakteriene som viste seg å være kilde for E.coli-bakterien ble ikke pekt ut før seint i vår. Da vi dro ut for å ta prøver i besetningene som hadde levert sau til dem, var mange av dyrene allerede sendt ut på beite, sier seksjonssjef i Mattilsynet Sør-Innherred, Jon Lasse Myhre, til Nationen.

Til høsten ønsker Mattilsynet å fortsette undersøkelsene, men har ikke penger til det.

- Vi har ikke midler til å dra ut til besetningene og ta prøvene på nytt. Å kontrollere så mange besetninger tapper oss for ressurser, vi har inntil videre måttet nedprioritere andre aktiviteter, sier Myhre.

Han frykter at det kan bli vanskelig å få tatt igjen det forsømte i ettertid.

Tidligere har både landbruksminister Terje Riis-Johansen og helseminister Sylvia Brustad sagt at de skal legge penger på bordet.

- Det skal ikke stå på ressurser i denne situasjonen. Mattilsynet skal få det de trenger for å gjøre jobben, sa de to på en pressekonferanse 16. mars.

Mattilsynet har nå fått nok, og sendte før helgen et krast brev til Landbruksdepartementet. I brevet redegjør tilsynet for konsekvensene ved at det ikke blir bladd fram nok penger.

Riis-Johansen har foreløpig ikke gitt tilbakemelding på brevet. Han var mandag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mattilsynet i Sør-Innherred fikk tatt prøver av sauer som ennå ikke var sendt på beite i vår. Analysene vil være klare i neste uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder