POSITIV: Eksnarkoman og =Oslo-selger Knut Løvli er positiv til utspillet til Hanssen om gratis heroin. Foto: Espen Braata/VG

Eksnarkomane Knut støtter gratis heroin

(VG Nett) =Oslo-selger Knut Løvli ønsker debatten om statlig finansiert heroin til narkomane hjertelig velkommen.

  • Francis Lundh

Løvli er gjennom sitt yrke som magasinselger et kjent ansikt i bybildet i Oslo, og kom også inn i norske TV-stuer gjennom serien «En kjærlighetshistorie» på NRK.

- Om det er gratis får de helt rent stoff, ikke noe som er iblandet salt, natrium, gelatin og alt mulig mellom himmel og jord som gir store skadevirkninger, sier Løvli.

Helseministeren blogger: - La heroindebatten gå!

Han sier at gateheroinen ofte blir så utblandet at det gjerne bare er en fjerdedel rent heroin igjen.

- Samfunnsmessig vil vi spare store pengesummer på å forhindre skader som man får med urent stoff. Det er amputasjoner, koldbrann og så videre, sier Løvli til VG Nett.

Diskuter: Bør staten dele ut heroin til tunge rusmisbrukere?

I dag ble det kjent at helseminister Bjarne Håkon Hanssen vurderer om tunge rusmisbrukere skal kunne få heroin på statens regning. Knut Løvli mener man også vil se mindre kriminalitet dersom dette skjer.

- Da blir det ikke attraktiv å komme og drive organisert kriminalitet. Da får vi ærlige innvandrere som er like gode nordmenn som oss andre, til Norge, sier Løvli.

Les også: Professor advarer mot heroinbehandling

Vil ha strenge straffer

Han er svært opptatt av at også det preventive arbeidet må styrkes og at det burde være svært strenge straffer for dem som forsøker å selge heroin til mindreårige.

- Det vil ha stor preventiv vikning, pluss at vi bør legge til en masse ungdomstiltak slik at vi får fjernet ungdom fra t-banen og sentrum, slik at de får aktiviteter som de er interessert i, sier Løvli.

Det er likevel flere som er skeptiske til helseministerens utspill i dagens Dagbladet, blant annet organisasjonen Blå Kors.

- Jeg tror det er en misforstått måte å hjelpe folk på, sier direktør Magnar Lie til VG Nett.

Også KrF har reagert sterkt på at Hanssen ønsker en debatt om utdeling av heroin.

- Dette er et signal om å gi mennesker opp. Det er en fallitterklæring, sier Laila Dåvøy til VG Nett i dag.

Hanssen: - I dag har jeg kastet en brannfakkel

I formiddag la helseministeren ut et nytt innlegg i sin blogg her på VG Nett. Der kan du som leser si din mening direkte til statsråden.

- I dag har jeg kastet en brannfakkel. Debatten går nå i alle kanaler om hvor vidt utdeling av gratis heroin kan hjelpe de aller tyngste rusmisbrukerne. Det var akkurat dette jeg ville - sette i gang en åpen debatt om positive og negative sider ved et slikt tiltak. Jeg vil gjerne høre hva dere som leser bloggen, mener om et slikt forslag. Jeg har på ingen måte konkludert i denne saken, skriver Hanssen i innlegget «La debatten gå!».

Les hva Hanssen skriver her!

Løvli mener det er viktig at han og andre som har hatt førstehånds kjennskap til rusmiljøet bør høres godt på av politikerne.

- Jeg ønsker at Stortinget tar inn alle organisasjoner på dette feltet, så får vi diskutere en felles rusproblematikk. Vi har fagkunnskapen på dette her, sier Løvli.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder