FRATATT AUTORISASJONEN: Borreliose-legen Rolf Luneng ble i 2013 fratatt legeautorisasjonen og kort tid senere ble også arbeidsstedet hans, Norsk Borreliose Senter, nedlagt. Foto: Terje Bringedal VG

Fratatt autorisasjonen i 2013: Pasienter sender sko til støttemarkering for borreliose-lege

Pasienter arrangerer en markering utenfor Oslo tinghus mandag for å støtte den tidligere legen Rolf Luneng som forsøker å få tilbake lisensen sin.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Luneng drev tidligere behandling ved Norsk Borreliose Senter i Oslo, men ble i 2013 fratatt autorisasjonen som lege, og senteret ble nedlagt. Helsetilsynet konkluderte med at han har gitt pasienter uforsvarlig høye doser med antibiotika for å behandle angivelig sykdom etter flåttbitt.
Siden mange av de tidligere pasientene er for syke til å møte personlig, sender de sko i sitt fravær, opplyser Trude Eker, som er talskvinne for gruppen og en av initiativtakerne bak støttemarkeringen, skriver NTB.
VG har snakket med en av initiativtakerne, Aina Ekstrøm, som opplyser at de har fått tilsendt over 100 par sko.
– Det følger også med en historie til skoene og deres eiere som skal festes på skoene, sier Ekstrøm til VG, og legger til at skoene skal plasseres utenfor retten mandag morgen.
Luneng i 2013: – Jeg straffes som en «halvkriminell lege»

PASIENTERS SKO: Som en del av støttemarkeringen for Luneng har en støttegruppe samlet inn over 100 par sko fra borreliose-pasienter som ikke har anledning til å møte opp til rettssaken. Foto: Aina Ekstrøm

– Grovt uansvarlig

Ifølge Helsetilsynet brøt Luneng helsepersonellovens krav til forsvarlig virksomhet ved å foreskrive bredspektret antibiotika og antimalaria-legemidler.

– Behandlingen var ikke i tråd med god praksis, verken når det gjaldt utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika, dosering eller lengde av behandlingen, skrev tilsynet.

Luneng klaget beslutningen inn for Statens helsepersonellnemnd, men nemnda opprettholdt vedtaket.

Nemnda mente at Lunengs var uegnet til å utøve yrket som lege på grunn av «grov mangel på faglig innsikt». Blant annet ble det vist til at en pasient hadde utviklet behandlingsresistente bakterier og leversvikt, og behandlingen ble karakterisert som grovt uforsvarlig.

Sett denne? Flått er farligere enn man hittil har trodd

Mener behandlingen virker

Luneng har avvist kritikken og mener at behandlingen var forsvarlig. Han har anslått at 70 prosent av pasientene ble friske eller vesentlig bedre.

Han har gått til sak mot helsepersonellnemnda i et forsøk på å få lisensen tilbake. Det er satt av seks dager til saken.

Helsedirektoratets retningslinjer er at borreliapasienter behandles med antibiotika i to til tre uker. Luneng har i et intervju med VG i fjor argumentert med at det ikke er tilstrekkelig og mener mer langvarig behandling med flere typer antibiotika gir effekt.
Les hele intervjuet: Omstridt flått-lege: Går til kamp mot staten (krever innlogging)

I intervjuet fortalte også Luneng at han så frem til rettssaken.
– Målsettingen er å samle inn totalt 1,5 millioner kroner. Vi ønsker å hente inn de mest kompetente fagfolkene som finnes både nasjonalt og internasjonalt, og det gjør at det kan bli en kostbar rettssak, uttalte han.
Les også: Helsetilsynet slakter borreliose-prosjekt

Fikk Monsen-støtte

Flåttlegens kanskje mest kjente pasient er programleder og eventyrer Lars Monsen, som hevder metoden ga gode resultater. I 2013 skrev han følgende på sin egen blogg om hjelpen han fikk på Norsk Borreliose Senter:

– Denne behandlingsformen reddet livet mitt.
Husker du? Barnestjerne rammet av flåttsykdom

Luneng får også støtte fra flere tidligere pasienter og pårørende som har startet kronerulling for å dekke Lunengs utgifter til rettssaken. Ifølge gruppens nettside er det samlet inn nesten 470.000 kroner.
(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder