Lillesand-kvinnen Cindy Gutierrez Hegland (26) synes det er fint å ha hund, her på joggetur med hunden Bella. Hun er medlem i VGs Vektklubb.no og har tatt av mange kilo ved hjelp av hunden sin. Foto: Petter Emil Wikøren

Slankere med hund

Hunden gir deg bedre helse og får deg lettere ned i vekt. Det viser flere internasjonale undersøkelser.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Av Heidi Egede Nissen
Det er direkte sammenheng mellom hundehold og bedre helse, fastslår professor Ellen Bjerkås ved Norges Veterinærhøgskole.

Hun har samlet en rekke internasjonale forskningsrapporter som bekrefter de mange positive helseeffektene hunden har på mennesket.

- Alle kjæledyr har positiv innvirkning på mennesket, men hunden er i en særstilling. Det er et dyr man tar med ut. Man kommer seg i bevegelse og man treffer andre folk, sier Bjerkås.

LES OGSÅ:Ble venner i Vektklubb-forumet

Hun viser til at forskere har målt hvordan mennesker med hund og uten hund oppfører seg når de går gjennom en park. Hundeeieren hadde øyekontakt og kom i spontane samtaler med langt flere enn personen som gikk gjennom samme park uten hund.

Både kropp og sinn har godt av å ha hund, fastslår professor Ellen Bjerkås ved Norges Veterinærhøgskole. Foto: Magnar Kirknes

- De som skaffer seg hund er ikke nødvendigvis sunnere enn de som ikke har hund. Men folk som trenger å komme seg i bedre form får et sterkere incitament til å gå ut når de har skaffet seg hund, sier Bjerkås.

- Blir folk som skaffer seg hund sprekere?

- Det gjør de. Fordi hundeiere må ut på tur. Det er derfor mange mener at hund skulle vært på blå resept, sier Bjerkås.

Trenger du hjelp til å gå ned i vekt? Prøv Vektklubb.no!

Kinesere med hund sprekere

Hun mener en kinesisk undersøkelse fra 2008 om helseeffekten av hundehold er svært interessant. Forskerne sammenlignet her 3031 kvinner i alderen 25 til 40 år. Halvparten hadde hund, halvparten hadde ikke.

Konklusjonen var at de som hadde hund trente mer, de sov bedre og hadde færre sykedager enn de som ikke hadde hund.

- Og hundeeierne gikk halvparten så ofte til lege som kvinnene uten hund, sier Bjerkås.

LES OGSÅ:Bruk hodet, bli slank!

For ikke mange år siden var det forbudt å ha hund i Kina. På den måten har forskerne startet på null og funnene er derfor ekstra interessante.

En kanadisk undersøkelse vise at folk med kjæledyr hadde i gjennomsnitt 38 prosent færre liggedøgn på sykehus enn folk uten kjæledyr.

- Det har jo noe å gjøre med at det er noen som trenger deg. Det er ikke så viktig å pleie sine egne «vondter» da, men man prioriterer det omsorgsansvaret man har, sier Bjerkås.

Hunden glad i deg, uansett

UTSPEKULERT: Barna satte skrittelleren på hundene sine. Foto: Scanpix

I tillegg til at hunden gir deg bedre helse og kan få deg ned i vekt, har den også positiv effekt på psyken din. Forskere mener moderate depresjoner kan holdes i sjakk ved å ha hund.

- Uansett hvordan man føler seg, så elsker hunden deg reservasjonsløst. Det er et individ vi må ha omsorg for, noe mennesker har behov for å gi, sier Bjerkås.

LES OGSÅ:Ukjent kvinnesykdom kan gi økt vekt

Kiloene raste av

Vektklubb-medlem Cindy Gutierrez Hegland (26) gir sin forrige hund mye av æren for at hun gikk ned 23 kilo i vekt i 2007. Nå koser hun seg i skog og mark med valpen Bella.

- Da jeg fikk barn kom kilopene krypende på, og jeg brukte hunden min mye for å trene meg i form igjen. Med hund kommer man seg ut på tur uansett vær, sier Hegland, som er fra Lillesand.

Dobermannen Canto var hovedårsaken til at kiloene raste av henne for et par år siden. Men et flåttbitt førte til nyresvikt hos følgesvennen, og den måtte avlives.

- Jeg var ute tre-fire timer hver dag på tur med Canto. Rasen krevde mye mosjon. Nå har jeg brukshunden Dogo Canario, som har et lavere aktivitetsnivå. Men vi er også mye på tur og går spor, sier Hegland.

Hunden gir meg en unnskyldning for å ta et avbrekk og komme meg ut, sier Cindy Hegland. Foto: Petter Emil Wikøren

Hegland har tre barn på fem og to år, og en baby på tre måneder. Så lenge hunden har en viss grad av oppdragelse er det ikke problem å ha med hund og barnevogn på tur, mener Hegland.

- Det er veldig godt å ha hunden nå som jeg har tre barn. Da kan jeg ta en «timeout» med Bella når jeg trenger et pusterom, sier Hegland.

Ikke bare holder hunden henne i form. Den har gitt henne mange nye turvenner.

- Det er veldig sosialt å ha hund. Dessuten er den alltid der når du trenger en venn, sier Hegland

Veterinær-Trude: Arrangerer løpetur med hund

Sammen med Norsk Kennelklubb og Rådet for psykisk helse starter kjendisveterinær Trude Mostue denne våren opp organiserte løpeturer med hund.

Å trene med hund gjør deg sterkere, mener Trude Mostue, som denne våren starter organiserte løpeturer med folk og hunder. Her med en valp som skal bli førerhund. Foto: Scanpix

- Vi kaller det «vårslepp», der vi får folk ut for å løpe med bikkja. Dette har de lang tradisjon for i England.. Aktivitet med hund fremmer både psykisk og fysisk helse, sier Mostue.

Det spiller nesten ingen rolle hvilken rase du velger hvis du vil bruke hunden som treningspartner, mener Mostue.

- Du kan få en fin form for trening med en liten hund, selv om den har flere begrensninger enn en schäfer. Men en puddel er sprek og spretter rundt som en kenguru. Til og med en dachshund kan du løpe med, sier Mostue.

En mellomstor rase er nok det beste valget. Men styr unna energiske flatcoated retrievere eller border collie, hvis du ikke har en veldig aktiv livsstil fra før av, er Mostues råd.

- Det er klart en irsk setter vil være en veldig bra treningskamerat, men da faller de fleste fra. Kanskje det lureste for mange er å låne en hund av andre. Det er en stor avgjørelse å skaffe egen hund, og det er noe man skal tenke godt igjennom, sier Mostue.

En Berner Sennen hund løper ikke så bra selv om den er stor, men alle raser kan jo lunte etter mens du jogger, påpeker Mostue.

- Jeg vil si at det nesten ikke spiller noen rolle om du har en liten chihuahua eller rottweiler. Det viktigste er å komme seg ut for venneskap og glede, sier Mostue.

Les mer om Vektklubb.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder