ADVARER MOT FEILINFO: Folkehelseinstiuttet og Helsedirektoratet advarer mot det de mener er gal informasjon både fra andre fagfolk og ukjente aktivister. Foto: Lars Akerhaug / Stockpix

Advarer mot feilinfo om influensavaksine

(VG Nett) Helsemyndighetene kjemper en kamp mot klokka for å vaksinere risikogruppene mot svineinfluensaen.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Folkehelseinstituttet mener det er livsviktig at folk tar myndighetenes influensa-informasjon på alvor:

- Nå har vi fått nye varsler om folk som er blitt ordentlig dårlige og lagt inn på sykehus den siste uken. Jeg er redd for at hvis mange lar være å vaksinere seg på grunn av noen få høyrøstede fagfolk, kan vi få flere dødsfall enn det vi trenger, sier Iversen.

- Jeg er bekymret når en del av disse antivaksine-folkene får så mye oppmerksomhet, for det kan ha betydning for liv og helse, sier Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Les også:Kraftig vekst av svineinfluensa ved Oslo-skolene

Kamp mot klokken

Nå kjemper norske helsemyndigheter en kamp mot klokken for å få vaksinert de som trenger vaksinen, gravide, kronisk syke, svært overvektige og andre risiko-grupper:

- Det er viktig for oss at vi får vaksinert nå, før sykdommen brer seg, sier direktør i helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen.

Folkehelsa:Én million kan bli smittet før jul

- MANGE KAN HA HATT DET: - Tester har vist at mange tilsynelatende friske var smittet av svineinfluensa, sier overlege Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet (FHI) Foto: Scanpix

Helsedirektoratet opplever nå en rekke henvendelser fra folk i vårt langstrakte land som er bekymret for om svineinfluensavaksinen kommer raskt nok - eller om den er farlig.

- Noen har det veldig travelt med å få vaksine. Også er det noen som lurer på om den er farlig eller synes det er skummelt at den inneholder blandinger som har kvikksølv i seg, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, som understreker at det ikke dreier seg om et spesielt stort antall henvendelser.

Les også:- Friske kan vente med influensavaksine

- Ingen tvil

ADVARER: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Foto: Scanpix

Likevel ser Helsedirektoratet seg nå nødt til å gå ut med en omfattende informasjonskampanje de neste dagene for å få flest mulig som trenger det å ta vaksinen:

- Nå, like før vi skal gi vaksine til risikogruppene, er tiden kommet for oss til å være veldig tydelige. Nå vil det komme en kampanje, slik at ingen skal være i tvil om hva vi mener. Vi er veldig tydelige på at de som er i en eller annen risikogruppe bør ta denne vaksinen når man nå får tilbud om det, sier Larsen.

I hovedstaden det siste døgnet har også ukjente personer hengt opp plakater der det i svært klare og tydelige ordelag advares sterkt mot influensavaksinen. På plakatene hevdes det at et flertall av leger advarer mot vaksinen. Ifølge Folkehelseinstituttet er dette feilinfo:

- Det jeg oppfatter, er at det store gross av fagmiljøet er veldig for denne vaksinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder