JEVNLIG KONTROLL: Her testes kylling for fugleinfluensa på markedet i Denpasar, Bali. Foto: Made Nagi/EPA

Festival øker fugleinfluensa-faren

(VG Nett) FN frykter økt spredning av det dødelige H5N1-viruset når flere asiatiske nå forbereder seg til nyttårsfeiring.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over 13 år gammel

Den kinesiske nyttårsfeiringen faller samtidig med den vietnamesiske Tet-høytiden i midten av februar. Store grupper av mennesker og dyr forflytter mellom landområder i Asia i denne perioden, og FN er bekymret for konsekvensene.

- Vi må øke oppmerksomheten over hele regionen på dette tidspunktet, sa Laurence Gleeson i FNs organisasjon for mat og jordbruk (FAO) til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen ber derfor de asiatiske landene om å være på vakt. Alt som skal til er at én person tar med seg et par kyllinger over grensen på besøk til slektninger, ifølge Gleeson. Han hevder Tet-festivalen var en av hovedårsakene til at fugleinfluensaen spredte seg såpass raskt etter utbruddet i 2004.

Utbrudd i ni land

De siste ukene har det brutt ut fugleinfluensa i flere provinser i Sør-Vietnam, og mer enn 40 000 fugler har blitt tvangsslaktet. I Indonesia er tallet betydelig høyere. Over én million fjærkre har måttet bøte med livet hittil i år. Fugleinfluensaen har også krevd fem menneskeliv.

LES OGSÅ:

- Fugleinfluensaen vil komme

Totalt har ni land rapportert om tilfeller av fugleinfluensa siden årsskiftet. Landene er Kina, Egypt, Indonesia, Japan, Nigeria, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og Ungarn.

Thailandske myndigheter har lansert en opplysningskampanje der trygt kjøtt blir stemplet med landbruksdepartementets slagord, slik at forbrukerne skal føle seg trygge når de tilbereder mat i høytiden.

H5N1-viruset har tatt livet av 163 mennesker siden det ble oppdaget i 2003, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Mer om

  1. Helse
  2. Fugleinfluensa

Flere artikler

  1. Unntakstilstand i Indonesia

  2. Frykter nytt kjempeutbrudd av fugleinfluensa

  3. To døde av fugleinfluensa i Kina

  4. Fugleinfluensa lite smittsomt til mennesker

  5. Fugleinfluensa krever flere liv i Indonesia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder