Nektet fødende kvinne å banne

Helsetilsynet har opprettet en tilsynssak etter at en jordmor skal ha nektet en fødende kvinne å banne og forsøkt å presse henne til å be.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Da den fødende kvinnen bannet én gang under en ri, sa jordmoren at hun fortjente en tøff fødsel fordi hun påkalte djevelen, skriver smp.no.

Nå har Helsetilsynet i Møre og Romsdal opprettet tilsynssak mot jordmora.

Følte seg truet

Ifølge kvinnen var det uutholdelige smerter som førte til at hun bannet én gang.

Jordmora skal da ha sagt til kvinnen at hun ikke tolererte banning på sin fødestue, og at kvinnen fortjente en tøff fødsel ved å påkalle djevelen. Hun skal deretter ha oppfordret foreldrene til å be, fordi det da kanskje kunne gå bra likevel.

Både moren og barnefaren sier de reagerte sterkt på jordmoras oppførsel, men at de bet det i seg, fordi de følte seg i en presset situasjon og var redd for barnet.

Førte ikke oversikt

Foreldrene har nå klaget jordmora inn både til Helse Sunnmøre og til Helsetilsynet. I tillegg til klagen på maktmisbruk og religiøse ytringer under fødsel, har de klaget henne inn for ikke å ha ført partogram (benyttes for å få informasjon om fødselen på en standardisert og oversiktlig måte) underveis i fødselen, eller å ha gjort seg kjent med journal og partogram fra tidligere fødsler.

Foreldrene føler jordmoren dermed ikke fikk med seg at fødselen kom til å skje langt raskere enn først antatt.

Jordmora er fortsatt i jobb på samme avdeling. Sunnmørsposten har kontaktet jordmora. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder