PÅ NORGESBESØK: Harold Schmitz, sjefsforsker ved sjokoladeprodusenten Mars Inc, er i Norge for å delta på en kongress om bærekraftig jordbruk i Afrika - og for å fortelle om selskapets nyeste hjertesjokolade Foto: Nina Schmidt

Hjertesunn sjokolade

Her er sjokoladen som skal få blodet ditt til å bruse!

Nina Schmidt
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Den amerikanske sjokoladeprodusenten Mars Inc. har utviklet en sjokolade som er den første sjokoladen i verden som beviselig er gunstig for blodomløpet, hevder firmaets sjefsforsker, ernæringsprofessor Harold H. Schmitz.

- En enkelt sjokoladestang vil øke blodgjennomstrømningen din i åtte timer. Dette har vi bevist vitenskapelig gjennom seriøse, publiserte studier ved flere universiteter både i Europa og i USA, sier Schmitz.

Sjokoladegiganten har jobbet med å utvikle hjerte-sjokoladen i sytten år.

- Forskningen har pågått blant annet ved Harvard Medical School i USA, ved University of California i Davies, og ved forskningsinstitusjoner i Storbritannia og i Tyskland, forteller Schmitz.

Selges på internett og over disk

Sjokoladen, som har fått navnet CocoaVia, ble i 2004 lagt ut for salg på internett i USA, og er først nylig blitt tilgjengelig over disk. I år er den også blitt lansert i Belgia som første europeiske land. Der selges en pakke med fem sjokoladestenger for 5 euro (ca 40 kroner). Sjokoladen er mørk og inneholder nitti prosent ren sjokolade. Hver sjokoladestang gir deg 14,5 g fett og 146 kcal.

Mars Inc. kan ikke opplyse om, og eventuelt når, sjokoladen vil komme på det norske markedet.

- Får blodårene til å utvide seg

I FLERE SMAKER: VG Nett har smakt på den nye hjertesjokoladen, som kommer i flere varianter, blant annet med appelsin og cranberry. Smaken er konfektaktig, sterk og litt krydret, mener vårt uformelle testpanel Foto: Nina Schmidt

Kort fortalt er det de såkalte flavenolene i sjokoladen - som er en type flavonoider - som har den gunstige effekten på blodgjennomstrømningen, og som virker forebyggende mot hjerte- og karsykdommer.

- I vanlig sjokoladeproduksjon blir flavenolmengden i sjokoladen kraftig redusert, eller fjernet helt, i fremstillingsprosessen. Men vi har utviklet en metode der de sunne flavenolene beholdes i det ferdige produktet, og dette er banebrytende, sier Schmitz.

Flavenolene øker mengden av nitrogenoksid i blodet, forklarer han.

Nitrogenoksid har en viktig funksjon i blodet: Cellelaget som kler blod- og lymfeårene innvending (endotelium) bruker nitrogenoksid for å signalisere avslapning til omkringliggende muskler. Dermed utvider blodårene seg, samtidig som blodomløpet øker. (Kilde: www.wikipedia.org)

- De vanligste risikofaktorene for hjerte- og karsykdom er røyking, aldring, og høyt kolesterol. Om en røykende person spiser vår sjokolade, vil han eller hun få økt blodomløpet sitt så mye at det tilsvarer bortfall av en av risikofaktorene i den perioden sjokoladen har virkning i blodet, sier Harold Schmitz.

Vet ikke om den virker ved sykdom

Men fortsatt gjenstår mye forskning, innrømmer han.

- Det vi ikke vet, er hvordan virkningen er over tid. Hvordan påvirkes blodgjennomstrømningen etter noen dager, eller etter noen år med jevnlig inntak av sjokoladen? Og vil sjokoladen faktisk kunne forhindre hjerte- og lungesykdom? Dette er spørsmål som det vil ta mange år, og grundig forskning, å få svar på, sier Schmitz.

Som vitenskapsmann har han ingen problemer med å anbefale sjokoladen, understreker han.

- Som de fleste ernæringseksperter vil være enige om, så kan en hvilken som helst sjokolade være del av et sunt kosthold. Dette avhenger jo av hvilke mengder man spiser. Men det som er så spennende med sjokoladen vår, er at den faktisk har en positiv innvirkning på hjertehelsen. Jeg vet ikke om man vil leve lenger hvis man spiser den jevnlig, men økt blodgjennomstrømning er bra for hjertet, sier Schmitz.

- Må forskes mer

Kardiolog Tor Ole Klemsdal ved seksjon for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus sier at før et slikt produkt kan anbefales, må det gjøres studier som også måler effekten ved sykdom.

- Flavenolers virkning på nitrogenoksid har vært kjent en stund. Men for å si at en spesiell sjokolade kan gi helsegevinst, må det gjøres studier som måler virkningen ved sykdom, som for eksempel hjerneslag. Det er ikke nok å vise til positive effekter i seg selv, sier Klemsdal.

Mange alvorlige sykdommer, blant annet hjerteinfarkt, angina og hjerneslag, henger sammen med dårlig blodtilførsel til enkeltorganer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder