TRENER: Spanielen McBain lukter på kreftsyke Marta Drexler, som er en av dem som har donert vev til studien. Bak står trener Jonathan Ball. Foto: Matt Rourke, AP

Vil lære hunden å lukte eggstokkreft

Norsk overlege: Tror det er dømt til å mislykkes

(VG Nett) Amerikanske forskere prøver å lære tre hunder å lukte seg frem til eggstokkreft. En norsk overlege mener prosjektet er dømt til å mislykkes.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Springer spanielen McBain, labradoren Ohlin og schäferen Tsunami ligger nå i hardtrening på University of Pennsylvania's Working Dog Center, i håp om at de skal klare å sniffe seg frem til sykdommen, skriver AP.

- Hvis hunder kan gjøre det, så er spørsmålet om våre analytiske instrumenter kan gjøre det. Det tror vi at de kan, sier kjemiker George Preti, ved Monell Chemical Senses Center.

Elektronisk sensor

Senteret jobber sammen med universitetet, og forsøker å lage en eletronisk sensor som kan identifisere lukten av eggstokkreft. Foreløpig vet de ikke om de vil få det til.

- Hvis vi kan finne ut hva de kjemikaliene her, hvordan fingeravtrykket til eggstokkreft er i blodet - eller kanskje til og med i urinen eller noe sånt - da kan vi ha en automatisk test som blir mindre kostbar og veldig effektiv når vi screener de prøvene, sier Cindy Otto, direktør ved hundesenteret, til AP.

DONERTE VEV: Marta Drexler, som har eggstokkreft, har donert vev til forskningen. Slik skal hundene lære seg å lukte personer som har eggstokkreft. Foto: Matt Rourke, AP


Også tidligere har det vært kjent at hunder kan kunne trenes opp til å lukte kreft eller andre bakterier. Senteret i Philadelphia har også jobbet med å få hunder til å lukte seg frem til hudkreft.

Overlege: Et fromt ønske

Bjørn Hagen, overlege på gynekologisk kreftavdeling på St. Olavs Hospital, har liten tro på metoden.

- Man har lenge vært på jakt etter en veldig følsom markør for eggstokkreft, fordi det ofte blir oppdaget når sykdommen har stor utbredelse. Da har man lenge tenkt at man må knipe sykdommen tidlig, så man kan helberede den. Men vi har to grupper pasienter - de som oppdager kreften tidlig og har god prognose og de som oppdager den sent og har dårlig prognose, sier han til VG.

- Men den moderne oppfatningen er at disse to er to forskjellige sykdommer. Har du den med dårlig prognose, så skjer det så fort at det ikke hjelper om du har en hund med god luktesans.

Den milde typen eggstokkreft har gode prognoser - 90 prosent overlever etter fem år. Den andre typen har en langtidsoverlevelse på 40 prosent, men denne utvikler seg svært raskt. Hagen tror derfor ikke «krefthunder» vil kunne hjelpe.

- Det er et fromt ønske at en hund kan differensiere mellom ulike biologiske situasjoner, og det kan den kanskje også. Men jeg tror at hvis en hund kan lukte seg frem til at en kvinne har eggstokkreft, så har du fortsatt den situasjonen at noen av kvinnene går det bra med og andre går det dårlig med. Og de det går dårlig med, har en sykdom der strategien med å oppdage sykdommen tidlig ikke virker.

- Virker som ønsketekning

Også i Sverige har de forsket på hunder som kan trenes til å lukte seg frem til eggstokkreft, skrev Aftonbladet i 2008.

Overlegen mener metoden vil være mer aktuell for andre sykdommer.

- For eksempel for de kreftsvulstene som ligger eksponert på en eller annen måte for den ytre verden, der luktmolekylene kan fanges opp. Innen gynekologi vil det for eksempel gjelde livmorhalskreft. Om en pasient har en stor svulst i livmorhalsen kan til og med vi mennesker kjenne det. Livmorhalskreft kan gi en sjenerende lukt fordi det renner utflod ut av skjeden som lukter. Men eggstokkreft er helt forseglet for verden utenfor.

Forskerne i Philadelphia lot hundene lukte på blod og svulstprøver fra pasientene.

- Men da må du ta blodprøver av folk og eksponere hundene for dem, det synes jeg virker veldig som ønsketekning. Vi har lett i femti år etter en test som vi kan knipe eggstokkreft tidlig på, og som teoretisk sett burde fungere dersom hypotesen hadde vært gyldig - at det går an å knipe sykdommen tidlig. Men når den typen med dårlig prognose oppstår, så oppstår det ikke i ett punkt, men i hele bukhinnen, og da kan ikke en hund løse det, sier overlegen.

- Så dette er poengløst?

- Jeg tror det er dømt til å mislykkes.

Lukter føflekkreft

I 2005 skrev VG om den norske hunden Jerko fra Stjørdal som forsøkte å lære seg til å lukte føflekkreft hos mennesker.

FÅR BELØNNING: Hunden Tsunami før leke etter at han trent for å klare å lukte seg frem til eggstokkreft. Foto: Matt Rourke, AP


I 2001 skrev VG om hunden Ronja, som ved Karolinska sjukhuset i Stockholm var trenet til å spore opp lungekreft - men en treffsikkerhet på 95 prosent.

- Spennende

Jeanette Hoel, leder i Gynkreftforeningen, synes forskningen er spennende.

- Jeg har tro på det, det har vist positive resultater før, sier hun, og tror det vil være aktuelt også i det norske helsevesenet.

-Ja, hvis det viser gode resultater, så synes jeg absolutt det. Det kan avlaste helsevesenet på mange måter

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder