TO NYE DØDSFALL: To nye dødsfall er bekreftet som følge av listeriasmitten på Rikshospitalet. Foto: SCANPIX

Sykehusstreiken er over

(VG Nett) Partene i sykehuskonflikten kom fredag morgen til enighet, etter tolv timers intens mekling.

  • Tina Oppen

Artikkelen er over 13 år gammel

- Vi er veldig godt fornøyd med at streiken er over, og at vi har klart å komme til en enighet. Det aller viktigste er at legene nå er på vei tilbake på jobb, slik at pasienter som har fått utsatt sine avtaler under streiken, raskest mulig kommer i behandling, sier arbeidslivsdirektør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen NAVO til VG Nett.

Åtte dagers konflikt

NAVO og Akademikerne ble klokken 07.00 i dag enige om ny tariffavtale for Akademikerne i helseforetakene, etter å ha sittet i mekling siden klokken 21.00 torsdag kveld.

Etter åtte dager med konflikt kom arbeidsgiverorganisasjonen NAVO torsdag med et utspill som først ble kjølig mottatt av Akademikerne Helse. Men begge parter ønsket at riksmeklingsmannen skulle involvere seg.

Det er særlig lønnsspørsmålet partene har vært uenige om, både i samlet omfang, men også fordelingen mellom sentrale og lokale tillegg.

Rask behandling

Resultatet innebærer at legene får et sentralt tillegg på mellom 2 og 2,5 prosent. I tillegg vil det bli gjennomført forhandlinger om lønnsreguleringer i september for legene.
Disse skjer i fredsplikt. For øvrige forbund i Akademikerne vil det bli forhandlet lokalt i mai.

Partene ble videre enige om å endre avtaleperioden, slik at Akademikerne fra og med 2008 vil forhandle samtidig som de øvrige hovedorganisasjonene. Dette har vært en viktig målsetting for arbeidsgiver.

Tøff periode

Bratten innrømmerer at det har vært en svært tøff prosess

.

- Vi hadde aldri akseptert denne avtalen dersom vi ikke følte at den var riktig, men det har vært en svært tøff prosess. Å ha sykehusleger i streik er ikke gunstig for noen. Vi har hatt god hjelp av meklingsmannen i denne saken, sier hun til VG Nett.

Det var riksmeklingsmann Svein Longva som la fram forslaget fredag morgen.

Arbeidsgruppe

- Det er også gledelig at når det gjelder de sosiale bestemmelsene har vi blitt enige om et opplegg i overensstemmelse med det som ble avtalt for alle de andre organisasjonene i 2006, sier arbeidslivsdirektør Bratten.

NAVO og sykehusene har forventninger til at den arbeidsgruppen partene nå er blitt enige om å nedsette, jamført NAVOs forslag, kan bidra til å skape gode, fremtidsrettede løsninger.

Fornøyde akademikere

Rune Frøyland, leder Akademikerne helse og sentral streikekomite er også fornøyd med at streiken endelig er over, og han ser at de åtte dagene med streik har vært lønnsomme.

- Vi er veldig glade for at streiken er over, og vi er glade for at dette har lønnet seg for oss. Vi har fått på plass viktige tekstelementer og blir nå delaktige i hvordan pengene styres. Denne streiken har lønnet seg for oss poå den måte at vi har kommet mye bedre ut enn hva vi gjorde når vi brøt meklingen, sier han til VG Nett.

Frøyland avviser at streiken på noe tidspunkt har satt liv og helse i fare.

- Det har ikke vært noen fare for liv og helse under denne prosessen. Det har dessuten blitt gitt over 500 dispensasjoner, sier han.

NAVO

Akademikerne

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder