E-POST-LEGER: Snart kan du få legehjelp på e-post. Foto: Illustrasjonsfoto: Marius Knutsen, VG

Snart kan du få legehjelp på nett

Slik kan nye Helse-Norge bli

(VG Nett) I fremtiden kan du kanskje kunne få legehjelp på e-post og tilgang til hele journalen din på nett. Og hvis du er heldig, får du videochatte med legen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det trenger ikke være så lenge til man kan det, sier Christine Bergland, divisjonsdirektør for helse og IT i Helsedirektoratet til VG Nett.

Hun vil ikke spå et årstall, men i et innlegg på Helsekonferansen 2012 tirsdag, fortalte hun om helsevesenets nye digitale hverdag. Direktoratet er allerede i gang med å finne ut hvordan legen kan hjelpe deg på en sikker måte ved hjelp av e-post.

- Vi utreder det nå, og håper man etter hvert vil kunne kommunisere per e-post med behandleren sin, sier Bergland.

I april gikk Teknologirådet ut og anklaget fastlegene for å være for trege til å bruke såkalte e-konsultasjoner og SMS i jobben. Noen få leger har allerede tatt det i bruk, men det er vanskelig å finne sikre løsninger.

Nett-regninger og nett-resepter

Noen deler av landet har allerede fått såkalt e-resept, hvor innbyggerne får se sine egne resepter på nettet.

- Det skal være ferdig rullet ut i løpet av første kvartal 2013. Da vil alle kunne se reseptene sine på nett, og også få dem fornyet der, sier Bergland.

I dag må du også levere reiseregningene dine på papir. I fremtiden vil du forhåpentligvis kunne gjøre også dette på nett. Allerede kan du se vaksinene dine på nett, men det er foreløpig bare vaksinene du har tatt som barn.

- Høydepunktet blir når vi kan se vår egen journal på nettet, men det er ikke mulig ennå. Vi har bare så vidt begynt å se på det. Vi håper også du kan gå inn og se på hva som er registrert på deg i forskjellige registre, som Fødselsregisteret, sier hun.

- Øker kvaliteten

Neste høst begynner de også å gjøre kjernejournalen din tilgjengelig for deg på nett. Der står det blant annet hvilke medisiner du bruker, hvor du har vært i spesialisthelsetjenesten, hvilke alvorlige allergier og sykdommer du har.

- Grunnen til det er at ved uplanlagte besøk i den akuttmedisinske kjeden, så vet ikke helsepersonellet noe om oss som pasienter. Det fører til skader og dødsfall. Det å få viktig informasjon tilgjengelig vil øke kvaliteten og pasientsikkerheten, sier hun.

- Hvor mye koster dette?

- Alt koster fra noen få millioner per enkelttjeneste, til mellom 100 og 200 millioner for kjernejournalen. Det er umulig å si totalsummen, det spørs hvor mye vi lager, sier hun, men mener det vil lønne seg på sikt.

Hun trekker blant annet frem at de kuttet 100 årsverk da de innførte automatisk frikort i fjor.

- Forsiktige med diagnoser

- Er det slik at man ikke trenger gå til legen fysisk lenger?

- Det er ikke meningen. Poenget med dette er at dersom du ønsker det, skal du kunne velge en form med legen din som passer til din situasjon. I dag er det mange steder bare det fysiske møtet som er mulig, og det kan være tungvint for pasienten og tidkrevende for legen, og ikke bærekraftig i og med at det blir stadig flere konsultasjoner.

- Dette er jo et helsevesen hvor mange leger fremdeles sverger til faks. Er det gjennomførbart at de skal sette en digital diagnose?

- Jeg tror leger vil være forsiktige med å stille diagnoser på nett. Poenget er å finne ut hvorvidt det er nødvendig med legebesøk, sier Bergland.

- Jobber gratis

Kari Sollien, nestleder i Allmennlegeforeningen, sier de er veldig glade for at det kommer flere digitale helseløsninger. Det gjelder også e-post-konsultasjoner, men Sollien sier legene foreløpig ikke får betalt for å hjelpe pasienter per e-post.

- Vi ønsker det, men det er ikke en tjeneste som er finansiert foreløpig. Vi har ikke mulighet til å ta oss betalt for tjenester som ikke står i normaltariffen, og sånn som det er i dag, så jobber leger gratis når de svarer på e-post, sier hun til VG Nett.

- Hva med videokonsultasjoner, er det realistisk å få til?

- Ja, hvorfor ikke? Hvis det bare er å snakke med legen du trenger, så kan du jo bruke et sånt medium. Du vil få en annen dimensjon til samtalen enn om du bare tar en telefon, men det vil ikke erstatte en fysisk konsultasjon.

- Er det en fare for at flere vil gå til legen og i stedet bare bruke internett?

- Det er alltid en risiko for det, men jeg tenker at vi må evaluere slike nye ordninger fortløpende for å se om de har positive eller negative effekter, sier Sollien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder