RISIKO: Kvinner som bruker hormonprevensjon har i gjennomsnitt 20 prosent høyere risiko for å få brystkreft, viser den danske studien. Foto: Jan Petter Lynau VG

Studie: P-piller øker risiko for brystkreft

Kvinner mellom 15 og 49 år som bruker hormonprevensjon har høyere risiko for å få brystkreft, viser en ny studie.

 • Halvor Bjørntvedt
 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Den danske studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine, viser at på ett år får normalt 55 av 100.000 kvinner mellom 15 og 49 år som ikke bruker hormonprevensjon, brystkreft.

Ny statistikk: Dette er de vanligste kreftformene

Gjelder både p-piller og spiral

Av dem som bruker hormonprevensjon, som p-piller og spiral, utvikler 68 av 100.000 kvinner brystkreft. Dermed gir hormonprevensjon 13 ekstra tilfeller av brystkreft per 100.000 kvinne hvert år.

– Det er første gang i verden vi har en undersøkelse av denne størrelsen, hvor vi har kunnet bestemme risikoen for brystkreft i forhold til hvor lenge kvinnen har brukt prevensjonsmiddel, sier Øjvind Lidegaard, professor ved Rigshospitalet og hovedforfatter av studien, til Politiken.

Les også: Flere nordmenn får påvist føflekkreft

Større risiko med økt eksponering

Studien har fulgt totalt 1,8 millioner kvinner over nesten 11 år. Av disse fikk 11 517 brystkreft. Den viser også at risikoen for å utvikle brystkreft øker også jo lengre kvinnen bruker hormonprevensjon.

Oluf Dimitri Røe er overlege ved Kreftklinikken ved Sykehuset Levanger og professor ved NTNU og Aalborg universitetssykehus. Han påpeker at selv om studien viser økt risiko for brystkreft ved bruk av prevensjon, er det svært få som får det.

- Det er kjent at hormonprevensjon kan øke risikoen for brystkreft på dette nivået. Det er egentlig en lettelse at det er så liten forskjell: Studien viser kun 1 ekstra tilfelle av brystkreft per 7690 kvinner som har brukt hormonprevensjon i ett år, sier Røe.

– Risikoen er uansett høy

Han mener likevel at studien er både sterk og viktig.

- Det er en studie med stor populasjon og oppfølgningstid, så man kan stole på disse data. Det er også et viktig poeng at lengre eksponering øker risikoen, og det viser at det viktig å være bevisst både valg av prevensjon og hvor lenge man vil bruke den. De viste at selv hormonspiral hadde en lett økt risiko for brystkreft, forteller Røe.

- I det store og hele er den ekstra risikoen forbundet med prevensjon svært liten. Særlig når brystkreft i utgangspunktet er så vanlig at 1 av 10 kvinner kan få sykdommen i løpet av livet, sier han.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei istemmer at forskningen er interessant, og bekrefter den kunnskapen man allerede besitter i dag.

– Vi er kjent med at det er en sammenheng, men det er alltid interessant med studier som viser styrker på sammenhengen, Enn så lenge har ikke denne studien endret våre råd. Tross alt er det svært få kvinner som får brystkreft av p-pillebruk, sier Opdalshei.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Eksperter: Dette er den beste prevensjonen

 2. Overvektige menn har økt risiko for føflekkreft

 3. Pluss content

  Overraskende funn om overgangsalderen

 4. Ny forskning om eggstokkreft: – Et gjennombrudd

 5. Pluss content

  Ny forskning: Dårlig hørsel øker demens-risikoen

Fra andre aviser

 1. Ny studie: Langtidsbruk av paracetamol i svangerskapet kan øke risiko for at barnet får ADHD

  Bergens Tidende
 2. De best trente er mest utsatt for hjerteflimmer

  Aftenposten
 3. Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

  Bergens Tidende
 4. Stadig flere overlever lungekreft

  Aftenposten
 5. «Lar-barna stemples uten grunnlag»

  Bergens Tidende
 6. Beredskapsmor: – Noen babyer som kommer hit med abstinenser, tåler hverken lyd eller lys

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder