BEKYMRET: Yngvar Andersen mener behovet for mye protein er bransjeskapt og at slike tilskudd er helt unødvendig. Foto: ROBERT S. EIK, VG

NRK-profil mener proteinpulver er inngang til doping

(VG Nett) Treningsekspert Yngvar Andersen roper et varsko til foreldre om å følge med på ungenes matvaner.

 • Mona Byrkjedal
 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Til avisen Nordlys sier han at proteintilskudd er unødvendig og kaller den eksplosive bruken av proteinshaker fremfor vanlig mat for «uheldig». Overfor VG går treningseksperten enda lenger i sin omtale av det populære pulveret.

- Kosttilskudd som protein er helt klart en inngang til doping. Når en 18-åring merker resultater av proteinpulveret og deretter stagnerer vil vedkommende fort hive seg på bølgen av andre unødvendige og fristende produkter. Når det ikke gir ønskede resultater, er det bare ett alternativ igjen, sier Andersen til VG.

Han mener resultatene som folk får mens de går på proteinpulver kommer av at man blir mer bevisst generelt og ikke på grunn av selve tilskuddet. Andersen er svært kritisk til det han omtaler som et bransjeskapt behov for mye protein.

Er proteintilskudd nyttig eller unødvendig? Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen.

- Unge blir utrolig påvirket

- Nok protein er ikke noen heksekunst å få i seg gjennom vanlig mat. Proteinpulver er unødvendig og man har ikke behov for det. Det gir et unaturlig forhold til mat, og man går glipp av vitaminer og mineraler som skikkelig mat gir, sier Andersen.

- Bransjen har lyktes på en fantastisk måte med å skape et behov som ikke er der. Unge blir utrolig påvirket av at personer de ser opptil fronter produktene, sier han.

Andersen reagerer på at proteinpulveret blir solgt inn som en snarvei og et must for å oppnå gode resultater, og advarer mot bruken av det.

- At mange av de aller beste toppidrettsutøverne i landet klarer seg uten, er det et godt eksempel på hvor unødvendig det er, sier treningseksperten.

Helt uenig

Andersen mener at hvis de som bruker proteinpulver og andre tilskudd i hverdagen hadde erstattet det med vanlig sunn mat, hadde de fått vel så gode resultater.

- Dette er et varsko til foreldre. De må følge med. Bruk av slike tilskudd kan lett eskalere, og det er ikke vanskelig å få tak i dop i dag. Man må reflektere rundt hvor veien går videre, sier han.

Debatten om bruken er kosttilskudd har pågått i mange år, men Andersen forklarer at han går ut med dette utspillet fordi han blir kontaktet av mange bekymrede foreldre.

UENIG: Salgssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken. Foto: Proteinfabrikken/Jon Klasbu

Salgssjef Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken, som mange nordmenn kjøper proteintilskudd og andre kosttilskudd fra, er helt uenig med Andersen når det gjelder faren for å gå fra å bruke protein til doping.

- Hvis en ung treningsinteressert person kan få fremgang ved hjelp av næringskonsentrat som protein og kreatin, kan det være med på å forhindre at de går til det steget å bruke doping. Jeg har selv drevet med styrkeløfting i ung alder og vet hvordan det føles å ikke få fremgang, sier Berli-Johnsen til VG.

- Kundeskapt behov

Han mener tiden ikke er på normale menneskers side når det kommer til matlaging og kosthold i dag.

- Jeg mener ikke at kosttilskudd er bedre enn mat. Mat er kongen og er minst like bra, men det er mye lettere å lage en proteinshake, selv om det er mye kjedeligere å «spise». Med jobb, skole, familieliv og andre aktiviteter er det veldig praktisk med kosttilskudd, sier han.

Berli-Johnsen kjenner seg ikke igjen i Andersens utsagn om at behovet for proteinpulver og annet kosttilskudd er bransjeskapt.

- Jeg mener behovet er kundeskapt, men vi er selvsagt med på å fyre ved på bålet. Vi har problemer med å ligge i forkant, fordi behovet hos kundene er så stort.

Mener behovet er ulikt

Han forteller at folk ofte tror kosttilskudd gir større effekt enn det gjør.

- Det er et hjelpemiddel som gir en liten edge, men det er ikke noe magisk ved det. Det viktige er at folk kommer seg på trening. Etter fire år i Proteinfabrikken har jeg enda til gode å snakke opp et produkt, sier Berli-Johnsen.

Han synes det er merkelig at Andersen, som han omtaler som «en kunnskapsrik person», sammenligner nytten av proteinpulver med toppidrettsutøvere innen kondisjonsøvelser.

- Da snakker vi om tynne norske kondisjonsutøvere. De som går på treningssentre for å bygge muskler vil ikke bli som Petter Northug. Kondisjonsutøvere trenger ikke nødvendigvis kosttilskudd for å bli gode. Folk har forskjellige behov ut fra hva de vil med treningen.

- Kan gå utover nyrene

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Cathrine Borchsenius. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no mener imidlertid at ingen trenger tilskudd som protein.

- Uansett hvor mye man trener, så klarer man å få i seg det man behøver gjennom et vanlig kosthold. Kroppen klarer bare å benytte seg av en viss dose proteiner, resten kvitter vi oss med. Så de som tror de blir sterkere av det, tar feil, sier hun.

Borchsenius forklarer proteinbarer- og pulver fint kan fungere som en erstatning for mat etter trening, dersom man ikke har tid til å skaffe annen mat. Samtidig mener hun det er beklagelig om treningsutøvere erstatter vanlig mat med bare pulver.

- Noen eksperter mener at for mye protein kan gå ut over nyrene, men dette er det stor uenighet om, sier kostholdseksperten.

Mer om

 1. Kostholdsråd
 2. Trening

Flere artikler

 1. Norsk Hollywood-trener om kollegaens protein-slakt: - Ekstremt feil og veldig uheldig

 2. Undersøkelse: 1 av 4 unge gutter tar proteintilskudd

 3. Pluss content

  Eksperter: Du kan bli proteinforgiftet

 4. Mattilsynet advarer mot helsefarlige kosttilskudd

 5. Pluss content

  Stor studie overrasker: Bør barn ta vitaminer?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder