FANT PEST-BAKTERIE: Her graver en arkeolog ut skjeletter fra en massegrav funnet like ved undergrunnsstasjonen Farringdon, midt i London, i 2013.

FANT PEST-BAKTERIE: Her graver en arkeolog ut skjeletter fra en massegrav funnet like ved undergrunnsstasjonen Farringdon, midt i London, i 2013. Foto: Andrew Winning Reuters

Har funnet svar på pest-gåte i London

DNA-prøver har endelig bevist hvilken bakterie som forårsaket den siste pestepidemien i London på 1600-tallet, som tok livet av rundt en fjerdedel av storbyens befolkning.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det skjer etter at forskere har fått svar på DNA-prøver samlet inn fra skjeletter fra en stor massegrav som ble oppdaget ved Bedlam-sykehuset, like ved undergrunnsstasjonen Liverpool Street, i fjor.

Utbruddet, populært kalt «den store pesten», tok livet av minst 100.000 London-innbyggere i perioden mellom 1665 og 1666.

Etter å ha sendt DNA-prøver til Tyskland, kan forskerne nå slå fast at det ble funnet spor av bakterien Yersinia pestis, som blant annet forårsaker byllepest, melder BBC.
Den samme bakterien førte også til svartedauden, en pandemi som tok livet av mellom 30 og 60 prosent av den europeiske befolkningen i perioden mellom 1348 til 1350.

Sett denne? Kan ha funnet verdens største gullskatt

Flere forskere og historikere har tidligere vært skeptiske til at det var denne bakterien som forårsaket pesten i London, fordi de mener utbruddet skilte seg fra tidligere pandemier.

– Vi fant bevarte DNA-signaturer fra prøvene som ble hentet fra tenner og fra disse kunne vi fastslå at Yersinia pestis-bakterien sirkulerte i personen på tidspunktet da vedkommende døde, sier Kirsten Bos, som forsker på molekylærpatologi ved Max Planck-instituttet i Tyskland, til BBC.

Fått med deg? Avslører nye detaljer om steinaldermannen Ötzi

Fant massegrav med 50.000 i London

Bos legger til at de fant bakterien i totalt fem av de 20 skjelettene de hentet inn DNA fra. Totalt har arkeologene gravd ut rundt 3500 levninger i massegraven som ble funnet i fjor.

Forskerne i England og Tyskland håper ytterligere undersøkelser av London-massegravene kan gi svar på hvorfor «Den store pesten» ble det siste pestutbruddet i Storbritannia.

I 2013 fant arkeologer en annen massegrav med opptil 50.000 begravde mennesker ved nabostasjonen Farringdon. Både Farringdon- og Liverpool Street-graven ble oppdaget under arbeidet med jernbaneprosjektet Crossrail.

Kjempet for livet: Syvåring fikk byllepest av dødt ekorn

Saken fortsetter under bildet.

SKJELETTER GA SVAR: En arkeolog ansatt hos Museum of London viser frem et av skjelettene som ble gravd ut fra en massegrav i byen i 2014. Foto: Lefteris Pitarakis Ap

Kom fra Kina?

I 2010 hevdet et irsk forskerteam at svartedauden kom fra Kina, etter å ha laget et «familietre» for bakterien som viser hvor den først ble oppdaget.

Forskerne konkluderte videre med at pestbakterien trolig ble spredd til Europa fra mennesker som reiste langs handelsruten Silkeveien.
Selv om rotter populært har fått skylden for hvordan svartedauden ble spredd her i landet, lanserte to norske forskere i 2013 en teori som hevdet at det var menneskene selv som hadde skylden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder