BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen er bekymret for de høye svineinfluensadødstallene i Norge. Foto: Scanpix

To nye svineinfluensa-dødsfall

FOLKEHELSEINSTITUTTET (VG Nett) En kvinne i 30-årene fra Oslo og og en mann i 20-årene fra Oppland er døde av svineinfluensa. Én million nordmenn faller inn under risikogrupoene, opplyser helsemyndighetene.

  • Geir Arne Kippernes
  • Marthe Haugdal
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Begge personene tilhørte risikogrupper, opplyser helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressebrief onsdag.

Begge døde på sykehus i Oslo. Tidligere er det meldt om 11 dødsfall knyttet til svineinfluensaen.

- Vi er bekymret for antall døde i Norge, sier Larsen.

På pressebriefen ble det opplyst at helsemyndighetene fra i dag etablerer et intensivregister for å følge og sammenligne intensivpasienters sykdomsforløp og for å se på effekten av ulike behandlingsmetoder.

VAKSINEGUIDEN:Lurer du på hvordan vaksineringen skal skje i din kommune? Sjekk her!

Les også:Jente (9) døde av svineinfluensa

- Data registreres fra sykehusene og sendes til Helsedirektoratet. Slik får vi informasjon om sykdomsforløp, person og behandling. Det er mye vi ikke vet om sykdommen hva som kjennetegner pasientene. Det kan være særtrekk som det er viktig at vi får, sier Larsen.

Larsen legger til at det parallelt jobbes med å få på plass et internasjonalt lignende register.

Én million i risikogruppene

Helsemyndighetene vurderer at de som befinner seg i risikogruppene, kan få en alvorligere variant av svineinfluensa. De blir derfor tilbudt vaksine før resten av befolkningen.

- Det gjelder blant annet folk med astma, kols, gravide, folk med stor overvekt, folk med varianter av kronisk hjertesykdom, diabetes og nyresvikt, sier Larsen.

På pressebriefen opplyser helsemyndighetene at så mange som én million nordmenn faller inn under disse risikogruppene.

- Alle disse ventes å få tilbud om vaksine innen to uker. 500.000 vaksiner er sendt ut og like mange vil bli sendt ut kommende uke. Resten av befolkningen vil få samme tilbud løpet av et par måneder, sier Larsen.

Saken fortsetter under bildet

- EKSPLOSIV ØKNING: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet sier at antall svineinfluensatilfeller har eksplodert den siste tiden. Foto: Scanpix

Les også:Alt om svineinfluensa

- Svineinfluensatilfeller har eksplodert, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

- Hvorfor er Norge hardere rammet enn våre naboland?

- Vi kjenner ikke årsaken, og det er derfor vi fra i dag oppretter et intensivregister. En mulig årsak er at Norge er rammet av en hardere bølge enn andre land. Vi har høyere sykdomsaktivitet, ble det opplyst på pressebriefen onsdag.

- Hvorfor kommer svineinfluensabølgen så hardt i Norge nå?

- Norge har fått bølgen hardere på et tidligere tidspunkt enn andre land, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

Les også:Nordmenn har snudd i vaksinespørsmålet

Larsen opplyser at det for tre dager siden lå tre personer på intensivavdelinger på grunn av svineinfluensa i Norge. 18 lå til behandling ved sykehus. Han tror tallet har eksplodert siden den gang.

- Det er nok veldig mange flere i dag, sier han.

Mer positiv til vaksine

For få uker siden var det nesten ingen som ville vaksinere seg mot svineinfluensa i Norge. Men i en ny undersøkelse analysebyrået InFact har gjort for VG svarer nå 57,9 prosent av de 1017 spurte at de vil vaksinere seg.

- 72 prosent av de i risikogruppene sier de vil la seg vaksinere når den tid kommer. Det er vi glad for, sier Larsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder