SØTE?: Frps helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud (t.h.), sier godteriinnkjøp er foreldrenes ansvar, ikke butikkenes. Her sammen med partikollega Morten Wold da de forsvarte billig smågodt før påskeferien. Foto: Jan Petter Lynau VG

Hoksrud: – Vi trenger ikke Høie som godteri-politi

STOCKHOLM (VG) Frps helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud, går i strupen på regjeringskamerat Bent Høie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det brygger opp til en søt feide i regjeringen: Frp-Hoksrud likte dårlig at helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) gikk ut i VG tirsdag og sa at godteri i kassaområdene i dagligvarebutikkene er godteri-terror som han vil bli kvitt.

Høie sa han ikke vil bruke loven, men få det til i samarbeid med matkjedene, som svarte er de er positive.

– Det må gå grenser for hva vi politikere skal styre. Jeg mener dette er et av de områdene vi politikere ikke trenger å bruke tid på. Det Høie kaller godteri-terror, er foreldrenes ansvar og noe de klarer å håndtere uten politisk styring, sier Hoksrud.

– Jeg har stor forståelse for at det er viktig å jobbe mot fedme og bruk av usunne produkter, men det går grenser. Unge mennesker i dag er gjennomgående sunne og friske mennesker som er bevisst på trening og hva de spiser.

Han erkjenner at han ikke er like flink.

– Jeg har ikke greid å gå ned i vekt. Men det er mitt valg. Jeg mener at den oppvoksende generasjon er mye mer bevisst på dette. De trener og lage mye sunn mat.

Flere vil sukkeret til livs: Dette er Jamie Olivers forslag

Skryter av kjedene

Hoksrud sier at også matkjedene er blitt flinkere.

– De plasserer frukt og grønt og fisk i de beste områdene i butikkene og i kassaområdene blir det stadig mer små-gulrøtter, jordbær og blåbær. Jeg ser ingen grunn til at vi skal blande oss borti hva som skal stå i kassaområdet.

– Han vil ikke bruke loven, men dialog?

– Ja, det er da enda godt. Men i Frp mener vi at vi politikere ikke skal blande oss inn i ting vi ikke trenger å blande oss inn i. Fremskrittspartiet ble grunnlagt som et parti som jobbet for lavere skatter og avgifter – mindre offentlige inngrep. Dette gjelder det siste. Vi trenger rett og slett ikke Høie som godteri-politi.

Han avviser at foreldre faktisk trenger hjelp ved kassene.

– Dette klarer de å håndtere. Dette ligger innenfor hva jeg mener bør være foreldrenes ansvar, ikke politikernes. Høie har mange andre ting han bør bruke tiden sin på, sier Hoksrud.

– Har latterliggjort oss

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), er todelt.

– Høie har tidvis latterliggjort oss når vi over år har tatt til orde for og gjennomført tiltak for å bedre folkehelsen. Jeg opplever det som litt underlig at det er han som nå vil regulere godteri-plasseringer i butikkene.

– Samtidig er denne type plassering av godteri en produktplassering som ingen av oss liker, så jeg er absolutt positiv til at det kommer endringer på dette feltet. Men vi får se om dette bare er prat, eller om Høie faktisk vil gjøre en innsats for å få kjedene til å fjerne godteriet fra kassaområdene, sier Micaelsen.

EAT-sjef Gunhild Stordalen fikk hilsen fra FNs generalsekretær i går, hvor han ber EAT bli med i kampen mot feilernæring og bærekraftig matproduksjon.

– Helseministerens initiativ er et lite men konkret eksempel på hvordan politikere kan tilrettelegge for at det skal bli lettere for oss som forbrukere å velge rett, ved å fjerne sukker-fristelene i køen ved kassa-apparatet. Informasjon alene er sjelden nok til å endre forbrukeratferd, så at Bent Høie nå tar i bruk nye politiske virkemidler, er ikke bare veldig positivt, men en retning verdens politikere er nødt til å gå, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder