Ny forskning antyder at ME ikke er en betennelsessykdom

Forsker: – ME-pasienter syke av andre grunner enn de selv tror

BLE FRISK: Thomas Overvik sammen med datteren Elina Aurora (7). Elina ble født i 2006, mens Thomas var alvorlig syk med ME. Det første året klarte han nesten ikke holde datteren. Samtidig måtte hans kone Annette stelle både en nyfødt baby og en syk mann. Foto:PRIVAT,

ME-syke Thomas Overvik (33): – Jeg ble frisk med mental trening

Thomas Overvik (33) lå lenket til sengen med hørselsvern
og lystette gardiner. Den ME-syke mannen klarte ikke annet enn å stirre ut i det bekmørke rommet.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

Slik husker Overvik seg selv fra den tøffe sykdomstiden. Han fikk diagnosen ME i 2004. Innen høsten 2006 var han så dårlig at han ikke klarte gå på do.

– Jeg beveget ikke annet enn kjeven når jeg spiste suppen jeg levde på. Jeg tålte ingenting. Jeg ble ikke engang vasket i løpet av denne perioden, forteller han til VG.

I dag er han frisk. Overvik mener at mental trening, såkalt kognitiv terapi, reddet livet hans.

LES OGSÅ: Lucas (14) har ikke vært på skolen på et halvt år

Ny ME-forskning

Professor og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken på A-hus Vegard Bruun Wyller har lenge vært en forkjemper for denne typen behandling.

Han mener at mange ME-syke er syke av andre årsaker enn de selv tror.

Fredag publiseres hans nye studie i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity. Studien antyder at ME ikke er en autoimmun sykdom – en sykdom hvor kroppens immunforsvar angriper seg selv.

Dette har vært tilnærmingen til blant annet forskere på Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Bruun Wyller tror at for enkelte ME-syke kan det å kjenne smerte et sted fungere som en bekreftelse på hvor syk man er. Altså – for noen kan sykdommen sitte i hodet, like mye som i kroppen.

Ble med på omstridt LP-kurs

Overvik kjenner seg igjen i dette. Han forteller at da han var på sitt verste var han overbevist om at sykdommen satt i kroppen, og ikke i hodet.

NY FORSKNING: Lege Vegard Bruun Wyller ved Rikshospitalet har sammenlignet 120 ME-syke ungdommer med 68 friske for å finne ut om ME kan kalles en autoimmun sykdom. Foto:Terje Bringedal,

– Da jeg var syk kunne jeg fly i strupen på alle som antydet at det kunne være psykiske komponenter i sykdommen min. Jeg følte at det var å ikke ta lidelsen på alvor, sier han.

Da han fikk tilbud om å ta det omstridte ME-kurset Lightning Process i 2008 takket han ja. Han forteller til VG at han var langt nede på denne tiden, og følte at han ikke hadde noe å miste.

– I tre dager satt en britiske LP-trener i mørket ved sengekanten min og hvisket til meg. Disse samtalene endret livet mitt fullstendig, sier han.

– Jeg tenkte meg syk

Overvik fortsatt med mentaltreningen, som han beskriver som «knallhard», i flere måneder.

– Jeg klarte å endre måten jeg tenkte på meg selv, sykdommen og helsen min på, sier han.

I dag lever mannen fra Vestfold et aktivt liv. Han har full jobb, er gift og har to små jenter på syv og fem år. I sommer besteg han Besseggen sammen med sin kone, Annette Gaasholt.

Overvik forteller at det tok lang tid før han turte å tenke på sykdommen sin som noe annet et fysisk. For ham var det nærmest umulig å tenke seg at det kroppslige ubehaget han kjente mens han var syk kan ha startet i hodet.

– I dag tror jeg at symptomene mine oppsto og ble forsterket blant annet fordi jeg så sterkt forventet at de skulle være der. Jeg tenkte meg syk, sier han.

Saken fortsetter under bildet

PÅ TOPP: Thomas Overvik gikk fra å være så syk at han ikke klarte spise vanlig mat, til å bestige fjellet Besseggen i Våga kommune sammen med sin kone Annette Gaasholt i sommer. Foto:PRIVAT,

– Jeg tror min overbevisning om at sykdommen var rent fysisk nærmest var en del av sykdommen, og en forutsetning for at jeg ble så syk som jeg ble, sier han.

– ME er ikke en autoimmun sykdom

Bruun Wyller forteller at Thomas Overvik illustrerer den positive effekten mental trening kan ha for noen ME-pasienter.

– Jeg sier ikke at mennesker med ME ikke er syke, men jeg mener det er helt ubegripelig ikke å inkludere psykologi i denne debatten. Jeg sier ikke at vi skal utelukke biologi, men at forskningen må kunne omhandle begge deler, sier Bruun Wyller til VG.

I sin nye forskning har han, sammen med professor og overlege ved Immunologisk avdeling på Rikshospitalet Tom Eirik Mollnes, sammenlignet betennelsesmarkører i 68 friske og 120 ME-syke ungdom.

Konklusjonen antyder at ME ikke er en betennelsessykdom/ autoimmun sykdom.

– Det fantes absolutt ingen forskjell på mengden av betennelsesmarkører hos ME-syke og friske ungdom, sier Bruun Wyller til VG.

Strid i forskningsmiljøene

Det har lenge vært strid i forskningsmiljøene om hvordan ME best bør behandles og defineres.

Mens Rikshospitalet mener at ME bør behandles med mental trening, såkalt kognitiv terapi, har forskere fra Haukeland universitetssykehus i Bergen en biomedisinsk tilnærming til ME. De jobber blant annet ut ifra teorien om at ME er en autoimmun sykdom.

– Hvis ME hadde vært en autoimmun sykdom, hvor betennelsen er hovedproblemet, hadde vi nesten helt sikkert funnet forskjeller. Dette er enda et resultat som støtter vårt syn i ME-debatten, sier Bruun Wyller.

– Forskningen utelukker ingenting

Overlege ved Kreftavdelingen på Haukeland sykehus, Øystein Fluge, sier han vil lese artikkelen til Bruun Wyller med interesse. Han ønsker ikke at de to forskningsgruppene skal fremstå som polariteter til hverandre, selv om fokus og hypotese for ME er forskjellig.

LES OGSÅ: To forskere skal finne svar på ME-gåten

Han understreker at forskere ved Haukeland ikke har bevist at ME er en autoimmun sykdom, men sier at det er flere forhold som peker mot at dette stemmer.

– Mangel på betennelsesforandringer i blodprøver utelukker imidlertid ikke at autoimmunitet kan være involvert, sier Fluge.

– Selv om vi på Haukeland forsker på ME med utgangspunkt i at det er en variant av en autoimmun sykdom, er det viktig at det forskes på flere områder frem til vi finner endelige svar, sier Fluge.

– Vi må også ta konsekvensen av de resultatene vi kommer frem til, og endre kursen dersom resultatene fra forskningen viser at det er riktig.

Legen sier at de ved Haukeland sykehus hele tiden jobber for å bekrefte eller avkrefte sin hypotese. I en nyoppstartet studie skal sykehuset følge en stor gruppe pasienter i to år.

– Denne studien vil forhåpentligvis gi en avklaring, forteller han.

Les også

 1. Bevilger millioner for å finne svaret på ME-gåten

  To norske forskere skal nå gi 140 ME-pasienter kreftmedisin. Resultatet kan være det endelige steget mot en løsning…
 2. Arild Berg: Slik vant jeg over ME-sykdommen etter 12 år

  En ødelagt fotballkarriere, 12 års sykdom, 100 ulike behandlere på tre kontinenter, to millioner kroner i utgifter.
 3. Lukas (14) har ikke vært på skolen på et halvt år

  Barn med ME plages av hodepine, kronisk tretthet og har lite sosial kontakt.
 4. Helsedirektoratet: Bekymret for ME-pasienter som ble dårligere etter kurs

  (VG Nett) Helsedirektoratet er bekymret etter at tre personer har fortalt at de ble enda dårligere etter å ha tatt det…

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tidligere ME-pasient: «Jeg tenkte meg syk»

 2. Pluss content

  Ny forskning: Nytt håp for behandling av autoimmune sykdommer

 3. Kaller ME en motediagnose

 4. Svenske forskere kobler ME til nakkeskader

 5. Forskere sier de kan forutse demens med ny test

 6. Pluss content

  Stoffskiftesykdom: – Jeg mistet mye hår og følte meg konstant trøtt

Fra andre aviser

 1. «Før jeg fikk behandling brukte jeg en hel dag på å lage middag til datteren min»

  Aftenposten
 2. Kronikk: De ME-syke fortjener seriøs forskning

  Aftenposten
 3. Vi trenger en holdningsendring til ME

  Aftenposten
 4. – Lytt til dem som ble friske

  Aftenposten
 5. Det holder ikke å skylde på pasientene når forskningen ikke fører frem

  Aftenposten
 6. Philip Strøm var totalt slått ut i ett år. Ny forskning viser at sårbare unge har større risiko for å få ME og utmattelse etter kyssesyken.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder