PÅ SYKEBESØK: Helseminister Bent Høie og folkehelseminister Åse Michaelsen besøkte Mio Markussen Haugsbø og mamma Eilen Markussen på Barnesenteret ved Ullevål onsdag. Foto: Hallgeir Vågenes

Kamp mot sykehusinfeksjoner: Mio (9 md.) lå innlagt i tre dager før smitten ble oppdaget

Smittevernet på norske sykehus må bli bedre, fastslår helseministeren. Mio lå tre dager på sykehus med det smittsomme noroviruset før det ble oppdaget og han ble skilt fra de andre pasientene.

 • Marthe S. Lien
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Forrige fredag tok Eilen Markussen med seg sønnen Mio Markussen Haugsbø til legevakten med mistanke om omgangssyke. Grunnet høy CRP slo ikke legen ved legevakten seg til ro med at det kun var omgangssyke, og sendte dem til Ullevål sykehus for en ekstra sjekk.

Det viste seg at Mio var alvorlig syk med hjernehinnebetennelse.

– Hadde vi blitt sendt hjem, kunne det stått om timer, forteller mamma Eilen Markussen til VG.

Etter å ha fått påvist en ikke-smittsom type av hjernehinnebetennelse på sykehuset fredag, ble det også tatt en avføringsprøve av Mio. Fordi det var helg, og begrensende ressurser ved sykehuset, ble ikke prøvesvaret klart før mandag.

Det viste seg å være den svært smittsomme magetarminfeksjonen noroviruset. Men på grunn av de forsinkede prøvene ble ikke Mio isolert før tre dager etter innleggelsen.

– Da var det rett igjen med døren og på med gule frakker. Tiltakene ble satt i gang med det samme. De er jo veldig syke de som ligger her, så at de ikke blir smittet, er ekstremt viktig, sier Eilen.

– En ordentlig utfordring

Infeksjoner på norske sykehus er et økende problem. Helseminister Bent Høie (H) og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) vil at norsk helsetjeneste skal bli bedre på smittevern.

Onsdag var de på besøk ved Barneinfeksjonsavdelingen på Ullevål sykehus for å snakke om oppstarten av arbeidet med ny handlingsplan for smittevern. God hygiene for å forhindre sykehusrelaterte pasientinfeksjoner, og den videre kampen mot antibiotikaresistens er to av hovedpunktene.

Klinikkleder ved sykehuset, Terje Rootwelt, forteller at sykehuset har hevet smittevern og antibiotikaresistens høyt på agendaen, men ser likevel at smitte ved sykehusene er et økende problem.

– Bare i løpet av de siste fem årene ser det helt annerledes ut. Det er en ordentlig utfordring for oss, sier klinikklederen.

På avdeling for mikrobiologi ved Universitetet i Oslo har de nesten daglig positive prøver med blant annet ESBL-produserende bakterier, forteller overlege Karianne Wiger Gammelsrud.

– Mye skyldes at stadig flere er på reise, samt innvandring fra utlandet, men det er nok store mørketall hos ikke-reisende nordmenn, sier hun.

NY PLAN: Helseministeren og folkehelseministeren besøkte Barnesenteret på Ullevål onsdag. De går snart i gang med ny handlingsplan for smittevern, og overlegene Astrid Rojahn og Karianne Wiger Gammelsrud kom med innspill til statsrådene. Foto: Hallgeir Vågenes

Antibiotikabruken redusert

I 2016 satt Høie og regjeringen seg som mål å redusere antibiotikabruken i Norge med 30 prosent innen 2020 ved å innføre flere tiltak, som for eksempel kortere reseptgyldighet på legemiddelet.

– Summen av alle tiltakene har vist at antibiotikabruken i Norge er på vei ned, sier Høie til VG.

Norge har fortsatt et av de laveste nivåene av antibiotikaresistens i Europa, og for at dette skal bestå må vi må bli bedre på smittevern, mener Høie og Michaelsen.

– Norge er fortsatt i en særstilling, men vi er i en kritisk fase nå, og kan risikere å komme i en situasjon som andre land. Det vil bli ressurskrevende, sier Høie.

Statsrådene mener det trengs en felles dugnad til for å redusere forekomsten av infeksjoner på både sykehus og sykehjem.

Hun mener økt hygienefokus er en god mulighet for å redusere smitten på helseinstitusjonene, og at de med sin handlingsplan vil øke dette fokuset.

– Vi må få det lenger frem i pannebrasken at dette er en utfordring, sier Michaelsen.

LIVSVIKTIG: Mio Markussen Haugsbø har hjernehinnebetennelse, men er på bedringens vei etter å ha startet på penicillin. Her får han en ny dose av sykepleier Thea Langkaas, sittende på fanget til mamma Eilen Markussen. Foto: Hallgeir Vågenes

Etterlyser flere ressurser

Wiger Gammelsrud og kollega og overlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Barnesenteret, Astrid Rojahn, er glad for at fokuset på dette økes, men poengterer overfor statsrådene at få ressurser og manglende utstyr og personell også er et stort problem for å få rask mikrobiologisk diagnostikk. De mener dette er en forutsetning for godt smittevern.

– Det er veldig viktig med god og rask diagnostikk. Vi trenger raske prøvesvar for å sette i gang tiltak på de rette pasientene, sier Rojhan, og legger særlig vekt på helgeproblematikken.

Både hun og kollega Wiger Gammelsrud mener statsrådene må ta hensyn til ressursproblematikken i sin nye handlingsplan – i tillegg til fokuset på hygiene og antibiotikabruk på sykehusene.

– Det er fint at dere løfter dette opp på et høyere nivå, men hygiene og antibiotikabruk er noe vi har hatt fokus på i mange år, sier Rojahn.

ALVORLIG: Mio Markussen Hagugsbø ligger innlagt på Ullevål sykehus med både hjernehinnebetennelse og norovirus. Her sammen med mamma Eilen Markussen. Foto: Hallgeir Vågenes

– Viser viktigheten av arbeidet

Med ni måneder gamle Mio går det nå den rette veien, men både han og mamma Eilen må forvente å være på sykehuset i hvert fall en uke til.

Mens NORO-viruset ikke har noen spesifikk behandling og går over av seg selv, behandles hjernehinnebetennelsen med penicillin.

– Dette viser viktigheten av arbeidet mot antibiotikaresistens, sier helseminister Høie, kledd i gul smittevernsfrakk, på besøk på sykehusrommet til Mio.

Eilen forteller at sønnen har fulgt det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet, og derfor var vaksinert mot den typen bakterie som har ført til hjernehinnebetennelsen.

VED GODT MOT: Det går rette veien for Mio etter behandlingen på sykehuset. Om pluss minus ti dager kan mamma og Mio etter all sannsynlighet reise hjem til resten av familien. Foto: Hallgeir Vågenes

– Vaksinen har 95 prosent dekning mot et visst antall stammer av bakterien. Hvilken subtype dette er forskes videre på. Enten har han hatt uflaks eller så kan det være noe med hans immunforsvar, forteller Eilen.

På grunn av Mios portvinsflekk, en form for vaskulært fødselsmerke, har familien vært mye ut og inn av sykehus.

– Disse dagene har vært ganske heftige, men har folk virkelig gjort jobben sin i alle ledd, sier Eilen.

Les også

 1. Vil massevaksinere voksne i Norge

  Helseminister Bent Høie (H) har fått nok av den utstrakte antibiotikabruken i Norge.
 2. Slakter regjeringens antibiotikaplan

  Helseminister Bent Høie (H) blir for puslete i kampen mot antibiotika-resistens, mener kritikere - og etterlyser langt…
 3. Folkehelseinstituttet kutter deler av sin smitteovervåkning

  Folkehelseinstituttet skal stanse deler av sin mikrobiologiske overvåkning, som følge av budsjettkutt, og gå over til ny…
 4. Nå trer disse lovene og avgiftene i kraft

  Søtmonser får en sur start på året, mens aksjeeiere kan glede seg. Norges første region og flere nye kommuner ser…
 5. Ny rapport: Færre resistente bakterier i norsk kylling

  Kylling produsert i Norge har lavest forekomst av resistente bakterier i Europa, viser en fersk rapport fra…
 6. 10 viktige spørsmål: Alt du må vite om vaksiner

  Er du skeptisk til vaksiner eller lurer du på hvorfor barna dine skal ta dem?
  Pluss content
 7. Statsministeren ut mot vaksinemotstandere: – Utsetter egne og andres barn for fare

  Statsminister Erna Solberg ble smittet av meslinger og hastet til sykehus da hun var ni måneder gammel.
 8. Peder Kjøs: De farlige konspirasjonsteoriene

  Konspirasjonsteorier kan være underholdende og virke ganske latterlige. Men de kan også være direkte farlige.
  Pluss content

Mer om

 1. Helse
 2. Antibiotikaresistens
 3. Sykehus
 4. Åse Michaelsen
 5. Bent Høie

Flere artikler

 1. Pluss content

  Coronatiltakene: Dramatisk effekt på andre sykdommer

 2. Pluss content

  – En verre krise enn corona

 3. Pluss content

  WHO: 15 smittsomme epidemier som truer verden

 4. Pluss content

  Seks leger: Dette gjør vi når vi blir forkjølet

 5. 10 myter om vaksiner

Fra andre aviser

 1. Eksperter bekymret: To bekreftede tilfeller av mystisk soppsykdom i Norge

  Aftenposten
 2. Fire helsearbeidere forteller: Innreder hybel i kjelleren for å isolere seg

  Aftenposten
 3. Fire helsearbeidere forteller: Innreder hybel i kjelleren for å isolere seg

  Fædrelandsvennen
 4. De skulle ha feiret sitt eget jubileum. I stedet ble de frontkjempere i en pandemi

  Fædrelandsvennen
 5. Hva med alle dem som ikke har tarmkreft?

  Aftenposten
 6. Kort sagt, onsdag 17. april

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder