HODEPINE: Akupunktur, både tradisjonell og narreakupunktur, viser seg å være effektiv mot hodepine. Foto: STOCKXPERT

- Akupunktur fungerer mot hodepine

(VG Nett) Tradisjonell akupunktur er effektiv mot hodepine, men det er også narreakupunktur.

  • Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Tidsskriftet The Cochrane Review har gjennomgått 33 forskjellige akupunkturforsøk, inkludert flere forsøk med narreakupunktur.

Nålestikk utenfor akupunktene

Såkalte narreforsøk involverer også bruk av nåler, men de settes utenfor akupunktene som brukes ved tradisjonell akupunktur.

Forskeren som ledet gjennomgangen sier at resultatene viser at det ikke er så viktig hvor man setter nålene for at akupunktur skal fungere smertelindrende.

Akupunktur er fortsatt betraktet som en komplementær terapi, men er mer og mer akseptert som en nyttig behandling, spesielt når det gjelder smertelindring. Her i landet er det flere sykehus som benytter akupunktur i forbindelse med smertebehandling, for eksempel for kreftpasienter.

Den tradisjonelle forklaringen på hvordan akupunktur fungerer er at det i kroppen er et nettverk, kalt meridianer, som regulerer flyten av energi. Ved klassisk akupunktur settes nålene i det som kalles akupunkter som ligger langs disse meridianene, og som dermed påvirker energiflyten.

Les også:Nålestikk hjelper gravide

Påvirker nervesystemet

Hvordan kan det da forklares at nåler satt utenfor disse akupunktene kan fungere smertelindrenede?

Terje Alræk, akupunktør og forsker ved NAFKAM ved Universitetet i Tromsø, forklarer at nålestikkene kan påvirke nervesystemet og hjerneaktiviteten. Ved noe smertelindring er det sannsynligvis uavhengig av hvor de er satt.

- Når man setter nåler i huden aktiveres endorfilignende stoffer. Dette skjer uavhengig av hvor nålene settes og er spesielt virksomt i forhold til noe former for smerter, sier Alræk og påpeker at også placeboeffekten selvsagt spiller en viktig rolle her.

Konteksten viktig

Han mener også at hele den kliniske praksisen rundt akupunkturbehandlingen er viktig for et godt resultat.

- Akupunktur består ikke bare av å stikke nåler. I behandlingsprosessen er det mange forskjellige ting som spiller inn, som for eksempel samtalen mellom pasient og behandler, nålestikkene, at man ligger i ro i omkring en halv time og at pasienten får opplevelsen av å bli tatt vare på, sier Alræk.

Han legger til at dette også åpner perspektiver for all medisin, ved at den menneskelige kontakten vektlegges.

Selv om man ved noe smertelingring har god effekt av å sette nålene utenfor akupunktene, gjelder ikke dette for akupunkturbehandling generelt. Ved for eksempel slitasjegikt viser det seg at lokale punkter i smertområdet er de mest effektive mot smertene, ifølge Alræk.

Det er også dokumentert at det er ett spesielle akupunkt som fungerer mot kvalme. Setter man nålen utnfor dette punktet vil det ikke ha samme effekt.

Les også:Alternativt mot allergi

Tensjonshodepine og migrene

I Cochranes gjennomgang av to forskjellige studier var 6736 pasienter involvert. Disse fikk akupunkturbehandling for å lindre enten mild til moderat form for tensjonshodepine eller migreneanfall.

Etter å ha gjennomgått behandling i løpet av minst seks uker, hadde akupunkturpasientene mindre tensjonshodepine enn de som bare fikk smertestillende medisin.

Resultatene viste at akupunktur også var bedre enn medikamenter for å behandle migrene.

Les også:Mer energi på 1-2-3.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder