Norsk ekspert: Liten, men interessant studie

LITEN STUDIE: Den svenske studien har undersøkt 1090 kvinner mellom 2002 og 2012, og viser at kaffedrikkingen kan redusere sjansen for å få brystkreft på nytt. Foto:ANNEMOR LARSEN/JAN PETTER LYNAU,VG

Svensk forskning: Kaffe minsker sjansene for å få brystkreft på nytt

Brystkreftrammede kvinner som drikker to kopper kaffe om dagen har mindre sjanse for å få tilbakefall, viser en studie fra Lund universitet.

 • Audun Jahren

Artikkelen er over fem år gammel

I studien har forskerne sett på både livsstilen og de kliniske dataene for 1090 kvinner. Ifølge studien skal kaffe virke hemmende på tilveksten av svulster og minske risikoen for tilbakefall, skriver SVT.

– De pasientene som drakk minst to kopper kaffe om dagen hadde mindre sjanse for tilbakefall enn dem som kun drakk en mindre mengde kaffe eller ikke noe kaffe i det hele tatt, sier forsker Ann Rosendahl til TV-kanalen.

LES OGSÅ: 10.000 norske kvinner ka ha brystkreft-gren

Undersøkte 1090 kvinner

Studien er publisert i anerkjente Clinical Cancer Research, og er gjort i samarbeid mellom Lund universitet og Skåne universitetssykehus. Til sammen har forskerne undersøkt 1090 kvinner som alle har fått diagnosen brystkreft.

Kvinnene var fra 24 år og oppover, og fikk diagnosen mellom oktober 2002 og desember 2012.

Nesten halvparten av dem fikk behandling med legemiddelet Tamoxifen, som også brukes i Norge. Av disse pasientene hadde dem som drakk minst to kopper kaffe om dagen halvparten så stor risiko for tilbakefall som dem som drakk mindre kaffe eller ikke kaffe i det hele tatt.

De som kombinerte legemiddelbehandlingen med kaffe minsket risikoen for tilbakefall betraktelig.

- Studien viser også at de som drakk minst to kopper kaffe om dagen hadde mindre svulster og lavere andel hormonavhengige svulster, sier Rosendahl til SVT.

LES HELE STUDIEN HER (ekstern lenke)

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VANLIGST: Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner. Hver 12. kvinne opplever å få brystkreft. I 2013 fikk 3220 kvinner brystkreft Foto:Marte Vike Arnesen,

Halverte sjansene

I studien har forskerne sett på to av stoffene som vanligvis fins i kaffe; koffein og koffeinsyre. Brystkreftcellene skal ha reagert på disse stoffene med minsket celledeling og økt celledød. Dette skjedde særlig med dem som også brukte Tamoxifin.

Forskerne mener studien tyder på at kaffe forsterker effekten av Tamoxifin, skriver Lund universitet på sine hjemmesider.

De understreker likevel at det er viktig å ta vanlige medisiner.

- Disse er veldig viktige. Men hvis man liker kaffe og også tar Tamoxifin, er det ingen grunn til å slutte å drikke kaffe. Dessuten holder det med to kopper om dagen, sier Rosendahl.

LES OGSÅ: Bilringene kan føre til brystkreft

Norsk ekspert: Liten, men interessant

Seksjonsoverlege ved kreftavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Ellen Schlichting, sier mye tyder på at den svenske studien er av god kvalitet.

- Dette er en studie fra et anerkjent forskningsmiljø i Lund. Koffein i kaffebønner inneholder mye antioksidanter og kan derved ha en helsemessig gunstig effekt, sier Schlichting.

Hun sier at eksperimentelle studier i cellekulturer har vist at koffein har anticancer-egenskaper som kan bidra til redusert vekst av brystkreftceller.

– Studien er liten, men interessant, og antyder hvordan diett kan påvirke type og vekst av brystkreftsvulster. Men likevel er det er foreløpig ingen grunn til å øke kaffekonsumet bare på basis av denne artikkelen, sier Schlichting til VG.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Studie: Brystkreft er elleve ulike sykdommer

 2. Ny studie: Røyking øker faren for brystkreft

 3. Studie: P-piller øker risiko for brystkreft

 4. Pluss content

  Stor studie: Slik påvirker kaffe kroppen

 5. P-pillen har avverget mange
  krefttilfeller

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder