FORBEREDT: Norske myndigheter har kjøpt inn store mengder influensamedisin, som er lagret på Norsk Medisinaldepot. Foto: TROND SOLBERG Foto:

Influensavaksinen inneholder kvikksølv

Vaksinen som skal brukes i massevaksineringen mot den såkalte svineinfluensaen i Sverige, inneholder kvikksølv.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det svenske legemiddelverket bekrefter overfor Jönköpings-Posten at influensavaksinen som skal benyttes inneholder kvikksølvforbindelsen tiomersal.

Les også:Tester svineinfluensavaksine på mennesker

Sverige innførte forbud mot kvikksølv 1. juni i år, men legemiddelverket forsvarer likevel bruken i influensavaksine og mener at dosene er så små at det er ufarlig.

- Fisk er farligere

- Vi får i oss betydelig større doser gjennom å spise fisk fra Østersjøen, sier Jan Liliemark, som er professor i farmakoterapi i Läkmedelsverket.

Les også:195 millioner doser H1N1-vaksine til USA

Kemikalieinspektionen i Sverige forsvarer også bruken av kvikksølv i influensavaksine.

- Vi vil få bort unødvendig og risikabel bruk. Det man kan få i seg gjennom engangsvaksinering er relativt lite, eller kanskje til og med helt betydningsløst i forhold til det vi får i oss på andre måter, først og fremst gjennom mat, sier toksikologen Bert-Ove Lund ved Kemikalieinspektionen.

Også i Norge

Influensavaksiner som benyttes i Norge inneholder også kvikksølv, går det fram av Norsk legemiddelhåndbok.

Foruten å inneholde stammer av influensavirus, inneholder «noen av vaksinene kvikksølvforbindelsene tiomersal eller timerfonat som konserveringsmiddel», går det fram.

Les også:Svineinfluensa har vist resistens mot Tamiflu

Legemiddelhåndboken advarer mot bivirkninger hos folk med «hypersensitivitet overfor kvikksølvforbindelser».

Tiomersal er også å finne i hepatitt B-vaksine i Norge, samt i japansk encefalittvaksine som til tider gis til personer som skal oppholde seg lenge på landsbygda enkelte steder i Sørøst-Asia.

Forbud mot kvikksølv

Norge har i likhet med Sverige forbudt miljøgiften kvikksølv, blant annet i tannfyllingsmaterialet amalgam.

- Kvikksølv er blant de aller farligste miljøgiftene. Det finnes fullgode alternativer til kvikksølv i produkter, og derfor er det riktig å innføre forbud, sa miljø- og utviklingsministeren Erik Solheim da han kunngjorde forbudet i desember 2007.

Kvikksølveksponering gir varige utviklingsskader hos barn. Kvikksølv hoper seg opp i maten, særlig i fisk, og utgjør derfor en trussel mot fisk som global matkilde. Miljøgiften transporteres over store avstander, langt fra utslippskildene, ble det påpekt i den anledning.

Helsemyndighetene har også gitt kostholdsråd som advarer mot å spise for mye stor ferskvannsfisk og ber gravide om helt å unngå slik mat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder