ADVARER IKKE LENGER: Nå er det ingen vektbegrensning for bruk av angrepille, ifølge Statens Legemiddelverk. Foto:Maridav,MICROSTOCK, NTB SCANPIX

Endrer råd: Angrepillen friskmeldes for kvinner uansett vekt

Statens Legemiddelverk: - Vi forstår godt at dette er forvirrende

I fjor ga Statens Legemiddelverk kvinner over 75 kilo beskjed
om ikke å ta angrepille. Nå konkluderer helsemyndighetene motsatt og sier det ikke er noen vektbegrensninger ved bruk av angrepiller.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norge og flere andre land advarte i november 2013 kvinner som veier mer enn 75 kilo å ta angrepiller av typen Norlevo, som inneholder hormonet levonorgestrel. Årsaken var to studier som antydet at angrepillene ikke virket godt hos overvektige. Hos kvinner over 80 kilo, ville de ikke ha noen effekt overhode, ifølge Statens Legemiddelverk.

Også franske helsemyndigheter konkluderte tilsvarende, mens andre europeiske land ikke vurderte saken.

- Ikke noe hyggelig

Sprikende råd gjorde at Det europeiske legemiddelverket (EMA) gjorde en ny gjennomgang. Etter å ha gjennomgått flere studier, lander de på motsatt konklusjon av det norske myndigheter gjorde i november. EMA mener angrepiller kan brukes av kvinner uansett hvor mye de veier. Deres konklusjon blir også gjeldende for Norge.

EU-kommisjonen fatter endelig vedtak i denne saken i august. Pakningene og bruksanvisningen i pakkene vil bli endret i løpet av høsten 2014, opplyser Statens Legemiddelverk.

- Det er ikke noe hyggelig å måtte gå ut å gi med to ulike anbefalinger med så kort mellomrom. Vi forstår godt at dette er forvirrende, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens Legemiddelverk.

- Bredere utvalg

- Hvordan forklarer du de to motstridende konklusjonene?

- Utgangspunktet vårt er en føre var-tilnærming. Dersom det er mistanke om at fedme kan føre til problemer og skade, så advarer vi mot det. Det var studier som tydet på at angrepillene kunne ha liten effekt for kvinner over 75 kilo. EMA har imidlertid sett på et bredere utvalg av studier og konkluderer med at det ikke er grunnlag for å si at det går et vektskille.

- Kan vi stole på at man har konkludert riktig denne gang?

- Medisinsk kunnskap er alltid i utvikling. Det er fortsatt muligens en tendens i at økt vekt gir litt mindre effekt, men vi er ganske sikre på at økt vekt ikke har noen stor effekt. Derfor endrer vi vårt råd, sier han.

Aldri helt sikker

En angrepille tas etter at du har hatt ubeskyttet samleie. Hormonet levonorgestrel minsker sjansene for graviditet ved at den hemmer eggløsningen og dermed forhindrer befruktning. Dersom man allerede er gravid, har angrepillen ingen effekt.

Hortemo understreker at nødprevensjon, som angrepiller, aldri er helt sikker og at effekten er avhengig av hvor raskt etter samleie man tar pillen.

Levonorgestrel finnes i produktene Norlevo og Postinor. EMA har samtidig vurdert effekten av nødprevensjon med virkestoffet ullipristal (produktet heter EllaOne). Også denne angrepillen kan brukes uavhengig av kvinnens vekt.

VG har vært i kontakt med Takeda Nycomed, som representerer produsenten av Norlevo, i Norge. De hadde ikke anledning til å uttale seg i denne saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder