FIRE TILFELLER: Helsepersonell undersøker en kyllingfarm i byen Takahashi, vest i Japan. Hittil i år er det registret fire tilfeller av fugleinfluensa i landet. Foto: AFP

Unntakstilstand i Indonesia

(VG Nett) Styresmaktene ber hæren om assistanse for å bekjempe det fryktede H5N1-viruset.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over 13 år gammel

Viruset krevde nylig sitt sjette dødsoffer i Indonesia så langt i år, og nå setter man inn militæret i håp om å begrense smittefaren mest mulig, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fugleinfluensaen er først og fremst en dyresykdom, men mennesker kan smittes dersom de kommer i kontakt med avføring fra infiserte dyr.

Siden årsskiftet er det meldt om tilfeller av fugleinfluensa i tre verdensdeler. Landene som så langt er rammet er Kina, Egypt, Indonesia, Japan, Nigeria, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og Ungarn.

Den japanske regjeringen har oppnevnt en spesialgruppe som skal bekjempe det farlige H5N1-viruset etter at det ble meldt om enda et utbrudd i går - landets fjerde så langt i år.

Økt smittefare i Asia

Samtidig økes beredskapen i andre deler av verden. Både i Ukraina og Romania jobbes det nå iherdig for å hindre at fugler fra nabolandet Ungarn sprer fugleinfluensaviruset videre. Romania var blant landene som ble hardest rammet under forrige pandemi.

Nylig gikk en FN-talsmann ut og advarte mot økt smittefare i forbindelse med nyttårsfeiringer i Kina og Vietnam, som avholdes i februar.

Tysklands visehelseminister har tidligere advart mot at fugleinfluensaen kommer til å ramme mennesker over hele verden.

I Nigeria frykter man at viruset kan ha blitt overført til mennesker. Minst to personer ble funnet døde etter å ha slitt med influensalignende symptomer, og blodprøver fra de døde er sendt til eksperter i England og Italia for videre undersøkelser, skriver nyhetsbyrået AFP.

LES MER OM FUGLEINFLUENSA

Mer om

  1. Fugleinfluensa
  2. Helse
  3. Indonesia

Flere artikler

  1. Festival øker fugleinfluensa-faren

  2. Rask fugleinfluensa-test kan redde liv

  3. Fugleinfluensa lite smittsomt til mennesker

  4. Svine- og fugleinfluensa kan blandes

  5. Kvinne døde av fugleinfluensa i Canada

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder